Není kaštan jako kaštan. Na jednom si pochutnáte, druhý pomůže vašemu zdraví
Oběma stromům se zjednodušeně říká kaštan, ale je mezi nimi velký rozdíl. Jeden se správně jmenuje kaštanovník setý a plodí oblíbené jedlé kaštany, druhý jírovec maďal, z jehož plodů si děti tak rády vyrábějí zvířátka a dospělí si je zase strkají do kapsy i pod polštář. Víte proč? A aby toho nebylo málo, je tu i červený kaštan, který vykvétá nádhernými růžovými květy a jeho plody mají téměř hladký obal.
Jírovec maďal (Aesculus hippocastanum)
Někdy se mu také říká koňský kaštan, ale obvykle je to první strom, který si všichni představíme pod pojmem kaštan. Je to statný, opadavý listnatý strom z čeledi mýdelníkovitých (Sapindaceae), který dorůstá do výšky asi 30 m. Vykvétá od května do července bílými květy, uspořádanými do bohatých, asi 30 cm dlouhých lat. Květy jsou vysoce medonosné, proto je jírovec maďal oblíbeným stromem všech včelařů. Na podzim, většinou od poloviny září, se z jírovců sypou oblíbené kaštany. Semena, obvykle po dvou, zrají v ostnité tobolce.
Jírovcům se dobře daří na slunci i v polostínu a vyhovuje jim vlhčí, dobře propustná půda.
Proč kaštanům předčasně padají listy
V posledních letech, od konce 20. století, se v celé Evropě přemnožila klíněnka jírovcová, jejíž larvy parazitují v listech kaštanů a způsobují jejich předčasné zasychání a opadávání. Proto se nám může zdát, že se podzim hlásí každý rok o trochu dříve.
Kaštany sbírají děti i dospělí
Kaštany jsou oblíbené především u dětí, které si z nich vytvářejí roztomilé postavičky, ale využívají se i na výrobu podzimních dekorací.
Kaštany mají velký význam v lidovém léčitelství, ale látky v nich obsažené využívá i klasická medicína, zejména na výrobu mastí pro léčení křečových žil, ale i artritidy, nebo dokonce ekzémů.
Jak je to s jedovatostí kaštanů
Znalci latiny vědí, že slovo Aesculus, jak se jmenuje latinsky jírovec, znamená jedlý. V tomto případě je to však pojmenování velmi zavádějící. Jírovec maďal jedlý není. Jeho požití může vyvolat nevolnosti a křeče, někdy i zvracení.
Jírovec pleťový (Aesculus x carnea)
Už jste si všimli, že některé jírovce na jaře vykvétají nádherně růžovými, a dokonce vonnými květy? Nejedná se o odrůdu běžného jírovce maďalu, ale o jírovec pleťový neboli červený kaštan. Kromě barvy květů ho odlišuje i obal semen, tobolka, která nemá ostny, je hladká nebo má jen malé hrbolky. Samotná semena, tedy kaštany, jsou stejná.
Jírovec pleťový dorůstá do výšky až 30 m a dobře se mu daří na slunci i v polostínu. Vyhovuje mu dobře propustná, humózní půda s dostatkem živin a mírně kyselým až neutrálním pH.
Kaštanovník setý (Castanea sativa Mill.)
Běžně mu všichni říkáme jedlý kaštan a jedná se o menší strom z čeledi bukovitých (Fagaceae), který dorůstá do výšky asi 20 m. Vykvétá v květnu nebo v červnu a jeho plody, kaštany neboli maróny, zrají v silně pichlavém obalu. Na pečených jedlých kaštanech si tradičně pochutnáváme na vánočních trzích, ale vynikajících receptů s kaštany existuje spousta.
Občas se s tímto stromem můžete setkat i v našich parcích a botanických zahradách, ale častěji se pěstuje v jižní Evropě a Přední Asii.
Zdroj: http://www.jedlykastan.cz/; https://www.topvet.cz/herbar/kastan-jirovec-madal; https://cs.wikipedia.org/wiki/J%C3%ADrovec_ple%C5%A5ov%C3%BD