Turecká líska: Dekorativní strom s lepkavým plodenstvím, plným chutných oříšků

Možná už jste našli někde v parku pod stromy lepkavou zelenou kouli, ze které po zaschnutí vypadly drobné oříšky, podobné oříškům lískovým. Patrně se jednalo o plodenství lísky turecké, které je velmi dekorativní.

Líska turecká (Corylus colurna)

Opadavý listnatý strom, lísku tureckou, můžete potkat v parcích jako okrasnou dřevinu. Pochází z Kavkazu, Malé Asie i Evropy. V naší volné přírodě, do které se samovolně líska turecká namnožila, ji potkáte jen zřídka. Na první pohled si stromu, který dorůstá až do výšky 20 m, s široce kuželovitou korunou a stejně vejčitě širokými listy, možná ani nevšimnete. Atraktivní se líska turecká stává až na podzim.

Chutné oříšky mají tvrdý obal

Od konce srpna do počátku října na ní dozrávají plodenství, plná oříšků. Jednotlivé oříšky jsou kulaté až oválné, menší než běžné lískové oříšky, s tvrdou slupkou, v zeleném zvonkovém obalu. Oříšky vyrůstají po 5–20 kusech společně v jednom plodenství, které tvoří lepkavou kouli. Obaly oříšků totiž vylučují sekret, který zůstává na prstech, pokud je vezmete do ruky, a silně lepí, podobně jako míza jehličnatých stromů. Po zaschnutí obalů oříšky ztvrdnou a vypadávají. Jádra oříšků jsou chutná, velmi podobná běžným lískovým oříškům, jen se k nim mnohem hůře přes tvrdou skořápku dostává. Líska turecká začíná plodit nejdříve ve věku 10 let, někdy i mnohem později.

Odolný městský strom

Líska turecká se pěstuje jako okrasný strom v parcích a městských alejích. Jedná se o dřevinu, která velmi dobře zvládá znečistěný vzduch a průmyslové exhalace. Je také vysoce mrazuvzdorná, až do −35 °C. Díky silnému a rozvětvenému kořenovému systému jí nevadí ani dlouhotrvající sucho. Líska se využívá ke zpevnění půdy a také jako podnož při roubování choulostivějších druhů lísek.

Kde pěstovat lísku tureckou

Jedná se o nenáročnou a odolnou dřevinu, které se výborně daří na slunci i v polostínu. Má ráda kyselejší půdy bohaté na humus. V prvních letech po vysazení potřebuje vydatnější zálivku, později si vodu obstará sama.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/L%C3%ADska_tureck%C3%A1; https://www.zahradnictvi-flos.cz/corylus-colurna-liska-turecka.html

Sdílejte článek
Štítky strom ořechy jehličnany dřevina oříšky líska plodenství turecká Corylus colurna lepkavé plody Malá Asie líska turecká

Přečtěte si také