Kuchyně

1. října 2025 07:07

Ema Bártová

Dřevěné věci do myčky nádobí nepatří. Ošetřujte je olejem, hodí se i citron

Odolné, cenově dostupné a netoxické dřevěné náčiní je velmi dobrou náhradou za umělohmotné, z něhož se mohou uvolňovat toxické látky a mikroplasty. Je však ve srovnání s plastovými kousky náročnější na údržbu. Jak na to, aby vám vydrželo co nejdéle a ještě skvěle vypadalo?

Začíná to už v obchodě. Pokud jste se rozhodli nahradit plastové kuchyňské vybavení dřevěným nebo chcete koupit nové kousky místo těch už zašlých, nemůžete jít jen po co nejnižší ceně. Vybírejte, pokud jde třeba o prkénka, bytelné kousky ze dřeva vhodného k použití v kuchyni, které se neprohnou po prvním namočení.

Nenechte si ujít: Dřevěný nábytek v ohrožení. Víte, jak z něj vyčistit skvrny od vína, kávy nebo cigaret?

Na prkénka a další kuchyňské náčiní se nejlépe hodí tvrdé dřevo, jako je buk, javor a ořech. Jeho předností jsou hustá vlákna, mezi něž se při používání nedostane tolik vlhkosti a nečistot, navíc lépe odolávají nožům při krájení. Dobrou volbou je také dřevo olivové, krásné na pohled, přirozeně mastné a odolné vůči skvrnám. Jeho minusem nicméně je, že je poměrně tvrdé, a proto se nože při jeho používání dříve otupí. Krásná jsou také prkénka jasanová, ale ta už je třeba poměrně často olejovat, protože jeho síť vláken je řidší, a tak se do ní snáze dostává vlhkost, což škodí vzhledu i životnosti.

Vyhněte se myčce nádobí

Bez ohledu na to, z jakého stromu jsou prkénka vyrobená, jedno platí pro všechna - nepatří do myčky na nádobí. Přesto je tam mnozí z nás dávají, ačkoli to znamená, že dřevo už po prvním použití přijde o veškerou ochrannou vrstvu, která chrání jeho povrch. Nejde jen o agresivitu mycích prostředků, děje se tak i proto, že teplota v myčce je tak vysoká, že se během mytí a sušení dřevo v podstatě napařuje. Přitom se roztahuje, což způsobuje zvýšené vyplavování ochranných olejů - a to jak těch, které jsou dřevu vlastní, tak těch, kterými bylo případně ošetřeno. Výsledkem je vybledlé a na omak hrubé prkénko, někdy dokonce prohnuté.

Vyplatí se vědět: Litinu, varné desky, vany ani dřevěné povrchy raději jedlou sodou nečistěte

Co dělat jinak?

Prkénka na krájení, dřevěné vařečky, obracečky, špachtle a další dřevěné předměty jednoduše omyjte ručně v teplé vodě s trochou jemného mycího prostředku na nádobí. Nedrhněte je příliš silně drátěnkou a nepoužívejte abrazivní čisticí prostředky. Přebytečnou vodu ihned osušte utěrkou. Pokud máte pocit, že to nestačí, můžete použít citron - otřete rozkrojeným citrusem prkénko před tím, než ho budete mýt ve vodě, pokud jste na něm krájeli něco aromatického, jako je česnek nebo cibule.

Důležité je i správné uložení

Prkénka byste měli skladovat svisle, stojící na delší straně, aby se nezkřivila. Před opětovným použitím je nechte zcela vyschnout. Vařečky a další náčiní postavte do nádoby, aby uschly, a ujistěte se, že nestojí ve vodě. Po usušení je můžete skladovat rovněž v nějaké nádobě, nebo uložit do šuplíku.

Dřevo potřebuje olejovou lázeň

I když se o dřevěné vybavení staráte dobře, stejně se časem trochu opotřebuje a je potřeba ho trochu oživit. Možná také zjistíte, že z něj občas čouhá nějaké vlákno a třepí se, o důvod více věnovat se mu. Dopřejte důkladnou péči případně i starším kouskům, které jste dosud používali v myčce a rádi byste to změnili, i když u vařeček za pár korun to možná nemá cenu, pokud je chcete nadále dávat do myčky.

K péči o dřevo použijte nějaký přípravek, který ho bude vyživovat a zároveň chránit jeho povrch před poškozením. K ošetření použijte výrobky bezpečné pro styk s potravinami a zároveň takové, které nezmění chuť připravovaného jídla. V úvahu připadá například olivový olej, ale ve skutečnosti není ideální, protože podobně jako jiné přírodní oleje časem oxiduje a žlukne. Dřevo pachy i chutě silně nasává, takže náčiní může po čase nepříjemně zapáchat, zvláště pokud byste ho nemyli a neoplachovali dost často. Ošetření olivovým olejem ale zase v tom případě nevydrží moc dlouho.

Mohlo by vás zajímat: Kuchyň za socialismu: Nezapomenutelné věcí, které měl doma každý. Vzpomínáte?

Lepší je zvolit dlouhodobější ošetření, k němuž použijete některé minerální oleje vhodné pro použití v kuchyni. Mělo by to stačit jednou za měsíc. Kdybyste měli pocit, že vybavení je vysušené dříve, můžete frekvenci zvýšit. Sebelépe nanesený olej bohužel nevydrží celé měsíce, i šetrné mytí ho časem smyje, a proto je třeba kúru zopakovat. Je to jediný způsob, jak dřevo skutečně ochránit. Před tím, než olej pomocí měkkého štětce se syntetickými štětinami nebo hadříku, který nepouští vlákna, nanesete, je dobré náčiní mírně obrousit pomocí jemného brusného papíru. Nanesený olej nechte mezi jednotlivými vrstvami zaschnout – mělo by to trvat asi dvě hodiny. Výrobci doporučují až tři vrstvy, ale aplikaci byste měli přerušit, jakmile se olej přestane vsakovat, znamená to, že dřevo už ho víc absorbovat nedokáže. Přebytečný olej setřete čistým hadříkem.

A co vosk? Raději s olejem

Výhodou minerálních olejů je, že ve srovnání například s olivovým pronikají hlouběji do dřeva. Vhodný je například minerální parafínový olej, musíte však koupit takový, který je přímo určen k ošetření nádobí. Můžete také pořídit směs minerálního parafínového oleje se včelím nebo parafínovým voskem. Samotný vosk lze použít také, ale poměrně špatně se s ním pracuje, navíc na rozdíl od oleje neproniká do hloubky, a proto nechrání dostatečně. Můžete ale oblíbené kousky nejdříve ošetřit olejem a pak pro hezčí vzhled povrchu olejem s voskem - směs má podobu pasty, která se snadno nanáší a vtírá.

Někteří lidé se snaží minerálním olejům vyhnout a sahají po přírodních, jako je lněný nebo tungový, ale s nimi je podobná potíž jako s olivovým - časem mohou žluknout, navíc nechrání tak dobře. Oba navíc poměrně dlouho po nanesení schnou, až několik dní.

  • A jak je to s bezpečností dřevěných prkének, pokud jde například o bakterie? Existují studie a odborné články, podle nichž mohou být dřevěná prkénka v určitých ohledech hygieničtější než plastová. Autoři například zjistili, že na plastových prkénkách bakterie mohou přežívat déle. Vhodnější jsou prkénka z tvrdého dřeva.

Zdroje: earlywooddesigns.com; theguardian.com; nytimes.com

Sdílejte článek

Přečtěte si také