Dobromysl neboli oregano: Zázračně léčivé koření proti kašli a stresu

Dobromysl obecná neboli oregano je u nás bylinka známá jako léčivé koření, které posiluje nervy, zlepšuje náladu, pomáhá s trávením a léčí kašel. Prozradíme, jak si připravit čaj, koupel nebo med.

Dobromysl obecná (Origanum vulgare), neboli oregano, někdy se říká české oregano, je vytrvalá bylina s malými zelenými lístky. Je nejbližší příbuzná známější majoránky, ale má jemnější vůni a více se používá jako léčivka. Dorůstá do výšky až 60 cm. Výrazně aromatická rostlina s mírně nahořklou chutí kvete zhruba od července do října krásnými růžovými až fialovými květy.

  • U nás planě roste na prosluněných stráních a loukách, na pasekách, ve světlých lesích nebo v křovinách. Odjakživa se pěstuje na zahradách i v květináčích na okenních parapetech a balkonech.

Na co se používá dobromysl?

„Svůj poetický český název dobromysl bylina získala podle své schopnosti uklidňovat, zlepšovat náladu a bojovat proti splínu i melancholii. A je to tak, protože dobromysl obsahuje silice (thymol a karvakrol), třísloviny a hořčiny a éterické oleje, které blahodárně působí na psychiku. Říká se, že už jídlo kořeněné dobromyslí přináší dobrou náladu, ale osobně to nemám vyzkoušené," uvádí bylinkář Martin Kolár.

Inspirujte se: Tymián pomůže při kašli i bolesti kloubů. Využijte jeho sílu a zkuste sirup či olej

Dobromysl účinky

  • Dobromysl má protizánětlivé, detoxikační a dezinfekční účinky. Pomáhá při nechutenství a zažívacích potížích, bojuje proti nadýmání, tlumí křečovité břišní bolesti, podporuje činnost jater a zlepšuje střevní peristaltiku – uleví rovněž průjmu i zácpě.

  • Dobromysl se osvědčila při chorobách z nachlazení (zánět průdušek, rýma, dráždivý kašel). Především usnadňuje odkašlávání a pomáhá čistit zahleněné dýchací cesty.

  • Zevně se uplatňuje jako protizánětlivé kloktadlo a do zklidňujících koupelí.

  • Inhalace dobromyslových par se osvědčila při rýmě, ale také při stresu, nervozitě, melancholii, splínu, trudnomyslnosti a depresi.

  • Listy se doporučují žvýkat při bolesti zubu.

  • Dobromysl se uplatní také jako obklad na špatně se hojící rány, otoky nebo bolestivé klouby a svaly.

Koupel na uklidnění mysli

Ingredience

  • 300 g sušené dobromysli nebo 500 g čerstvé nati

  • 2 l vody

Postup

Bylinu zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme nejméně 30 minut vyluhovat. Scedíme do vany s horkou vodou. Dopřejeme si asi 20minutovou relaxační koupel.

Použití

Dobromyslová koupel navodí příjemnou atmosféru, uklidní podrážděné nervy, zlepší náladu a zkvalitní spánek. Navíc také léčí různá kožní onemocnění a ulevuje od revmatických bolestí.

Mohlo by vás zajímat: Mateřídouška pomáhá při nespavosti, kašli i dně. Naučte se voňavou bylinu pěstovat

Jak uvařit čaj z oregana?

Ingredience

  • 1 lžíce čerstvé nebo 1 lžička sušené dobromysli

  • 220–250 ml vody

Postup

Dobromysl zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme 8–10 minut vyluhovat. Scedíme. Ještě účinnější je odvar – dobromysl zalijeme studenou vodou, pomalu přivedeme k varu, 3–4 minuty povaříme, sejmeme a necháme 15 minut vyluhovat. Scedíme.

Použití

Aromatický, sladce nahořklý čaj ostřejší chuti podporuje trávení a vylučování žluči, odstraňuje žaludeční křeče a mírní nadýmání. „Při obtížích užíváme hrnek třikrát denně přibližně půl hodiny před jídlem. Čaj také pomáhá zklidnit a zlepšit náladu," uvádí bylinkář.

Med proti kašli

Ingredience

  • 1 lžíce čerstvé, najemno nasekané nebo 1 lžička drcené sušené dobromysli

  • 1 lžíce najemno nasekaného česneku nebo cibule

  • asi 500 ml tekutého medu

Postup

Dobromysl a česnek či cibuli vmícháme do medu. Necháme asi týden rozležet, občas promícháme.

Použití

Při kašli a chrapotu užíváme 1 lžičku medu jednou denně. Můžeme ho dát do čaje nebo jiného nápoje.

Nenechte si ujít: Nejlepší domácí léky proti kašli a rýmě uděláte z obyčejné cibule

Na co je dobré oregano v kuchyni?

Dobromysl pěstovaná ve Středozemí – ta se k nám dováží jako koření oregano – je mnohem silnější, na silice a vůni i chuť výraznější než naše. I naše česká dobromysl je skvělé oregano, jen je o něco jemnější. Hodí se všude tam, kde se používá majoránka. Čerstvou dobromysl lze konzervovat v oleji nebo octě, dá se také zmrazit.

  • Nezastupitelná je v italské kuchyni při přípravě pizzy a špaget. Ve Francii je součástí známého provensálského koření. V Mexiku pak chilli koření, nelze bez ní připravit ani pravé chilli con carne. Přidává se do mletých mas a gulášů, rizota, k dochucení masitých jídel, čerstvá je skvělá do salátů, polévek či omáček.

Dobromysl našich předků

Dobromysl se používala odpradávna, a to nejen pro svoji výbornou chuť, ale také pro léčivé účinky. „Hippokrates doporučoval dobromysl na posílení nervů, abatyše Hildegarda při malomocenství a Mattioli ke zvýšení tvorby žluče a proti křečím,“ říká Martin Kolár a dodává: „Nenápadné bylince se také připisovala kouzelná moc. Dobromysl sloužila jako štít před čarodějnicemi a zlými duchy, přidávala se do jídla, protože údajně chránila před uštknutím jedovatými hady. S pomocí elixíru z dobromysle prý muži lákali nezkušené mladé dívky k milostným hrátkám.“

Zdroje: bylinkyprovsechny.cz; https://cs.wikipedia.org; verywellhealth.com

Sdílejte článek
Štítky koření zdraví stres kašel bylina dobromysl obecná nemoci a zdravotní potíže

Přečtěte si také