reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Namíchejte si domácí provensálské koření. Použijte tymián, rozmarýn, oregano a další bylinky

Lenka Odstrčilová , Vydáno: 28.08.2020
Jak si doma namíchat proslovenské koření? Nesmí v něm chybět tymián, rozmarýn, bazalka, oregano a saturejka
Autor: istock.com Jak si doma namíchat proslovenské koření? Nesmí v něm chybět tymián, rozmarýn, bazalka, oregano a saturejka
Provensálské koření, jedna z nejproslulejších bylinných kořenicích směsí na světě, má hodně různých variant, žádný univerzální recept totiž neexistuje. Ovšem podle názvu směs určitě musí obsahovat typické bylinky z oblasti Provence ve Francii. Nesmí v ní tak chybět tymián, rozmarýn, bazalka, oregano a saturejka, přidává se také majoránka, estragon, fenyklová semínka, šalvěj, hladkolistá petrželka i trochu levandule. Dohromady tvoří skvělou chuť, nezaměnitelnou vůni a díky léčivým schopnostem jednotlivých bylinek provensálské koření rovněž prospívá zdraví. Máme pro vás tři recepty, jak si doma koření namíchat, i když v případě provensálského koření můžete popustit uzdu své fantazii a vytvořit si svou vlastní směs.

reklama

Každá z bylin v provensálském koření má co nabídnout už sama za sebe a což teprve, když je dáme dohromady. Získáme chuťově skvěle vyladěnou směs s unikátním aroma a navíc s blahodárnými účinky na zdraví. Vždyť tymián, rozmarýn, saturejka, bazalka, oregano a další byliny jako majoránka, estragon, fenykl, šalvěj, hladkolistá petrželka či levandule jsou osvědčené léčivky, které mají antiseptické a antibiotické účinky, podporují a urychlují trávení, zklidňují nervový systém, pomáhají při prevenci a léčbě chorob z nachlazení. Co jednotlivé bylinky, které jsou součástí provensálského koření, umějí jako koření a léčivky?

Máme pro vás tři recepty, jak si doma koření namíchat, i když v případě provensálského koření můžete popustit uzdu své fantazie a vytvořit si svou vlastní směs
Autor: istock.com Máme pro vás tři recepty, jak si doma koření namíchat, i když v případě provensálského koření můžete popustit uzdu své fantazie a vytvořit si svou vlastní směs

Tymián je přírodní antibiotikum

Tymián obecný (Thymus vulgaris) je skvělým aromatickým kořením do polévek, vývarů a dušených pokrmů, omáček, nádivek a salátů.

Jako léčivá bylina působí protizánětlivě a antisepticky, je známým přírodním antibiotikem. Tymián pomáhá při léčbě nachlazení a kašle, působí proti průjmům a nadýmání a podporuje trávení. Je účinný při bolestech hlavy, úzkosti, nespavosti a depresi.

Vše o tymiánu jak ho pěstovat, co s ním v kuchyni i jak pomáhá zdraví – najdete zde.

TYMIÁN obecný (Thymus vulgaris) se používá jako aromatické koření i  léčivá bylina
Autor: istock.com TYMIÁN obecný (Thymus vulgaris) se používá jako aromatické koření i léčivá bylina

Rozmarýn uklidňuje a pomáhá trávení

Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis) dodává pokrmům trpce kořeněnou chuť, hodí se k přípravě masa, zejména jehněčího, skopového a telecího, drůbeže, ryb. Přidává se do rajských omáček, pečených brambor, bylinkového másla nebo grilované zeleniny.

Rozmarýn má dezinfekční a antiseptické účinky, posiluje paměť a soustředění, uklidňuje a mírní nervové vyčerpání. Pomáhá lepšímu a rychlejšímu trávení, podporuje detoxikaci těla.

Vše o rozmarýnu jak ho pěstovat, co s ním v kuchyni i jak pomáhá zdraví – najdete zde.

Provensálské koření: rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis) 
Autor: istock.com Provensálské koření: rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis) 

Bazalka podporuje chuť k jídlu

Bazalka pravá (Ocimum basilicum)  se používá do salátů, přidává k dušenému masu, grilované zelenině, do omáček a polévek. Neobejde se bez ní italská kuchyně, používá se zejména do rajčatových pokrmů, skvěle ladí s česnekem. Bazalka je základem klasického pesta.

Jako léčivá bylina tlumí křeče, podporuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení, omezuje nadýmání, pomáhá při vylučování žluči, zklidňuje žaludek a působí mírně dezinfekčně. Má zklidňující účinky, ulevuje při vykašlávání a dezinfikuje ústní dutinu. 

Vše o bazalce – jak ji pěstovat, co s ní v kuchyni i jak pomáhá zdraví – najdete zde.

Provensálské koření: bazalka pravá (Ocimum basilicum) 
Autor: istock.com Provensálské koření: bazalka pravá (Ocimum basilicum) 

Oregano zlepšuje náladu

Dobromysl obecná (Origanum vulgare) pěstovaná ve Středozemí – oregano – je silnější, na silice a vůni i chuť výraznější než naše. Ovšem i naše česká dobromysl je skvělé oregano, jen je o něco jemnější. Oregano nachází využití v italských specialitách, typické je kořenění pizzy a špaget. Přidává se do mletých mas a gulášů, rizota, čerstvá je skvělá do salátů, polévek či omáček. 

