Tipy pro snadné vaření obilovin. Zařaďte do jídelníčku málo využívané suroviny

Hledáte pro sebe a svou rodinu nové suroviny a pokrmy, kterými byste mohli rozšířit nabídku receptů? Zaměřte se na obiloviny a pseudoobiloviny, které se z našeho jídelníčku časem vytratily, ale v posledních letech je stále více kuchařů zase objevuje. Prozradíme vám triky na snadnou přípravu pohanky, jáhel, bulguru a krup, ale i amarantu a quinoi.

Co jsou to obiloviny a pseudoobiloviny?

Obiloviny jsou šlechtěné traviny z čeledi lipnicovité, jejichž semena, tedy obilky, se využívají především k lidské obživě.

Pseudocereálie neboli pseudoobiloviny jsou rostliny, které nepatří mezi obilí, ale mají stejné hospodářské a kuchyňské využití. Řadí se sem pohanka, quinoa a amarant.

Pohanka

Pohanka je přirozeně bezlepková, proto ji ocení především lidé s bezlepkovou dietou. Použít ji můžete skoro všude tam, kde byste jinak použili rýži. Uvařte si rizoto s pohankou. Připravovat ji můžete dvěma základními postupy.

  • Pohanku zalijte dvojnásobným množstvím vroucí vody, přikryjte pokličkou a nechte asi 30 minut bobtnat.
  • Pohanku připravíte rychleji, pokud ji vsypete do hrnce s vařící vodou a necháte ještě asi 10 minut vařit.

Jáhly

Oloupané obilky prosa se nazývají jáhly a připravuje se z nich především kaše, zvaná jahelník. Jinak se jáhly opět využívají jako rýže.

  • Jáhly nemusíte namáčet, jen je přeberte a důkladně propláchněte pod tekoucí studenou vodou. Můžete je i spařit vodou horkou, pokud jsou starší. Pak jáhly zalijte dvojnásobkem vody a vařte pod pokličkou bez míchání asi 25 minut. Na kaši samozřejmě přidejte vodu a vařte déle.

Kroupy

Kroupy jsou semena obilnin jako oves, pšenice a ječmen, ale také pseudoobiloviny pohanky, která jsou zbavena obalů. Jsou bohaté na vlákninu a používají se jako základ kaše, šouletu a polévky, do houbovníku neboli kuby či do zabijačkové pochoutky, do jelítek.

  • Kroupy se musí před vařením nejprve asi na 5 hodin namočit do vody. Poté se vaří ve čtyřnásobku vody, asi 40-60 minut.

Quinoa

Merlík chilský neboli quinoa nepatří botanicky mezi obiloviny, ale používá se stejně. Je to přirozeně bezlepková pseudoobilnina. Používá se na přípravu rizota nebo jako zavářka do polévky.

  • Quinoa se vaří bez namáčení ve dvojnásobku vody bez míchání asi 15-20 minut.

Amarant

Amarant je přirozeně bezlepková pseudoobilnina, která dorůstá do výšky až 3 m. Používá se amarantové zrno nebo mouka.

  • Semena jsou drobná jako mák a vaří se bez namáčení v dvojnásobku vody asi 15-20 minut.


Přečtěte si také