Takhle mohla vypadat filharmonie. Porota vybírala vítěze z devatenácti návrhů

Do finále soutěže o podobu budoucí Vltavské filharmonie, která má stát na břehu řeky v sedmém městském obvodě, se dostalo devatenáct návrhů. Nechyběla mezi nimi přední světová jména. Návrhy jsou zajímavé, originální, prozrazují zkušenost i invenci. Vyhrát však mohl jen jeden. Bylo by však škoda si ostatní návrhy alespoň neprohlédnout.

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže se stalo renomované dánské studio Bjarke Ingels Group (BIG). Vltavská filharmonie v podání BIG nebude jen novým koncertním sálem, který nabídne světové standardy 21. století z hlediska akustiky, kapacity, dispozičních možností, technického zázemí, architektury a urbanismu.

Zároveň by se měla stát živým a otevřeným kulturním prostorem pro všechny návštěvníky. Vltavská filharmonie má ambici potvrdit mezinárodní pověst Prahy jakožto kulturní metropole a stát se novou pražskou ikonou.

„Všichni víme, že Vltavská je skutečně takovou jizvou na tváři města a nová filharmonie tuto jizvu pomůže zacelit,“ řekl před časem starosta Prahy 7 Jan Čižinský. Měl na mysli nevzhledný prostor v okolí stanice metra, kde zelenou plochu protíná sjezd z magistrály. Plánovaná budova by navíc měl navázat na proměnu oblasti Bubny–Zátory.

Nový městský park a cesta k vodě

Parcela pro filharmonii v současnosti setkávání lidí spíše komplikuje, než podporuje, a tak byl důraz kladen nejen na architekturu a provoz budovy, ale také na návrh veřejných prostranství přilehlého okolí. Vltavská filharmonie se v podání dánského studia BIG stane pulzujícím centrem života na Vltavské – směrem na východ od budovy se bude rozprostírat nový městský park, jižní strana otevře přístup k vodě, na západní straně vznikne náměstí a na sever se naskytne pohled na novou městskou část Bubny–Zátory. Budova samotná bude zájemcům přístupná ze všech směrů a úrovní,“ tvrdí Michal Sedláček, předseda poroty soutěže.

S tímto prostorem se museli vyrovnat všichni účastníci soutěže, a tak vítězný návrh studia Bjarke Ingels Group nebyl jediný, který počítá s tím, že od filharmonie by vedla přímá a pro lidi pohodlná cesta až k řece.

Podívejte se na ostatní návrhy do naší galerie.

Jak se vám líbí vítězný návrh Vltavské filharmonie?

Finální etapa budování filharmonie by měla začít výběrem zhotovitele stavby během roku 2026. Se zahájením stavebních prací se počítá o rok později v roce 2027, nový koncertní sál by měl být dokončen za 10 let, tedy v roce 2032.

S vítězným návrhem se mohou zájemci seznámit od 19. 5. do 30. 6. v rámci venkovní výstavy přímo na Vltavské, na místě budoucí Vltavské filharmonie.

Zdroj: autorský text, https://vltavskafilharmonie.cz/, tiskové materiály CAMP

Sdílejte článek

Přečtěte si také