Listový salát jménem kozlíček polníček si hravě vypěstujete v květináči doma za oknem

Kozlíček polníček nebo taky jen polníček, polník či kozlíček je nenáročná listová zelenina, kterou můžeme pěstovat nejen na zahradě nebo na balkoně, ale taky v květináčích doma na okně po celý rok, tedy i v zimě. Poradíme, jak na to a prozradíme, proč tenhle úžasný salát pěstovat.

Kozlíček polníček nebo taky kozlíček polník či jen polníček (Valerianella locusta) je známý v Evropě asi od 16. století, od 18. století se pěstuje v zahrádkách, a přesto u nás pořád patří k málo známým salátům. Listová zelenina, vzdáleně příbuzná léčivého kozlíku lékařského, je nenáročná jednoletá rostlina, která tvoří listové růžice až 10 cm vysoké. Kozlíček polníček má křehké, šťavnaté, sytě zelené lístky s lahodnou, jemně oříškovou chutí, které jsou nabité vitaminy a minerály.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Jak pěstovat ledový salát a pochutnávat si na šťavnatých listech od jara do zimy

„Chutné listy polníčku obsahují hlavně vitaminy B, C a E, kyselinu listovou, rutin a také vápník. Při pravidelné konzumaci přirozeně zvyšuje obranyschopnost organismu, odstraňuje únavu a stres a zlepšuje náladu. Nejlepší je, že čerstvé lístky kozlíčku polníčku můžeme jíst během zimních měsíců, kdy je čerstvých vitaminů a minerálů nedostatek,“ uvádí pěstitel Jan Prášil. Upravuje se podobně jako hlávkový a ledový salát nebo jako špenát.  Používá se hlavně ve studené kuchyni do salátů, pomazánek, do předkrmů nebo jako příloha k masu. Výborný je samotný, zakapaný olivovým olejem.

Pěstování kozlíčku polníčku doma na okně

Tuhle nenáročnou listovou zeleninu můžeme pěstovat nejen na zahradě nebo na balkoně, ale taky v květináčích doma na okně po celý rok.

  • Pro pěstování použijeme dostatečně výživnou zeminu, běžný zahradnický substrát můžeme doplnit trochou vyzrálého kompostu.
  • Osivo kozlíčku polníčku do nádob vyséváme kdykoli během roku a nejlépe rozhozem, pak zasypeme zhruba půlcentimetrovou vrstvou prosetého substrátu, uhladíme a zavlažíme. Ve vlhké půdě a při teplotě nad 10 °C vyklíčí zhruba za tři týdny.
  • Výsev udržujeme stále mírně vlhký, vláha podporuje rychlejší vývin rostlin. Nádobu dáme na balkon, na okenní parapet či do světlé chodby, vždy co nejblíž dennímu světlu.
  • Pokud polníček pěstujeme uvnitř za oknem, musíme dbát na to, aby měl v teplém bytě dostatek světla, jinak rychle vytáhne do výšky a nevytvoří dostatek listů.
  • Kvůli mělkému kořenovému systému i krátké vegetaci má kozlíček polníček dost vysoké nároky na zálivku. Ke zdárnému růstu potřebuje dostatečnou a pravidelnou zálivku, která zajistí šťavnaté a křupavé listy. Když trpí suchem, listy žloutnou a zakrňují.

Sklizeň polníčku pěstovaného v nádobě

„Kozlíček polníček pěstovaný v nádobách spíše sklízíme postupným otrháváním největších lístků, ale vhodnější je celou rostlinku vypíchnout nožem stejně jako ze záhonu, tedy jakmile rostlině naroste čtvrtý list,“ radí Jan Prášil.

Zdrpje: šlechtitel a pěstitel Jan Prášil, nordiclavender.com

Sdílejte článek

Přečtěte si také