Stačí dva listy a můžete umřít. V České republice kvete nebezpečný náprstník

V českých a polských horách momentálně kvete jedna z nejjedovatějších evropských rostlin. Náprstník červený má nádherné květy, ale rostlina je prudce jedovatá. Stačí ochutnat pouhé dva listy a mohou nastat fatální následky.

Dvouletá bylina roste hlavně na prosluněných pasekách a horských stráních. Květy připomínají lákavý hrozen, rostlina se vyskytuje i v méně nápadné bílé mutaci. Náprstník červený kvete od června do srpna.

Výrazná rostlina přitahuje pohledy, zaujme hlavně zvídavé děti. Už po požití pouhých dvou gramů rostliny ale začíná boj o život. Glykosidy obsažené v rostlině mají intenzivní vliv na srdeční činnost.

Dětská lékařka Małgorzata Bąková uvedla pro Polsat News, že v dětském organismu může neplechu napáchat i několik málo miligramů rostliny. „To znamená, že i když si zašpiníte ruce šťávou (z rostliny, pozn. red.) a sníte chléb, kterého se dotknete rukama, může to způsobit zdravotní rizika,“ tvrdí Bąková.

Otrava náprstníkem patří mezi ty závažnější a život ohrožující – stačí k ní pouhé dva listy. „K otravě často dochází záměnou s listy brutnáku. Prvotní projevy, jako jsou zánět v ústech, nevolnost, zvracení a průjem, jsou následovány nepravidelnou činností srdce, poruchami barevnosti vidění a halucinacemi. Po dvou až třech hodinách v případě absence pomoci nastává smrt,“ varuje v odborném časopise Pharma NEWS lékařka Lenka Grycová.

Za určitých okolností se můžete otrávit také po požití cukety:

Zdroje: CNN Prima NEWS, Pharma News, Polsat News

Sdílejte článek

Přečtěte si také