Nezapomeňte jíst jáhly! Ochutnejte staročeský sladký jahelník a slaný houbový jahlovník
Nezapomeňte jíst jáhly! Udělejte si staročeský sladký jahelník či slaný houbový jahlovník Zdroj: Thinkstock
Jáhly, žluté drobné kuličky, patřily k tradičním českým potravinám, ale postupem času se na ně trochu pozapomnělo. Dnes se na ně naštěstí zase rozpomínáme a už se nad nimi neušklíbáme. Jáhly jsou chutné, výživné, zdravé, přirozeně bezlepkové a dají se z nich skvělá připravit sladká i slaná jídla. Asi nejznámější je sladký staročeský jahelník či slaný jahlovník s houbami.
Co jsou jáhly
Jáhly patří mezi obiloviny a vznikají odstraněním slupky z prosa setého, jáhly jsou tedy loupaná zrna prosa. Drobné žluté kuličky jsou dobře stravitelné, přirozeně bezlepkové a výživné, obsahují mj. vitaminy skupiny B, železo, zinek, vápník, hořčík. vlákninu a nenasycené mastné kyseliny.
NENECHTE SI UJÍT: Pohanka vám nechutná? Sladkou kaši se skořicí i pohankový prejt s česnekem si ale zamilujete!
Konzumovat jáhly by měli především diabetici, lidi s nemocemi slinivky břišní, sleziny, žaludku, protože pomáhají s trávením. Jáhly jsou ideální pro bezlepkovu dietu.
Jáhly před vařením spaříme jednou až třikrát vroucí vodou, abychom je zbavily nahořklé a natrpklé chuti Zdroj: iStock
Jak jáhly připravit
- Jáhly musí být pěkně žluté, pokud jsou našedlé, budou příliš hořké.
- Jáhly před vařením spaříme jednou až třikrát vroucí vodou, abychom je zbavily nahořklé a natrpklé chuti, popřípadě je zalijeme vodou a po uvedení varu slijeme.
- Po spaření můžeme jáhly ještě namočit asi na hodinu do studené vody nebo mléka, aby nabobtnaly.
- Doporučený poměr vody a jáhel je 2 : 1, na kaši 3 až 4 : 1: jáhly jako přílohu, orestujeme po spaření nasucho na pánvi a pak je vaříme v poměru 1,5 : 1.
Jak dlouho se vaří jáhly
Spařené jáhly bez namočení vaříme při mírné teplotě asi 20 minut, namočené zhruba 10 minut.
Jak jáhly skladovat
Jáhly skladujeme v uzavřené nádobě na tmavém, suchém a chladném místě, klidně v lednici.
Staročeský sladký jahelník
Ingredience
- 250 g jáhel
- 1 l mléka
- špetka soli
- 4 žloutky
- 4 bílky
- 150 g cukru
- 100 g rozinek namočených v rumu nebo ve vodě
- 60 g másla
- 1 lžička mleté skořice
- čerstvé, okapané kompotované, mražené nebo sušené ovoce předem namočené ve vodě (švestky, meruňky, jablka, hrušky apod.)
- tuk a mouka do formy
Příprava
Spařené jáhly dáme vařit do mléka, přidáme špetku soli. Uvaříme kaši a necháme vychladnout. Utřeme žloutky s cukrem do pěny, přidáme okapané rozinky, 50 g rozpuštěného másla, skořici, ušlehaný sníh z bílků a vychladlé jáhly. Promícháme a polovinu směsi dáme do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku nebo dortové formy, poklademe pokrájeným ovocem podle chuti a zakryjeme zbylou jáhlovou směsí. Uhladíme a na poklademe kousky zbylého másla. Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme přibližně 30 minut dozlatova.
Jáhly s houbami (jahlovník)
Ingredience
- 300 g jáhel
- špetka soli
- špetka kmínu
- 2 stroužky česneku
- tuk (máslo, sádlo, olej)
- vrchovaté hrst sušených hříbků
- petrželka na ozdobení
Příprava
Jáhly na sítu několikrát propláchneme vroucí vodou a necháme okapat. Sušené hříbky namočíme na nejméně 2 hodiny do vody. Pak vodu slijeme a houby necháme na sítu okapat. V houbařské sezoně můžeme použít čerstvé houby. Na rozehřátém sádle, másle nebo oleji houby krátce orestujeme, přidáme sůl a kmín. Trochu hub vyndáme a odložíme na ozdobení. Do zbylých vmícháme spařené jáhly a lisovaný česnek a pod pokličkou zvolna dusíme doměkka. Během dušení podléváme podle potřeby vodou, občas zamícháme. Podáváme ozdobené orestovanými hříbky a petrželkou.
Zdroje: cs.wikipedia.org Velká domácí kuchařka (Ladislav Nodl, Jarmila Mandžuková, Karina Havlů)