reklama

Luxusní horská chata pro záchranáře: Proměna, jaká tu ještě nebyla

Radka Wallerová
5. dubna 2022
Proč by se měly k lepšímu měnit jen soukromá letní obydlí? Tentokrát došlo na chatu v oblíbené rekreační oblasti Bjørnfjell poblíž švédských hranic, která slouží jako základna dobrovolných záchranářů pod hlavičkou Červeného kříže.
reklama

Malá červená chata s červeným křížem v bílém poli stojí vedle železniční trati a ve službě se tam střídá několik skupin záchranářů. Ti už si rozhodně zasloužili něco modernějšího a uživatelsky příjemnějšího než starý a ne zrovna útulný interiér chaty. Naštěstí k nim dorazil tým tvůrců pořadu Norské domy snů a vzali to skutečně od podlahy.

Už dostat se chaty je někdy těžké, vchod bývá často zasypán spoustou sněhu a je potřeba ho pořád dokola odhazovat. To samozřejmě ani Halvor Bakke se svou partičkou vyřešit neumí, ale vymysleli jinou věc – dobře izolované francouzské okno z boční stěny poblíž kuchyňského stolu, která nebývá pod přívalem sněhu, z něhož se dá vyjít ven docela snadno a dopřát si tak třeba kávu venku.

Cíl by jasný, chatu je potřeba uvnitř zmodernizovat tak, aby zůstala praktická, jak to záchranáři potřebují. Proto bylo potřeba zaměřit se třeba na předsíň, kde by měli mít všechno po ruce, aby se vždy mohli rychle obléknout a vyrazit do terénu.

Autoři se rozhodli pro proměnu ve stylu švýcarských horských chat, přičemž se jim dovnitř podařilo dostat jak červenou, tak motiv kříže, aniž by to vypadalo jako propagační leták zdravotnické organizace. Zlatým hřebem se stal obývací pokoj s nově položenou podlahou, do nějž Ole vyrobil novou a praktickou pohovku, která zabírá málo místa, ale zároveň se na ni vejde mnoho lidí. Zeď za ní je zateplená, nechybí červená výšivka.

Pohovku doplňují křesla a malé stolky, místnost tak nevypadá na rozdíl od minulosti jako zastavěná nábytkem. Zbytečně velký jídelní stůl nahradil menší a stylový, který svou velikostí zcela vyhoví. Teplo zajišťuje moderní krb, útulnost už na pohled zvyšuje vyskládané dřevo. Zmizela stěna mezi jídelnou a kuchyní, ta nová je rovněž laděná do šedé barvy podobně jako ostatní interiér  nechybí v ní ani kávovar, který vzbudil velké nadšení.

Chodba, v níž mají dobrovolníci veškeré vybavení, byla vymalována, namořena a dostala praktickou betonovou stěrku na podlaze.

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama