Výlety

13. srpna 2022 06:00

Lenka Valjentová

Tropický skleník Fata Morgana v Troji nabízí krásu orchidejí, ibišků či medinil i příjemné osvěžení

Venku vládnou vysoké teploty a sucho, tak co se za příjemným osvěžením vypravit do unikátního skleníku Fata Morgana do Botanické zahrady hlavního města Prahy? Aktuálně tu můžete obdivovat exotické květy orchidejí, vzácné ibišky, nádherná hroznovitá květenství medinil nebo kvetoucí dřeviny a pryšce. Malou ukázku najdete v galerii.

Tropický skleník Fata Morgana nabízí pestrou paletu květů a rostlin z  různých koutů světa – od Jižní Ameriky přes Austrálii, jižní Asii až po oblasti tropické Afriky. „Ačkoliv hlavní část skleníku evokuje podmínky tropické deštné džungle, při současných vysokých teplotách a suchu se zde návštěvníci mohou příjemně osvěžit. Teplota v této části nepřesahuje třicet stupňů Celsia, při tropických venkovních teplotách je vždy o něco nižší a zvýšená vlhkost vzduchu celkově navozuje příjemnější pocity. Mezi nejobsáhlejší sbírky naší zahrady patří sbírka orchidejí a i nyní je možné ve skleníku Fata Morgana obdivovat některé z nich. Osobně bych rád upozornil na exotická hroznovitá květenství medinil v různých barvách,“ zve k návštěvě Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Pestré tropické květy: orchideje, ibišky, medinily, pryšce

  • V současné době jsou k vidění různé kvetoucí orchideje, například pozoruhodné druhy rodu Bulbophyllum. Nejzajímavějším je Bulbophyllum grandiflorum z ostrova Nová Guinea, které má jedny z největších květů v rodu, ty jsou navíc velmi zvláštního, bizarního tvaru. Květ trochu připomíná hlavu kobry nebo vetřelce, který vás pozoruje – působí znepokojivě, jako by do našeho světa příliš nepatřil.
  • Další druhy bulbofyl vypadají už přívětivěji, květenství vytváří hezké úhledné vějířky květů mnoha odstínů růžové a béžově hnědé barvy. Tyto orchideje opylují různé tropické mouchy a květy je lákají vůní – někdy připomínající ovoce, ale většinou je to spíše pach zkaženého masa nebo lejna, což mají mouchy rády.
  • Ve vitrínách spatří milovníci orchidejí také jemné bílé květy druhu Brassavola cucculata, které vyhlížejí jako křehcí pavoučci. Protažené cípy okvětních lístků v elegantních obloucích rámují střed květu. Tahle slunce milující orchidej pochází z karibských ostrovů, Kolumbie a Venezuely.
  • Další aktuálně kvetoucí orchidejí je Dendrobium brymerianum, jež je doma v jihovýchodní Asii. Většina z téměř 1 600 druhů dendrobií kvete na jaře, tento druh nám však dělá radost v létě. Zářivě žluté květy zaujmou roztřepeným pyskem, který vypadá jako krajkový.
  • Jistě oceníte taky ibišky. Právě kvete ibišek, který se v přírodě vyskytuje pouze na ostrově Vanuatu v Tichomoří – Hibiscus cooperi. V zahradách jej najdete jako kultivar ‚Naselai Pink‘, ovšem to neznamená, že je to zahradní kříženec. Tato hezky zbarvená forma byla nalezena u místní vesnice Naselai a rostliny, které se z tohoto keře začaly množit, jsou označeny tímto kultivarovým jménem.
  • V tropické části skleníku dále kvete a plodí mnohé druhy rodu Medinilla (česky se jim říká nepříliš lichotivě tupoušek a pěstují se u nás jako pokojovky). Obdivovat můžete téměř desítku druhů buď s barevnými květy, nebo nápadnými plody. Vyskytují se v lesích jihovýchodní Asie, v Africe a na Madagaskaru a většina z nich umí růst nejen s kořeny v zemi, ale i ve skalních puklinách nebo na stromech spolu s orchidejemi a kapradinami. Jsou to keříky nížinných i horských deštných lesů a rozkvetlé či ozdobené barevnými kuličkami vypadají krásně.
  • Milovníci sukulentů nemohou přehlédnout madagaskarské endemické pryšce, například nejmohutnější trnitý druh Euphorbia hislopii, který místní na Madagaskaru používají jako živý plot, nebo menší pryšce, které se pěstují jako pokojové rostliny, například Euphorbia lophogona a Euphorbia geroldii.
  • V části suchomilných rostlin kvetou nejrůznější dřeviny, například akácie (Acacia karoo) nebo půvabné žluté květy druhu Bauhinia tomentosa.

Do botanické i za vínem a hudbou

  • Další osvěžení si můžete dopřát v podobě ochutnávky místních vín. Patronka trojské vinice sv. Klára slaví svátek 12. srpna a v tento den se sluší oslavit právě vínem z místní produkce při pikniku v zahradě. Na 18. srpna připadá Den Rulandského modrého, jehož historie sahá až do dob Karla IV. Milovníci vína budou moci odhalit, jaký rozsah chutí umí nabídnout jedna odrůda na jedné vinici.
  • Každou neděli až do 25. 9. máte možnost vychutnat si výjimečné chvíle a zaposlouchat se do tónů klasické hudby pod širým nebem, obklopeni zelení a pestrobarevnými květy. Na programu budou díla hudebních velikánů, jako jsou Bedřich Smetana, Giuseppe Verdi, George Gershwin a další v podání komorních hudebních těles. Začátek je vždy v 17 hodin.

Inspirativní workshopy a komentované prohlídky

  • Každou sobotu, až do 27. srpna, se konají zážitkové workshopy, které se věnují městské biodiverzitě a udržitelnosti. Během inspirativních dílen se dozvíte, jak pěstovat rostliny ve městě, jak přinést více zeleně na okna či balkony anebo jak podpořit sousedské předzahrádky.
  • 18. srpna v 17 hodin začíná komentovaná prohlídka s kurátorkou Klárou Lorencovou, která seznámí s plodinami Nového světa. Během společné procházky poznáte i netradiční a u nás jen velmi málo pěstované užitkové rostliny původem z Jižní, Střední a Severní Ameriky. 8. září se bude konat prohlídka na téma mokřadní rostliny (RNDr. Vlastík Rybka, Ph.D.) a 15. září pak komentovaná prohlídka expozice léčivých rostlin (Mgr. Jarmila Skružná). Tyto prohlídky i workshopy jsou součástí programu botanické zahrady a jsou v ceně standardního vstupného.

Zdroje: Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy .botanicka.cz


Přečtěte si také