Výlety

19. dubna 2024 07:00

Lenka Valjentová

Tip na výlet: Poutní kostel na Zelené hoře po rekonstrukci připomíná rubínový klenot

Udělejte si výlet na Vysočinu, konktrétně na Zelenou horu. Obdivovat můžete mj. část ambitu kolem poutního kostela sv. Jana Nepomuckého, památky UNESCO, která zůstává i po finální rekonstrukci v původní podobě. A ne, nejde o nedokončenou práci, ale o záměr. Důvodem je, že se tam dochovaly nejstarší zbytky omítek a zároveň i původních červených pigmentů, kterými byl ambit vymalován. O tom se můžete přesvědčit už nyní, i když oficiálně má být všechno hotové druhý květnový víkend.

Omítky ambitu kolem Santiniho poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru  nad Sázavou byly při rekonstrukci očištěny a zakonzervovány proti vlivu prostředí, nicméně na první pohled vypadají stejně jako před začátkem stavebních prací.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:  Vypravte se na Vysočinu, navštivte Lipnici nad Sázavou. Čeká na vás středověký hrad i Národní památník odposlechu

„Postupně mizí zbývající lešení. Návštěvníky však může poněkud překvapit, že asi 80 procent ambitu je opraveno včetně malované Německé kaple, ale zbytek u hlavní brány zůstal stejný. Důvodem je, že se tam dochovaly nejstarší zbytky omítek a zároveň i původních červených pigmentů, kterými byl ambit z vnějšku zpočátku vymalován. To má dokumentovat nejstarší historii kostela a dokládat, že červená barva tam s největší pravděpodobností byla,“ vysvětluje Ondřej Vobejda, kastelán svatostánku postaveného podle návrhu stavitele Jana Blažeje Santiniho Aichla v letech 1719-22.

Rubínový klenot v krajině

„V některých dochovaných barokních kázáních je poutní kostel nazýván ‚rubínovým klenotem v krajině‘, což použití červené barvy odpovídá, navíc není vyloučeno, že stejné barvy mohl být i samotný kostel. Další průkazné důkazy, ať už v podobě písemností či obrazů, se však nedochovaly. Jde spíše o to, aby návštěvníci zpozorněli a povšimli si, že v omítce ambitu červená barva skutečně prosvítá,“ uvádí kastelán.

NENECHTE SI UJÍT: Hvězdu, lebku nebo želvu připomínají Santiniho stavby při pohledu z ptačí perspektivy

Nad bránu se vrátily sochy andělů-štítonošů

Ambit stejně jako dříve zůstane volně přístupný, doplní jej nový informační systém. „16. května je ještě v plánu vysvěcení Německé kaple, což je jediná malovaná kaple v ambitu, a v tu dobu by už měla být připravená i křížová cesta. Po více než dvou staletích se nyní nad hlavní bránu vrátily dvě sochy andělů-štítonošů. Originály byly zničeny při požáru střechy kostela a ambitu v roce 1784, avšak restaurátorům se z dochovaných fragmentů podařilo vymodelovat jejich původní podobu,“ upřesňuje Ondřej Vobejda s tím, že plastiky z pískovce váží skoro 300 kilogramů.

Zrestaurování obvodového ambitu předcházela v letech 2017-2022 rozsáhlá rekonstrukce interiéru i exteriéru kostela. Při těchto opravách byly současně z areálu vymístěny poslední hroby z někdejšího hřbitova, což souviselo s podmínkou pro zapsání památky na seznam UNESCO v roce 1994. V areálu pak hroby nahradila travnatá loučka a chodníčky z velkoformátové dlažby směřující k hlavním vchodům do kostela.

Podívejte se na reportáž CNN Prima New o Zelené hoře:

Prohlídky Zelené hory

Prohlédnout si výsledky dva roky trvající obnovy ambitu lidé mohou v průběhu dubna i v rámci komentovaných prohlídek interiéru kostela. Ty se uskuteční každý víkend od 10 do 16. hodin. Od května jsou pak prohlídky každý den od 9 hodin do 17 hodin.

Zdroje: Koruna Vysočiny,  zelena-hora.cz

Sdílejte článek
Štítky historie výlet kostel kaple Kraj Vysočina Žďár nad Sázavou omítka Jan Nepomucký Kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře Jan Blažej Santini-Aichel poutní kostel

Přečtěte si také