Bydlení

12. dubna 2022 17:15

Radka Wallerová

Chata s nevkusným dřevem z osmdesátek dostala nový krb a americký styl

Fascinující proměna dřevěné chaty, stará neopracovaná prkna nikomu nechybí

Tahle chata stojí na neuvěřitelném místě, na vrcholu kopce, s rozhledem široko daleko, protože les kolem není hustý. Bohužel svoje nejlepší léta měla, alespoň pokud jde o interiér, za sebou. Ale to se během šesti dnů podařilo změnit k nepoznání.

Něco podobného postihlo svého času spoustu chat. Majitelé měli pocit, že čím více dřeva, tím lépe a tak byla prázdninová obydlí  plné dřevěného rustikálního nábytku, spousty dřevěných doplňků a to vše obklopovaly stěny obložené nalakovanými palubkami. Nebo neopracovanými prkny, jako tomu bylo ve srubu rodiny Bjerkeových, jejichž letní sídlo se dočkalo proměny v rámci pořadu Norské domy snů.

Majitelé chatu v oblasti poblíž Numedalu asi hodinu autem na západ od Osla zdědili. Po nějakém čase jim došlo, že by se v ní cítili lépe, kdyby byl její interiér modernější a více odpovídal jejich vkusu a potřebám. Místo samotné je krásné, na samotě a obklopené přírodou.

"To je ale krásný osmdesátkový krb," nechal se po vstupu do chaty slyšet designér Halvor Bakke, když spatřil kamna zabírající poměrně velký kus místnosti. Majitelé mu připomněli, že v době vzniku byly přesně takové krby populární, stejně jako se nejen u nich, ale i v mnoha chatách v okolí, objevila na stěnách uvnitř domu hrubá neopracovaná prkna. Tehdy se to tak zkrátka dělalo. Typicky chalupářská, dřevná a poněkud stísněná byla i kuchyň s podávacím okénkem,  zatímco výhodou chaty byl pěkně vysoký strop v hlavní obytné místnosti.

Bylo každopádně jasné, čím proměna začne - pryč musela nejen zastaralá kuchyně, ale rovnou i celé dřevěné obložení. Na strop přišla, možná trochu nečekaně, černá barva, která se díky podkladu - borovému dřevu - jeví ve výsledku jako tmavě hnědá. A co stěny? Nově jsou vytapetovány vláknitou tapetou v krásné nazelenalé barvě.

Kdo by se snad bál, že tohle řešení bude ve výsledku přesto poněkud tmavé, obává se zbytečně, chata dostala nová větší okna s černými okenními rámy. Místnosti nově vévodí pohodlná pohovka v moderním rustikálním stylu, ideální pro horskou chatu! K útulnosti přispívá spousta polštářů, měkké vlnění deky a podomácku vyrobená knihovna.

Kulatý jídelní stůl, praktická linka

Na zem autoři proměny položili sisalový koberec, krb nahradili novějším a podstatně menším, v němž dokázali využít původní krbovou vložku, která tak nepřišla nazmar. Kolem kulatého jídelního stolu se dá sedět na moderních pohodlných židlích, případně na praktické lavici s úložným prostorem a samozřejmě, přibyla nová otevřená a praktická kuchyň s šikovnými skříňkami a pěknými detaily.

Výsledný styl? Pryč je zastaralý srub, autoři se inspirovali horskými chatami v USA, čemuž odpovídá třeba kožená pohovka, zvolená stínidla lamp spolu s hrubými dřevěnými materiály a stylovými doplňky.


Přečtěte si také