reklama

Nezapomeňte jíst jáhly! Udělejte si staročeský sladký jahelník či slaný houbový jahlovník

Lenka Valjentová
11. ledna 2022
Jáhly, žluté drobné kuličky, patřily k tradičním českým potravinám, ale postupem času se na ně trochu pozapomnělo. Dnes se na ně naštěstí zase rozpomínáme a už se nad nimi neušklíbáme. Jáhly jsou chutné, výživné, zdravé, přirozeně bezlepkové a dají se z nich skvělá připravit sladká i slaná jídla. Asi nejznámější je sladký staročeský jahelník či slaný jahlovník s houbami.
reklama

Jáhly patří mezi obiloviny a vznikají odstraněním slupky z prosa setého, jáhly jsou tedy loupaná zrna prosa. Drobné žluté kuličky jsou dobře stravitelné, přirozeně bezlepkové a výživné, obsahují mj. vitaminy skupiny B, železo, zinek, vápník, hořčík. vlákninu a nenasycené mastné kyseliny.

Konzumovat by je měli především diabetici, lidi s nemocemi slinivky břišní, sleziny, žaludku, protože pomáhají s trávením. Jáhly jsou ideální pro bezlepkovu dietu.

6 rad a tipů, jak na jáhly

  1. Jáhly před vařením spaříme jednou až třikrát vroucí vodou, abychom je zbavily nahořklé a natrpklé chuti, popřípadě je zalijeme vodou a po uvedení varu slijeme.
  2. Po spaření můžeme jáhly ještě namočit asi na hodinu do studené vody nebo mléka, aby nabobtnaly.
  3. Spařené jáhly bez namočení vaříme při mírné teplotě asi 20 minut, namočené zhruba 10 minut.
  4. Doporučený poměr vody a jáhel je 2 : 1, na kaši 3 až 4 : 1: jáhly jako přílohu, orestujeme po spaření nasucho na pánvi a pak je vaříme v poměru 1,5 : 1.
  5. Jáhly musí být pěkně žluté, pokud jsou našedlé, budou příliš hořké.
  6. Jáhly skladujeme v uzavřené nádobě na tmavém, suchém a chladném místě, klidně v lednici.

Staročeský sladký jahelník

Ingredience

  • 250 g jáhel
  • 1 l mléka
  • špetka soli
  • 4 žloutky
  • 4 bílky
  • 150 g cukru
  • 100 g rozinek namočených v rumu nebo ve vodě
  • 60 g másla
  • 1 lžička mleté skořice
  • čerstvé, okapané kompotované, mražené nebo sušené ovoce předem namočené ve vodě (švestky, meruňky, jablka, hrušky apod.)
  • tuk a mouka do formy

Příprava

Spařené jáhly dáme vařit do mléka, přidáme špetku soli. Uvaříme kaši a necháme vychladnout. Utřeme žloutky s cukrem do pěny, přidáme okapané rozinky, 50 g rozpuštěného másla, skořici, ušlehaný sníh z bílků a vychladlé jáhly. Promícháme a polovinu směsi dáme do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku nebo dortové formy, poklademe pokrájeným ovocem podle chuti a zakryjeme zbylou jáhlovou směsí. Uhladíme a na poklademe kousky zbylého másla. Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme přibližně 30 minut dozlatova.

Jáhly s houbami (jahlovník)

Ingredience

  • 300 g jáhel
  • špetka soli
  • špetka kmínu
  • 2 stroužky česneku
  • tuk (máslo, sádlo, olej)
  • vrchovaté hrst sušených hříbků
  • petrželka na ozdobení

Příprava

Jáhly na sítu několikrát propláchneme vroucí vodou a necháme okapat. Sušené hříbky namočíme na nejméně 2 hodiny do vody. Pak vodu slijeme a houby necháme na sítu okapat. V houbařské sezoně můžeme použít čerstvé houby. Na rozehřátém sádle, másle nebo oleji houby krátce orestujeme, přidáme sůl a kmín. Trochu hub vyndáme a odložíme na ozdobení. Do zbylých vmícháme spařené jáhly a lisovaný česnek a pod pokličkou zvolna dusíme doměkka. Během dušení podléváme podle potřeby vodou, občas zamícháme. Podáváme ozdobené orestovanými hříbky a petrželkou.

Zdroj: Velká domácí kuchařka (Ladislav Nodl, Jarmila Mandžuková, Karina Havlů)

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
Štítky: prosojáhlyjáhly vařenístaročeský jahelníkjáhly naslanojáhly na sladkojáhly bezlepkovéjak jáhly připravit
reklama