Namíchejte si provensálské koření. Použijte tymián, rozmarýn, oregano a další bylinky
Provensálské koření, jedna z nejproslulejších bylinných kořenicích směsí na světě, má hodně různých variant, žádný přesný univerzální recept neexistuje. Ovšem podle názvu směs určitě musí obsahovat typické bylinky z oblasti Provence ve Francii. Nesmí v ní chybět tymián, rozmarýn, bazalka, oregano a saturejka, přidává se také majoránka, estragon, fenyklová semínka, šalvěj, hladkolistá petrželka i špetka levandule.
Co je v provensálském koření
Každá z bylin v provensálském koření má co nabídnout už sama za sebe a což teprve, když je dáme dohromady. Získáme chuťově skvěle vyladěnou směs s unikátním aroma a navíc s blahodárnými účinky na zdraví. Vždyť tymián, rozmarýn, saturejka, bazalka, oregano a další byliny jako majoránka, estragon, fenykl, šalvěj, hladkolistá petrželka či levandule lékařská jsou osvědčené léčivky, které mají antiseptické a antibiotické účinky, podporují a urychlují trávení, zklidňují nervový systém, pomáhají při prevenci a léčbě chorob z nachlazení.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Udělejte si domácí perníkové koření. Hlavní roli hrají skořice, hřebíček, badyán, anýz či zázvor
Účinky bylin v provensálském koření
Pojďme si připomenout, co jednotlivé bylinky, které jsou součástí provensálské bylinné směsi, dokážou jako koření a jaké účinky mají jako léčivky.
Tymián je přírodní antibiotikum
Tymián obecný (Thymus vulgaris) je skvělým aromatickým kořením do polévek, vývarů, dušených pokrmů, omáček, nádivek a salátů.
- Jako léčivá bylina působí protizánětlivě a antisepticky, je známým přírodním antibiotikem. Tymián pomáhá při léčbě nachlazení a kašle, působí proti průjmům a nadýmání a podporuje trávení. Je účinný při bolestech hlavy, úzkosti, nespavosti a depresi.
Rozmarýn uklidňuje a pomáhá trávení
Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis) dodává pokrmům trpce kořeněnou chuť, hodí se k přípravě masa, zejména jehněčího, skopového a telecího, drůbeže, ryb. Přidává se do rajských omáček, pečených brambor, bylinkového másla nebo grilované zeleniny.
- Rozmarýn má dezinfekční a antiseptické účinky, posiluje paměť a soustředění, uklidňuje a mírní nervové vyčerpání. Pomáhá lepšímu a rychlejšímu trávení, podporuje detoxikaci těla.
Vše o rozmarýnu – jak ho pěstovat, co s ním v kuchyni i jak pomáhá zdraví – najdete zde.
Bazalka podporuje chuť k jídlu
Bazalka pravá (Ocimum basilicum) se používá do salátů, přidává k dušenému masu, grilované zelenině, do omáček a polévek. Neobejde se bez ní italská kuchyně, používá se zejména do rajčatových pokrmů, skvěle ladí s česnekem. Bazalka je základem klasického pesta.
- Jako léčivá bylina tlumí křeče, podporuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení, omezuje nadýmání, pomáhá při vylučování žluči, zklidňuje žaludek a působí mírně dezinfekčně. Má zklidňující účinky, ulevuje při vykašlávání a dezinfikuje ústní dutinu.
Oregano (dobromysl) zlepšuje náladu
Dobromysl obecná (Origanum vulgare) pěstovaná ve Středozemí – oregano – je silnější, na silice a vůni i chuť výraznější než naše. Ovšem i naše česká dobromysl je skvělé oregano, jen je o něco jemnější. Oregano nachází využití v italských specialitách, typické je kořenění pizzy a špaget. Přidává se do mletých mas a gulášů, rizota, čerstvá je skvělá do salátů, polévek či omáček.
- Jako léčivka má protizánětlivé účinky, usnadňuje vykašlávání a zvyšuje vyměšování žluči, a tak podporuje trávení. Působí jako antidepresivum, uklidňuje a zlepšuje náladu.
PŘEČTĚTE SI: Dobromysl (oregano) posiluje nervy a rozveselí mysl. Připravte si koupel, čaj i med
Saturejka působí proti nadýmání
Saturejka zahradní (Satureja hortensis) má výraznou kořenitou chuť a může v pokrmech nahradit pepř. Nejrozšířenější je její použití do všech luštěninových jídel, hodí se k masu, rybám, do smetanových omáček, vaječných, bramborových a zeleninových jídel. Aby byla vůně a chuť saturejky přirozená, přidává se až na konci vaření.
- Jemně aromatická bylina působí proti nadýmání, zabraňuje tvorbě plynů v zažívacím traktu, má antiseptické, močopudné a protiprůjmové účinky, podporuje chuť k jídlu, usnadňuje trávení.
Na co se používá provensálské koření
Provensálskou kořenicí bylinnou směs používáme zejména na ochucení dušené zeleniny, polévek, omáček, salátů a těstovin, využití najde při přípravě všech druhů masa a ryb na grilování a pečení, hodí se do pomazánek nebo omelet.
NENECHTE SI UJÍT: Koření podle horoskopu. Beranům chutná pepř, Lvům pomáhá vanilka, Ryby milují skořici
3 tipy, jak namíchat provensálské koření
Recept s fenyklem
- 3 lžíce tymiánu
- 3 lžíce rozmarýnu
- 3 lžíce saturejky
- 2 lžíce oregana
- 1 lžíce bazalky
- 1 lžička drcených fenyklových semen
Směs s majoránkou
- 3 lžíce tymiánu
- 2 lžíce bazalky
- 2 lžíce rozmarýnu
- 1 lžíce oregana
- 1 lžíce majoránky
- 1 lžíce saturejky
Recept s estragonem a levandulí
- 2 lžíce tymiánu
- 2 lžíce hladkolisté naťové petržele
- 1 lžíce oregana
- 1 lžíce majoránky
- 1 lžíce rozmarýnu
- 1 lžíce estragonu
- 1 lžička mletých šalvějových listů
- 1 lžička drcených fenyklových semen
- 1 lžička levandulových květů
Provensálské koření: S množstvím a poměry jednotlivých bylinek můžeme různě experimentovat, a tak si vytvořit tu nejchutnější směs. Zdroj: iStock
Provensálské koření: S množstvím a poměry jednotlivých bylinek můžeme různě experimentovat, a tak si vytvořit tu nejchutnější směs. Zdroj: iStock
Jak doma vyrobit provensálské koření
- Smícháme všechny sušené byliny, buď je umeleme v mlýnku na koření, nebo použijeme hmoždíř.
- S množstvím a poměry jednotlivých bylinek můžeme různě experimentovat, a tak si vytvořit tu nejchutnější směs.
- Domácí provensálské koření skladujeme nejlépe v tmavé skleněné uzavíratelné nádobě.
Zdroje: cs.wikipedia.org, vitalia.cz, ireceptar.cz,