Trendy

29. března 2022 19:36

redakce Prima Zoom

Tomáš Klus doma ubytoval uprchlíky. Když přijeli, hrozně se nám ulevilo, říká jeho žena

Tomáš a Tamara Klusovi u sebe ubytovali ukrajinskou rodinu

O pomoci běžencům vyhnaných válkou nejen mluvili, ale skutečně se do ní zapojili. Manželé Tomáš a Tamara Klusovi poskytli přístřeší ukrajinské rodině, která má stejně jako oni tři děti.

Od té chvíle, co k nám přijela tahle ukrajinská rodina, tak nám se hrozně ulevilo, protože do tý doby jsem měla pocit, že nějak musíme pomoct, takže jsme se hned první den války přihlásili do všech možných iniciativ, že půjčíme auto, odřídíme auto na hranice a najednou se to stalo a nám se všem ulevilo, že vedle toho zla koukáme i na to dobro, který můžeme na vlastní kůži žít, komentovala jejich rozhodnutí Tamara Klusová v pořadu Showtime.

Ukrajinskou rodinu ubytovali v zahradním domku na svém pozemku v Mníšku pod Brdy, kde dříve žili sami několik let, než byl hotový jejich rodinný dům stojící hned vedle.

Podle zpěváka Tomáše Kluse se už s rodinou spřátelili a těší se, až budou za svými novými kamarády jezdit na Ukrajinu. Jak se k nim dostala zrovna tahle rodina? Mně zavolala kamarádka, která mi pomáhá s pěstováním pokojových květin a říká mi Tamaro, jede sem pětičlenná rodina, a to bylo pět dnů po začátku války a jedou i s tatínkem a já jsem zkoušela tu rodinu ubytovat a ty lidi nechtěli muže, chtěli jen ženy a děti a já jsem říkala: my chceme i tatínka, popsala Klusová anabázi.

Už několik týdnů u nich tak bydlí Julia s Vovou a jejich třemi dětmi, přičemž nejmladšímu Robertovi byl v době příjezdu právě rok – otec rodiny mohl odcestovat také, protože nařízení o povinné mobilizaci se nevztahovalo na takové a větší rodiny.

Že jsou slavní? Vůbec jsme to netušili

Přichystali pro nás překvapení, protože Tamara přijela dřív a upekla pro Roberta dort. Bylo to velmi dojemné, plakala jsem celý den, ale byly to velmi šťastné první narozeniny pro Roberta," vzpomíná Julia na přivítání v Mníšku. Její rodina vůbec netušila, že jsou tak slavní, řekli jim to až přátelé Tomáše a Tamary.  Mysleli jsme si, že celebrity se chovají úplně jinak, a Tamara a Tomáš jsou tak přátelští, že bych neřekla, že jsou slavní. Slyšela jsem Tomášovu píseň pro Ukrajinu a bylo to tak silné, tak těžké, ale zároveň lidské... Vova si ji zpíval celý den.

Dětská partička se rychle spřátelila, mluví spolu mimo jiné i anglicky, ukrajinské děti chodí na kroužky, i do školy. Klusovi jsou rádi, že se jim povedlo nabídnout takovou pomoc, ale těší je, že mají oddělené bydlení, protože bydlet s běženci třeba v bytě už je náročnější. Dá se s nima žít úplně skvěle, ale potřebujou podíl soukromí jako kdokoliv jinej z nás, míní zpěvák. Jejich hosté měli doma developerskou firmu a doufají, že se budou moci na Ukrajinu zase vrátit, i když vůbec netuší kdy.

Tomáš Klus s manželkou Tamarou a třemi dětmi bydlí nedaleko Prahy, v malém městečku Mníšek pod Brdy, kde si postavili moderní rodinný dům. Přestěhovali se tam před rokem po tom, co několik let bydleli na pozemku v menší chatě a čekali, až bude jejich vysněný dům hotový. Pár spolu má tři děti - nejstarší Josefínu, která už chodí školy, prostředního Alfréda a nejmladší Jenovéfu.

Záběry z domu jsou k vidění i na jejich instagramových účtech


Přečtěte si také