Jak na to

26. března 2022 07:00

Radka Wallerová

Za ubytování uprchlíků stát dá 3000 korun měsíčně, nejvýše 12 tisíc. Kdy se může žádat?

Vláda schválila měsíční příspěvek 3000 korun za osobu pro domácnosti ubytovávající uprchlíky, v maximální výši 12 tisíc korun měsíčně. Zatím na období od března do června letošního roku.

Státní ani obecní kapacity ubytování rozhodně nestačí pokrýt poptávku po bydlení lidí, které válka rozpoutaná Ruskem vyhnala z domovů. Ostatně ani není cílem, aby Ukrajinci dlouhodobě končili v tělocvičnách a různých halách, takové ubytování lze chápat jen jako rychlou humanitární pomoc.

Kabinet proto chce motivovat lidi, aby nabídli dlouhodobé ubytování v soukromí, ať už vyloženě v domácnostech nebo v různých soukromých ubytovacích zařízeních, jako jsou penziony a hotely, za což jim hodlá zaplatit.

Vláda tento týden schválila měsíční příspěvek 3000 korun za osobu pro domácnosti ubytovávající uprchlíky, v maximální výši 12 tisíc korun měsíčně. Žádosti bude možné podávat od 11. dubna se zpětnou platností, ale příspěvek bude moci získat pouze domácnost, která někoho ubytovala nejméně šestnáct po sobě jdoucích kalendářních dní v daném měsíci. Žádost bude zřejmě možné podávat on line, ale metodika a podrobné informace zatím nejsou k dispozici. Zatím je její poskytování schváleno na období březen až červen 2022.

„Kolegům ze zahraničí vyráželo dech, že většina lidí je ubytována v rodinách, u lidí, kteří je předtím neznali. To je mimořádné. Počítáme s podporou minimálně do konce června,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Podmínkou je, aby ubytování mělo prostor na odpočinek, pro přípravu jídla a osobní hygienu, záchod a pitnou vodu. Nárok nebude mít ten, kdo za nabídnuté ubytování už inkasuje peníze.

Najdou se desítky tisíc bytů?

Mezi ministry nepanovala úplná shoda v tom, kolik peněz by to mělo být, kritika se také týkala toho, že příspěvek je plošný bez ohledu na typ ubytování. Ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek míní, že by se částky měly detailněji nastavit a odstupňovat. Podle něj by měli lidé, kteří uvolní třeba jen jednu místnost, dostávat méně peněz než ti, kdo nabídnou byt - těm by dávka měla do jisté nahrazovat komerční nájem, ale měla by být nižší. Vláda se však rozhodla dát všem stejně.

Agentura ČTK připomněla, že podle průzkumu by příspěvek ve výši čtyř tisíc na osobu - tedy o tisíc korun vyšší než schválený - vedl k tomu, že by majitelé byli pro Ukrajince ochotní uvolnit až padesát tisíc bytů.

Uprchlíci mohou zároveň žádat o humanitární dávku pět tisíc korun na osobu včetně dětí měsíčně, aby měli na živobytí, než si například najdou práci. Žádat lze i on line, není potřeba chodit na Úřad práce osobně. Musí však mít doklady, vízum a účet v bance. Bez dokladů je nadále nutná návštěva úřadu, ale i tak lze vyplnit žádost on line, jednání na úřadě se tím urychlí.

Aplikaci zatím mohou využít jen lidé, kteří získali vízum do 4. března. V dalších dnech by tuto možnost měli mít i další uprchlíci. Ministerstvo vnitra očekává, že pro všechny bude dostupná nejpozději od příštího pondělí.

On line žádost v češtině u ukrajinštině https://davkyuk.mpsv.cz/uk

Pokud jde o ubytování v hotelech či penzionech, ty nebudou podporu od států přímo, ale prostřednictvím krajů, které je budou dále přerozdělovat - jde o 250 korun denně za osobu, které mohou kraje zvýšit až na 375 korun. Za dočasné přístřeší třeba v tělocvičnách se bude dávat příspěvek 200 korun denně.

Sdílejte článek

Přečtěte si také