Bydlení

27. března 2022 07:02

Radka Wallerová

Nápaditá proměna: Z opuštěné kancelářské budovy se stalo originální rodinné bydlení

Holly a její manžel Mike vyřešili bydlení pro svou rodinu hodně svépomocí, ale výsledek rozhodně stojí za to. Na začátku stál trochu bláznivý nápad koupit opuštěné skoro sto let staré kanceláře. Odvaha se tady rozhodně vyplatila.

Byl březen 2020, svět se právě nořil do pandemie covidu a třicátníci Holly a Mike Grocottovi se rozhodli, že si konečně pořídí pořádné rodinní bydlení. Po kratším váháním koupili za 245 tisíc liber - zhruba sedm milionů korun-  opuštěnou kancelářskou budovu v hrabství Cheshire na severovýchodě Británie poblíž Liverpoolu.

Jen díky svým nápadům a vlastní dřině během roku zvýšili hodnotu nemovitosti o celou třetinu, když bývalou kancelářskou budovu uvnitř zcela přestavěli.

Nicméně, nepředstavujte si hranatou kancelářskou krabici, tady šlo o poctivou cihlovou stavbu ze třicátých let minulého století. Jen se o ni nikdo dlouhá léta moc nestaral a poslední rok a půl byla budova úplně opuštěná, když se odsud odstěhovala kancelář spravující nedaleké sídliště.

Prostory jsou to celkem velkolepé - byly tu tři místnost vhodné jako obytné, jedna koupelna, šatna v přízemí a místo, které si říkalo, aby se stalo obývacím pokojem s navazující jídelnou a kuchyní. Přeměna přitom vyžadovala hodně času a energie, na některých místech chyběly podlahy, zdi nebyly v nejlepším stavu a zpustlá byla i zahrada.

V době, kdy pár dům koupil, byla Holly těhotná s mladší Emmeline a musela se zároveň starat o tehdy dvouletou Ellis. Což bylo v kombinaci s vymýšlením toho, jak má dům vypadat a vším vybíráním a objednáváním materiálu okolo hodně náročné. Holly zároveň hlídala rozpočet. Mike na sebe zase vzal skoro všechny hrubé práce na domě, na kterém strávil dřinou až dvanáct hodin denně. Díky tomu se jim podařilo zásadně ušetřit, kdyby si na práci někoho najali, bylo by vše mnohem dražší.

Manželé sami zařídili i kuchyň a technickou místnost. V době přestavby žili u příbuzných, dokud se dům nestal natolik obyvatelnm, aby se do něj mohli přestěhovat  - pak už zbytek věcí dodělávali za provozu, týkalo se to například vnitřní výzdoby.


Přečtěte si také