Fotogalerie

12. května 2022 12:40

Radka Wallerová

Tady už se nesvezete. Opuštěné zábavní parky v Černobylu i jinde vypadají strašidelně

Některá místa přitahují pozornost více než jiná. Patří mezi ně i opuštěné zábavní parky, které můžete najít všude na světě. Ikonický je ten v ukrajinském Černobylu, zavřené horské dráhy jsou k vidění i v Berlíně či v USA.

Specialistou na snímky dávno zavřených zábavních parků je americký fotograf Seph Lawless, který je vydal i knižně. Podle něj mají tahle místa svůj půvab, i když už jsou liduprázdná. On sám rád v tomto ohledu vzpomíná na svoje dětství.

Pamatuji si, jako by to bylo včera. Stále slyším cinkání řetězů, které pomalu táhnou vozíky po dráze nahoru. Jakmile jste byli úplně nahoře, na chvíli zavládlo ohlušující ticho následované výkřiky a smíchem, popsal.

Za působivými a trochu strašidelnými fotkami jezdí po celém světě od New Orleans přes Německo až po východní Evropu. Původně se přitom zaměřil na focení opuštěných míst jako takových, později mu z toho vykrystalizovaly především zábavní parky, v nichž se zastavil čas.

Není samozřejmě jediný, kdo podobná místa fotí, i když jich má na kontě nejvíce. Snímky Sepha Lawlesse a i dalších fanoušků zrezivělých horských drah najdete v naši galerii. Důvody, proč se brány tematických parků zavřely, se liší.

Když NDR slavila dvacet let

Kolotoče, autodromy a ruská kola v ukrajinské Pripjati lidé opustili po katastrofě v černobylské jaderné elektrárně. Narychlo, stejně jako celé město.

Berlínský Spreepark na okraji Treptowského parku v někdejší vychodní části města zbankrotoval v roce 2001, protože už se zkrátka ani navzdory modernizaci nedokázal uživit, město mu navíc nedovolilo vybudovat v okolí další parkovací místa.

Mimochodem, původně ho provozoval stát, který zábavní park nechal vybudovat v roce 1969 na oslavu dvacátého výročí založení NDR, v roce 1989 ho nechal opravit a několik let po pádu Berlínské zdi ho prodal soukromému majiteli. Před několika lety areál převzala Grün Berlin, stejná společnost, která se stará o areál zavřeného legendárního letiště Tempelhof a chystá jeho renovaci, ovšem v mnohem méně velkolepém stylu.

Další příběh? Horská dráha na Coney Islandu v newyorském Brooklynu zvaná prostě Coney Island Cyclone. Dřevěná stavba byla otevřená v roce 1927, fungovala více než čtyři desetiletí, poté ji město chtělo zavřít. Majitelé přilehlého zábavního parku se však o ni rozhodli postarat a pustili se v sedmdesátých letech do její rekonstrukce. Přes různé etapy, kdy byla zavřená, slouží nakonec zmodernizovaná dráha dodnes.

Zábavní park v bývalém hlavním městě Myanmaru Yangonu nechala barmská diktatura otevřít v roce 1997, snad aby místní obyvatelé zapomněli na útrapy spojené s občasnou válkou a vojenskou diktaturou. Úpadek nastal o deset let později, když se hlavním městem stal Neipyijto.

Zdroj: https://www.dailymail.co.uk/news/article-5500493/Haunting-photographs-abandoned-theme-parks-world.html; Spreepark! East German fun park's rollercoaster ride – Abandoned Berlin; Profimedia.cz


Přečtěte si také