Namíchejte si provensálské koření. Použijte tymián, rozmarýn, oregano a další bylinky
Každá z bylin v provensálském koření má co nabídnout už sama za sebe a což teprve, když je dáme dohromady. Získáme chuťově skvěle vyladěnou směs s unikátním aroma a navíc s blahodárnými účinky na zdraví. Vždyť tymián, rozmarýn, saturejka, bazalka, oregano a další byliny jako majoránka, estragon, fenykl, šalvěj, hladkolistá petrželka či levandule jsou osvědčené léčivky, které mají antiseptické a antibiotické účinky, podporují a urychlují trávení, zklidňují nervový systém, pomáhají při prevenci a léčbě chorob z nachlazení. Co jednotlivé bylinky, které jsou součástí provensálského koření, umějí jako koření a léčivky?

Provensálské koření 2 Zdroj: istock.com
Tymián je přírodní antibiotikum
Tymián obecný (Thymus vulgaris) je skvělým aromatickým kořením do polévek, vývarů a dušených pokrmů, omáček, nádivek a salátů.
Jako léčivá bylina působí protizánětlivě a antisepticky, je známým přírodním antibiotikem. Tymián pomáhá při léčbě nachlazení a kašle, působí proti průjmům a nadýmání a podporujetrávení. Je účinný při bolestech hlavy, úzkosti, nespavosti a depresi.
Vše o tymiánu – jak ho pěstovat, co s ním v kuchyni i jak pomáhá zdraví – najdete zde.

Tymián obecný 2 Zdroj: istock.com
Rozmarýn uklidňuje a pomáhá trávení
Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis)dodává pokrmům trpce kořeněnou chuť, hodí se kpřípravě masa, zejména jehněčího, skopového a telecího, drůbeže, ryb. Přidává se do rajských omáček, pečených brambor, bylinkového másla nebo grilované zeleniny.
Rozmarýn má dezinfekční aantiseptické účinky, posiluje paměť asoustředění, uklidňuje amírní nervové vyčerpání. Pomáhá lepšímu a rychlejšímu trávení, podporuje detoxikaci těla.
Vše o rozmarýnu – jak ho pěstovat, co s ním v kuchyni i jak pomáhá zdraví – najdete zde.

Provensálské koření 4 Zdroj: istock.com
Bazalka podporuje chuť k jídlu
Bazalka pravá(Ocimum basilicum) se používá do salátů, přidává kdušenému masu, grilované zelenině, do omáček a polévek. Neobejde se bez ní italská kuchyně, používá se zejména do rajčatových pokrmů, skvěle ladí s česnekem. Bazalka je základemklasického pesta.
Jako léčivá bylina tlumí křeče, podporuje chuť kjídlu, zlepšuje trávení, omezuje nadýmání, pomáhá při vylučování žluči, zklidňuje žaludek a působí mírně dezinfekčně. Má zklidňující účinky, ulevuje při vykašlávání a dezinfikuje ústní dutinu.
Vše o bazalce –jak ji pěstovat, co s ní v kuchyni i jak pomáhá zdraví – najdete zde.

Provensálské koření 5 Zdroj: istock.com
Oregano zlepšuje náladu
Dobromyslobecná(Origanum vulgare) pěstovaná veStředozemí – oregano– je silnější, na silice a vůni i chuť výraznější než naše.Ovšem i naše česká dobromysl je skvělé oregano, jen je o něco jemnější.Oregano nachází využití vitalských specialitách, typické je kořenění pizzy a špaget. Přidává se do mletých mas a gulášů, rizota, čerstvá je skvělá do salátů, polévek či omáček.
Jako léčivka má protizánětlivé účinky, usnadňuje vykašlávání a zvyšuje vyměšování žluči, a tak podporuje trávení. Působí jako antidepresivum, uklidňuje a zlepšuje náladu.
Vše o oreganu–jak ho pěstovat, co s ním v kuchyni i jak pomáhá zdraví – najdete zde.

Dobromysl (oregano) 6 Zdroj: istock.com
Saturejka působí proti nadýmání
Saturejka zahradní (Satureja hortensis) má výraznou kořenitou chuť a může v pokrmech nahraditpepř. Nejrozšířenější je její použití do všech luštěninových jídel, hodí se k masu, rybám, do smetanových omáček, vaječných, bramborových a zeleninových jídel. Aby byla vůně a chuť saturejky přirozená, přidává se až na konci vaření.
Jemně aromatická bylinapůsobí proti nadýmání, zabraňuje tvorbě plynů v zažívacím traktu, má antiseptické, močopudné a protiprůjmové účinky, podporuje chuť k jídlu, usnadňuje trávení.
Vše o saturejce – jak ji pěstovat, co s ní v kuchyni i jak pomáhá zdraví – najdete zde.

Saturejka 3 Zdroj: istock.com
Provensálské koření v kuchyni
Provensálskou kořenicí bylinnou směs používáme zejména na ochucení dušené zeleniny, polévek, omáček, salátů a těstovin, využití najde při přípravě všech druhů masa a ryb na grilování a pečení, hodí se do pomazánek nebo omelet.
3 recepty na provensálské koření
1. Provensálské koření s fenyklem
- 3 lžíce tymiánu
- 3 lžíce rozmarýnu
- 3 lžíce saturejky
- 2 lžíce oregana
- 1 lžíce bazalky
- 1 lžička drcených fenyklových semen

Provensálské koření 6 Zdroj: istock.com
2. Provensálské koření s majoránkou

Majoránka 5 Zdroj: istock.com
3. Provensálské koření s estragonem
- 2 lžíce tymiánu
- 2 lžíce hladkolisté naťové petržele
- 1 lžíce oregana
- 1 lžíce majoránky
- 1 lžíce rozmarýnu
- 1 lžíce estragonu
- 1 lžička mletých šalvějových listů
- 1 lžička drcených fenyklových semen
- 1 lžička levandulových květů

Provensálské koření 3 Zdroj: istock.com
3 tipy na domácí přípravuprovensálského koření
- Smícháme všechny sušené byliny, buď je umeleme vmlýnku na koření, nebo použijeme hmoždíř.
- Smnožstvím a poměry jednotlivých bylinek můžeme různě experimentovat, a tak si vytvořit tu nejchutnější směs.
- Domácí provensálské koření skladujeme nejlépe v tmavé skleněné uzavíratelné nádobě.