Jako léčivka má protizánětlivé účinky, usnadňuje vykašlávání a zvyšuje vyměšování žluči, a tak podporuje trávení. Působí jako antidepresivum, uklidňuje a zlepšuje náladu.

Vše o oreganu – jak ho pěstovat, co s ním v kuchyni i jak pomáhá zdraví – najdete zde.

Dobromysl (oregano) má protizánětlivé, detoxikační a dezinfekční účinky, je účinným přírodním antibiotikem
Autor: istock.com Dobromysl (oregano) má protizánětlivé, detoxikační a dezinfekční účinky, je účinným přírodním antibiotikem

Saturejka působí proti nadýmání

Saturejka zahradní (Satureja hortensis) má výraznou kořenitou chuť a může v pokrmech nahradit pepř. Nejrozšířenější je její použití do všech luštěninových jídel, hodí se k masu, rybám, do smetanových omáček, vaječných, bramborových a zeleninových jídel. Aby byla vůně a chuť saturejky přirozená, přidává se až na konci vaření.

Jemně aromatická bylina  působí proti nadýmání, zabraňuje tvorbě plynů v zažívacím traktu, má antiseptické, močopudné a protiprůjmové účinky, podporuje chuť k jídlu, usnadňuje trávení.

Vše o saturejce – jak ji pěstovat, co s ní v kuchyni i jak pomáhá zdraví – najdete zde.

Saturejka zahradní (Satureja hortensis)
Autor: istock.com Saturejka zahradní (Satureja hortensis)

Provensálské koření v kuchyni

Provensálskou kořenicí bylinnou směs používáme zejména na ochucení dušené zeleniny, polévek, omáček, salátů a těstovin, využití najde při přípravě všech druhů masa a ryb na grilování a pečení, hodí se do pomazánek nebo omelet.

Tymián obecný

Tymián je naše mateřídouška

Bazalka - královna bylinek

Bazalka – chutná aromatická bylinka i přírodní antidepresivum

3 recepty na provensálské koření 

1. Provensálské koření s fenyklem

  • 3 lžíce tymiánu
  • 3 lžíce rozmarýnu
  • 3 lžíce saturejky
  • 2 lžíce oregana
  • 1 lžíce bazalky
  • 1 lžička drcených fenyklových semen
Provensálské koření: fenyklová semínka
Autor: istock.com Provensálské koření: fenyklová semínka

2. Provensálské koření s majoránkou

  • 3 lžíce tymiánu
  • 2  lžíce bazalky
  • 2 lžíce rozmarýnu
  • 1  lžíce oregana
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžíce saturejky
Majoránka je celkově posilující a povzbuzující léčivá bylina a koření v jednom
Autor: istock.com Majoránka je celkově posilující a povzbuzující léčivá bylina a koření v jednom

3. Provensálské koření s estragonem

  • 2 lžíce tymiánu
  • 2 lžíce hladkolisté naťové petržele
  • 1 lžíce oregana
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžíce rozmarýnu
  • 1 lžíce estragonu
  • 1 lžička mletých šalvějových listů
  • 1 lžička drcených fenyklových semen
  • 1 lžička levandulových květů
Provensálské koření: pelyněk estragon (Artemisia dracunculus) nebo také pelyněk kozalec
Autor: istock.com Provensálské koření: pelyněk estragon (Artemisia dracunculus) nebo také pelyněk kozalec

4 tipy na domácí přípravu provensálského koření

  1. S množstvím jednotlivých bylinek můžeme různě experimentovat podle své chuti.
  2. Smícháme všechny sušené byliny, buď je umeleme v mlýnku na koření, nebo použijeme hmoždíř.
  3. S množstvím a poměry jednotlivých bylinek můžeme různě experimentovat, a tak si vytvořit tu nejchutnější směs.
  4. Domácí provensálské koření skladujeme nejlépe v tmavé skleněné uzavíratelné nádobě.

O bylinách a koření by vás také mohlo zajímat:

Levandule pěstování

21 rad a tipů, jak na pěstování, sběr a sušení levandule

ŠALVĚJ LÉKAŘSKÁ: Jak vypěstovat léčivou bylinku i koření v jednom

Jak vypěstovat šalvěj, voňavé koření i léčivou bylinku v jednom

PETRŽELKA HLADKOLISTÁ: Jak vypěstovat pikantní koření a uvařit zelenou polévku

PETRŽEL HLADKOLISTÁ: Jak vypěstovat pikantní koření a uvařit zelenou polévku

Fenyklová semena jsou koření i lék

Fenyklová semínka léčí bolesti břicha a ochutí škvarkovou pomazánku i sušenky

Článek je zařazen v: provensálské byliny , provensálské koření , provensálské koření DIY , Tymián , Rozmarýn , saturejka , oregáno , majoránka , estragon , Bazalka

reklama

Přečtěte si také