Stará továrna na ryby se změnila v luxusní chatu s výhledem na mořské vlny

Stará továrna na ryby se změnila v luxusní chatu s výhledem na mořské vlny

Tentokrát jsou na menu ryby. Na ostrově Frei u norského Kristiansundu se bude předělávat prázdninové sídlo rodiny Fursethů, kteří se rozhodli zútulnit starou továrnu na ryby, ale nějak jim při pohledu na velkorysé vnitřní prostory došla invence.

Napadlo by vás udělat lustr z opravdových nasolených ryb? Halvora Bakkeho, designéra pořadu Norské domy snů ano. Pravda, tresky musel nejdříve zbavit soli a nalakovat, ale nakonec byl lustr na světě. Stal se tak tečkou za přeměnou staré továrny na ryby na prostorné a vlastně velmi moderní letní rodinné sídlo.

Stará továrna na ryby stojí na skvělém, i když poněkud drsném místě. Počasí je tu často větrné a na moři se tvoří velké vlny - proto se tvůrci proměna zaměřili na to, aby to vevnitř bylo hodně útulné a aby se tam dal pořádně společně pobýt, zahřát se u jídla nebo prostě odpočívat a sedačce s parádním výhledem na moře.

Rozhodli se také pro velkou čtyřmetrovou jídelní kuchyňskou desku, kterou nakonec museli dovnitř dostat po lešení, protože po úzkém vnitřním schodišti by ji tam prostě nedostali, nevytočili by se s ní.

Deska je efektní díky své velikosti sama o sobě, autoři ji ještě pozvedli tím, jak ji pojali - dva hořáky s plameny rozhodně nejde přehlédnout. A přidali ještě jednu severskou vychytávku - kohoutek, z něhož teče vařící voda.

I když se tvůrci zaměřili hlavně na úpravu interiéru, nezapomněli ani na vnější prostory, konkrétně pro rodinu vytvořili venkovní posezení s pohodlnou lavičkou na břehu moře s výhledem na břehy s mohutnými kameny a neustále narážející vlny.

Norsko, země chatařů

O svátcích, prázdninách a dovolených se Norové přesouvají na své chaty, které mívají v horách nebo u moře a užívají si jednoduchý život v nich. Během 20. století bylo v Norsku postaveno téměř 400 000 chat, z nichž mnohé byly nebo dodnes jsou bez tekoucí vody nebo elektřiny. Mnoho z nich teď  chátrá a potřebují rekonstrukci.

A přesně na tato místa cílí TV série Norské domy snů, v níž interiérový designér Halvor Bakke a jeho tým tesařů renovují chaty na různých vesměs fantastických místech po celé zemi.

Sdílejte článek

Přečtěte si také