Únorové oteplení v zahradě: Prořežte stromy a vysejte první semínka

Delší dny a teploty docela vysoko nad bodem mrazu lákají všechny zahradníky a zahrádkáře k zahájení jarní sezony na zahradách. Vzhledem k tomu, že zima docela jistě ještě neřekla své poslední slovo, tak by bylo pro letošní úrodu velmi nebezpečné nechat se zlákat k unáhleným krokům, například k předčasným výsevům. Některé rostliny však přece jen už vysévat můžete. Dokonce i do volné půdy! A nezapomeňte také na pravidelný, zimní řez ovocných stromů.

Ovocná zahrada

V únoru je ten správný čas na zimní prořezávání některých ovocných stromů, jádrovin. Mezi jádroviny řadíme jabloně, hrušně, kdoule, mišpule, jeřáby a muchovníky.

Nejlepší čas pro zimní řez jádrovin nastává od ledna do dubna, ale úplně nejvhodnější, i z hlediska počasí, je konec února až začátek března, období, kdy skončí velké mrazy.

Řezem prosvětlete příliš husté koruny stromů, proveďte tvarující řez koruny. Nejprve odřízněte všechny větve nalomené či jinak poškozené a větve se zaschlými pupeny. Odstraňte všechny větve, které směřují do středu koruny. Také větve, které by se za větru třely o sebe, a tím se navzájem poškozovaly. Zkraťte i příliš dlouhé větve v koruně, udržujte kompaktní tvar stromu.

Nemusíte mít strach, že stromům nějak ublížíte. Naštěstí jabloně i hrušně jsou k našim začátečnickým chybám v řezu velmi schovívavé.

Na konci února můžete prořezat i angrešty a rybízy. Nejprve odstraňte všechny poškozené a hodně slabé výhony a pak tzv. větve odplozené, to znamená výhony staré 4 a více let. Většinou je poznáte na první pohled podle rozpraskané a poškozené kůry.

Nezapomeňte také obnovit bílý vápenný nátěr kmenů u ovocných stromů. Zesilující se jarní paprsky slunce by mohly kůru kmenů poškodit.

Na ovocných dřevinách nejčastěji přezimují mšice, mera jabloňová, svilušky, květopas či obaleči. Časné jaro je ideální čas na ně zaútočit a zlikvidovat je prvními jarními postřiky.

Zeleninová zahrada

Přímo na venkovní záhony můžete vysévat první semínka ředkviček, mrkve, pastiňáku a černého kořene, ale také máku. Záhony musí být perfektně čisté, bez plevelů a půda rozmrzlá.

Přišel čas i na první výsevy v teple domova, protože den se prodloužil a nehrozí tolik přílišné vytáhnutí mladých rostlinek. Na konci února už proto můžete do výsevních misek vysévat celer, kapustu, kedlubny, lilek, hlávkový salát a zelí i papriky. S výsevem rajčat ještě určitě počkejte.

Ze zeleninové zahrady si ještě stále můžete nosit domů čerstvou úrodu. Růžičkové kapustě a kadeřávku na záhonech nic nechybí, a dokonce je jejich chuť stále lepší a lepší.


Přečtěte si také