Svitel, nenáročný strom s atraktivními květy i plody, se hodí i do menší zahrady

Svitel latnatý patří mezi méně známé okrasné dřeviny. Určitě stojí za to, se s ním seznámit, protože dobře zvládá i znečištěné městské prostředí, méně kvalitní půdu a ve vyšším věku i déletrvající sucho. Bohatě kvete a později bývá doslova obsypán i netradičními plody, které vypadají jako malé lampionky.

Hledáte pro svou zahradu strom nižšího vzrůstu, který bude atraktivní po celou sezonu a přitom zvládne i nepříznivé městské prostředí? Vyberte si svitel. Jen se musíte smířit s tím, že vám kolemjdoucí budou zvědavě nakukovat přes plot.

Svitel latnatý pochází z Číny a patří do čeledi mýdelníkovité spolu s dalšími zajímavými rostlinami, z nichž pro nás nejznámější jsou javor a jírovec, lidově zvaný kaštan.

Svitel latnatý (Koelreuteria paniculata)

Většinou 4–7 m vysoký, opadavý, listnatý strom, řidčeji keř s hustou kulovitou korunou. Světle až tmavě zelené, oválné listy mají zjara, při rašení, barvu jemně růžovou a na podzim se zbarví do žluta. Svitel vykvétá v plném létě, na přelomu července a srpna. Květy jsou citronově žluté s naoranžovělým středem, uspořádané v až 30 cm dlouhých latách. Květy na stromě vydrží až tři týdny a po jejich opylení se začnou vyvíjet zelené až lososově načervenalé tobolky, které vypadají jako lampionky. Tvarem jsou podobné u nás velmi oblíbeným oranžovým lampionkům mochyně. Později plody získávají barvu více načervenalou až nakonec úplně zhnědnou a rychle opadají.

Jak pěstovat svitel latnatý

Svitel je poměrně nenáročný strom, který je trochu choulostivější na mráz jenom v mládí. Starší stromy už jsou plně mrazuvzdorné až do –28 °C.

Vyhovuje mu umístění na plném slunci, na výhřevném stanovišti, chráněném před větrem. Dobře zvládá i vysazení v polostínu, ale pak méně kvete.Jediné, co svitel skutečně zvládá velmi špatně, jsou zamokřené půdy. Naopak po dobrém zakořenění zvládá i déletrvající suché období. Svitel bude nejlépe prosperovat v úrodné, středně vlhké a dobře propustné půdě, s mírně kyselou reakcí.

Zajímavé dřeviny pro vaši zahradu

Dřeviny ve vaší zahradě se zdaleka nemusí omezovat jen na notoricky známé druhy. Často se v našich podmínkách výborně daří i docela exotickým stromům, které mají navíc atraktivní květy nejen pro pěstitele, ale i pro užitečný hmyz.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Svitel_latnat%C3%BD; https://www.magazinzahrada.cz/svitel-latnaty-efektni-strom-pro-malou-zahradu/

Sdílejte článek
Štítky zahrada strom keř půda Čína javor jírovec maďal mochyně svitel Koelreuteria paniculata měchýřky svitel latnatý jírovec

Přečtěte si také