Namíchejte si provensálské koření. Použijte tymián, rozmarýn, oregano a další bylinky

Provensálské koření, jedna z nejproslulejších bylinných kořenicích směsí na světě, má hodně různých variant, žádný přesný univerzální recept neexistuje. Ovšem podle názvu směs určitě musí obsahovat typické bylinky z oblasti Provence ve Francii. Nesmí v ní chybět tymián, rozmarýn, bazalka, oregano a saturejka, přidává se také majoránka, estragon, fenyklová semínka, šalvěj, hladkolistá petrželka i špetka levandule.

Co je v provensálském koření

Každá z bylin v provensálském koření má co nabídnout už sama za sebe a což teprve, když je dáme dohromady. Získáme chuťově skvěle vyladěnou směs s unikátním aroma a navíc s blahodárnými účinky na zdraví. Vždyť tymián, rozmarýn, saturejka, bazalka, oregano a další byliny jako majoránka, estragon, fenykl, šalvěj, hladkolistá petrželka či levandule lékařská jsou osvědčené léčivky, které mají antiseptické a antibiotické účinky, podporují a urychlují trávení, zklidňují nervový systém, pomáhají při prevenci a léčbě chorob z nachlazení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Udělejte si domácí perníkové koření. Hlavní roli hrají skořice, hřebíček, badyán, anýz či zázvor

Účinky bylin v provensálském koření

Pojďme si připomenout, co jednotlivé bylinky, které jsou součástí provensálské bylinné směsi, dokážou jako koření a jaké účinky mají jako léčivky.

Tymián je přírodní antibiotikum

Tymián obecný (Thymus vulgaris) je skvělým aromatickým kořením do polévek, vývarů, dušených pokrmů, omáček, nádivek a salátů.

  • Jako léčivá bylina působí protizánětlivě a antisepticky, je známým přírodním antibiotikem. Tymián pomáhá při léčbě nachlazení a kašle, působí proti průjmům a nadýmání a podporuje trávení. Je účinný při bolestech hlavy, úzkosti, nespavosti a depresi.

Rozmarýn uklidňuje a pomáhá trávení

Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis) dodává pokrmům trpce kořeněnou chuť, hodí se k přípravě masa, zejména jehněčího, skopového a telecího, drůbeže, ryb. Přidává se do rajských omáček, pečených brambor, bylinkového másla nebo grilované zeleniny.

  • Rozmarýn má dezinfekční a antiseptické účinky, posiluje paměť a soustředění, uklidňuje a mírní nervové vyčerpání. Pomáhá lepšímu a rychlejšímu trávení, podporuje detoxikaci těla.

Vše o rozmarýnujak ho pěstovat, co s ním v kuchyni i jak pomáhá zdraví – najdete zde.

Bazalka podporuje chuť k jídlu

Bazalka pravá (Ocimum basilicum) se používá do salátů, přidává k dušenému masu, grilované zelenině, do omáček a polévek. Neobejde se bez ní italská kuchyně, používá se zejména do rajčatových pokrmů, skvěle ladí s česnekem. Bazalka je základem klasického pesta.

  • Jako léčivá bylina tlumí křeče, podporuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení, omezuje nadýmání, pomáhá při vylučování žluči, zklidňuje žaludek a působí mírně dezinfekčně. Má zklidňující účinky, ulevuje při vykašlávání a dezinfikuje ústní dutinu.

Oregano (dobromysl) zlepšuje náladu

Dobromysl obecná (Origanum vulgare) pěstovaná ve Středozemí – oregano – je silnější, na silice a vůni i chuť výraznější než naše. Ovšem i naše česká dobromysl je skvělé oregano, jen je o něco jemnější. Oregano nachází využití v italských specialitách, typické je kořenění pizzy a špaget. Přidává se do mletých mas a gulášů, rizota, čerstvá je skvělá do salátů, polévek či omáček.

  • Jako léčivka má protizánětlivé účinky, usnadňuje vykašlávání a zvyšuje vyměšování žluči, a tak podporuje trávení. Působí jako antidepresivum, uklidňuje a zlepšuje náladu.

PŘEČTĚTE SI: Dobromysl (oregano) posiluje nervy a rozveselí mysl. Připravte si koupel, čaj i med

Saturejka působí proti nadýmání

Saturejka zahradní (Satureja hortensis) má výraznou kořenitou chuť a může v pokrmech nahradit pepř. Nejrozšířenější je její použití do všech luštěninových jídel, hodí se k masu, rybám, do smetanových omáček, vaječných, bramborových a zeleninových jídel. Aby byla vůně a chuť saturejky přirozená, přidává se až na konci vaření.

  • Jemně aromatická bylina působí proti nadýmání, zabraňuje tvorbě plynů v zažívacím traktu, má antiseptické, močopudné a protiprůjmové účinky, podporuje chuť k jídlu, usnadňuje trávení.

Na co se používá provensálské koření

Provensálskou kořenicí bylinnou směs používáme zejména na ochucení dušené zeleniny, polévek, omáček, salátů a těstovin, využití najde při přípravě všech druhů masa a ryb na grilování a pečení, hodí se do pomazánek nebo omelet.

NENECHTE SI UJÍT: Koření podle horoskopu. Beranům chutná pepř, Lvům pomáhá vanilka, Ryby milují skořici

3 tipy, jak namíchat provensálské koření

Recept s fenyklem

Směs s majoránkou

  • 3 lžíce tymiánu
  • 2 lžíce bazalky
  • 2 lžíce rozmarýnu
  • 1 lžíce oregana
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžíce saturejky

Recept s estragonem a levandulí

  • 2 lžíce tymiánu
  • 2 lžíce hladkolisté naťové petržele
  • 1 lžíce oregana
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžíce rozmarýnu
  • 1 lžíce estragonu
  • 1 lžička mletých šalvějových listů
  • 1 lžička drcených fenyklových semen
  • 1 lžička levandulových květů

Jak doma vyrobit provensálské koření

  • Smícháme všechny sušené byliny, buď je umeleme v mlýnku na koření, nebo použijeme hmoždíř.
  • S množstvím a poměry jednotlivých bylinek můžeme různě experimentovat, a tak si vytvořit tu nejchutnější směs.
  • Domácí provensálské koření skladujeme nejlépe v tmavé skleněné uzavíratelné nádobě.

Zdroje: cs.wikipedia.orgvitalia.czireceptar.cz,


Přečtěte si také