Kuchyně

9. února 2025 06:00

Ema Bártová

Vyhoďte plastová prkénka, popraskané vařečky a sklenice od svíček. Ohrožují zdraví

Kuchyně je v mnoha domácnostech nejvytíženější místností, s čímž souvisí i to, že bývá také nejnáročnější, co se udržování pořádku týče. Ne vždy máme přehled o všech surovinách a jejich čerstvosti, stejně jako nám někdy nedojde, že některé kuchyňské vybavení už je dávno za zenitem a měli bychom ho vyhodit. Čeho byste se měli zbavit?

Zkuste probrat kuchyň podle našeho seznamu věcí, které se v ní vyskytují velmi běžně, a přitom by tomu tak být nemělo. Inspirací se může stát třeba knihy 30 Days to a Clean and Organized House, jejíž autorkou je Katie Berry, jejíž profesí je, že učí lidi, jak doma efektivně uklízet.

NENECHTE SI UJÍT: Stačí ustlat, vyhodit staré papíry, schovat kabely. A hned to doma bude vypadat uklizeně

Čeho byste se měli zbavit?

1. Poškozené nepřilnavé nádobí

Již léta se diskutuje o bezpečnosti teflonových pánví, které za svou nepřilnavost vděčí chemickým látkám označovaným jako PFAS a obsahujícím sloučeniny fluoru. Některé už byly mezitím zakázané, ale u těch povolených mnohdy zatím jen neznáme všechny možné dopady na zdraví a životní prostředí. Jisté je jedno, jakmile se dno pánve poškrábe, pryč s ní, nikdo nechce mít v jídle odloupané kousky ze dna. Sloučeniny PFAS jsou potenciálně karcinogenní a mohou mít také vliv na plodnost a hormonální soustavu. Nebezpečná může být i nepoškozená pánev, pokud ji zahřejeme na příliš vysokou teplotu.

2. Obaly od jídla

Ve snaze recyklovat toho co nejvíce občas opakovaně používáme i poněkud rizikové věci, jako například obaly od jídla, v nichž jsme si přinesli domů jídlo z nějaké restaurace či fast foodu. Před časem zveřejněná studie spolku Arnika ukázala, že často obsahují látky označované jako PFAS nazývané rovněž věčné chemikálie, které zajištují, že se nepromastí. Černé plastové podtácky například pod sushi zase obsahovaly rovněž toxické zpomalovače hoření.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak ještě smysluplně využít lichá plastová víčka od krabiček na potraviny

3. Nádoby od vonných svíček

Skleněné a keramické nádoby od svíček jsou někdy moc hezké na pohled, takže je nám líto je vyhodit a používáme je na pití, vaříme do nich pudink nebo v nich třeba servírujeme oříšky. Není to dobrý nápad, protože i když napohled vypadají jako nádobí, nemusí splňovat bezpečnostní normy na něj kladené - z glazury nebo barvy se mohou do jídla či pití uvolňovat nebezpečné chemikálie.

  • Zdravotní riziko ostatně mohou představovat i svíčky jako takové, jak na to poukazuje toto odborné shrnutí, zvláště pokud jde o parafín vyrobený z ropy a navoněný umělými aromaty. Jejich pálení zhoršuje kvalitu vzduchu a zvyšuje například riziko vzniku rakoviny močového traktu. Dávejte proto přednost svíčkám ze včelího vosku nebo sóji, i tak ale obaly od nich dále nepoužívejte.

4. Plastová prkénka

Před pár lety to vypadalo jako skvělý nápad. Plastová prkénka na rozdíl od dřevěných snesou myčku, a navíc se prodávají v mnoha pěkných barvách. Jenže se z nich také při používání uvolňují kousky plastů, což se považuje za zdravotní riziko.

Takzvané mikroplasty zatěžují životní prostředí zatěžují životní prostředí čím dál více a dostávají se i do lidského těla, přičemž nejvíce jich je v mozku. Mohou se uvolňovat nejen z prkének, ale i z dalšího plastového nádobí pouhým otěrem, vadí také zahřívání na vysokou teplotu, uvolňování zvyšuje i mytí v myčce.

  • Je docela rozumné používání umělohmotného vybavení spíše omezovat - před mikroplasty varuje například tato studie. Mohou způsobovat záněty tkání, poškozovat srdce a oběhovou soustavu, další dopady se teprve zkoumají.

5. Popraskané vařečky

Dřevěné kuchyňské náčiní je samo o sobě skvělé, ale mělo by být nepoškozené. Pokud se na vařečce objeví prasklina a špachtle se začne třepit, je čas vyměnit je za nové. Protože nerovný povrch je ideální pro to, aby se v něm začaly množit bakterie a nedá se spolehnout na to, že se jich mytím vždycky zbavíte.

PŘEČTĚTE SI: Remoska, slavný český vynález, vaří a peče po celém světě. Co všechno zažila legendární remoska?

6. Zatuchlé koření

Zatímco napadení moučnými moly je patrné na první pohled, to, že se vám do koření a sušených bylinek dostala plíseň, už tak zjevné nebývá. Pokud je skladujete v otevřených sáčcích a dlouhou dobu, je riziko kontaminace dost vysoké. Vyčichlé koření navíc v jídle stejně žádnou velkou parádu neudělá. Kupujte ho proto spíše méně, abyste ho spotřebovali včas. Prošlé vyhoďte, i kdyby se vám zdálo, že mu nic není.

A tohle vyhoďte, protože to prostě nepotřebujete

Všichni doma nejspíše skladujeme spoustu věcí, které sice nijak neohrožují naše zdraví, ale zbytečně zabírají místo nebo které kazí naše potěšení z používání jinak hezké kuchyně.

Záhadné konzervy

Schválně se koukněte do spíže. Nejspíše se i v té vaší najdou záhadné konzervy a neobvyklé luštěniny, které jste kdysi koupili v nadšení, že nich něco uvaříte. Ve skutečnosti je už tři roky jen přesouváte zleva doprava, když do polic potřebujete přidat něco, co skutečně jíte. Rozdejte je nebo je prostě vyhoďte, jíst je stejně nebudete.

INSPIRUJTE SE: 13 tipů, jak využít prošlé věci: Zkyslé mléko do buchet, Indulona na boty a majonéza na nerez

Plastové krabičky bez víček

Do tříděného odpadu by měly zamířit plastové krabičky, k nimž nemáte víčka nebo jsou popraskané, netěsnící dózy. Možná nemusíte skladovat desítky sklenic od marmelád, které se možná někdy budou hodit, pokud nejste nadšenci do zavařování - můžete je nafotit a nabídnout třeba v lokální facebookové skupině, někdo si pro ně nejspíše rád přijde.

Věci, které nepoužíváte

Pryč dejte lehce naťuklé skleničky a hrnečky, děravé utěrky a flekaté ubrusy, stejně jako prostírání, které jste naposledy použili před pěti lety. Zbavte se také všelijakých speciálních nožů či kráječů, které prostě nepoužíváte a jen zabírají místo v šuplících.

Zdroje: marthastewart.comsciencefocus.comcnet.com


Přečtěte si také