reklama

Co s úrodou ředkviček? Udělejte pomazánku nebo pesto z ředkvičkových listů

Lenka Valjentová
25. dubna 2021
Ředkvičky jsou příjemně štiplavou zeleninou. Jejich křehkosti a šťavnatosti se na jaře hned tak něco nevyrovná, zvláště těm vlastnoručně vypěstovaným na zahrádce nebo na balkoně. Jak naložit s úrodou ředkviček? Nejlepší jsou čerstvé, ale dají se i péct. Nevýhodou ředkviček je, že se nedají dlouho skladovat, ale máme pro vás dva tipy, aby vydržely déle svěží!
reklama

Ředkvička setá letní (Raphanus sativus) je vynikající brukvovitá zelenina. Červené, vínové, bílé i žluté bulvičky mohou být kulaté, oválné i podlouhlé. Díky novým moderním odrůdám, které jsou odolné k vybíhání do květu, můžeme ředkvičky pěstovat takřka celoročně. Ředkvičky se dají snadno pěstovat v zahradě nebo v nádobách na balkoně. Tuto jemně štiplavou zeleninu můžeme sklízet už po čtyřech až šesti týdnech od vysetí.

Proč jíst ředkvičky

Za typickou štiplavě palčivou chutí ředkviček stojí jedinečné hořčičné silice, které si produkují na svou ochranu proti škůdcům a nebezpečným mikroorganismům. Podobně působí i v našem organismu – zabíjejí škodlivé bakterie a plísně. Tyto éterické oleje uklidňují překyselený žaludek, řeší problémy s pálením žáhy a nadýmáním, působí preventivně proti infekcím, pomáhají při nachlazení i žlučových a močových kamenech.

Ředkvičky přirozeně podporují imunitu, chrání buňky před volnými radikály, snižují cholesterol, posilují nervy a podporují plodnost mužů.

Mají málo kalorií(40 kJ na 50 g), díky vláknině dokážou udržet dlouho pocit sytosti a éterické oleje brzdí chuť k jídlu.

Čerstvé ředkvičky

Ředkvičky je vůbec nejlepší jíst čerstvé, pouze důkladně omyté tekoucí vodou. Na čerstvém pečivu potřeném máslem a posypaném plátky ředkviček si určitě pochutnáme!

Jejich štiplavá chuť dodá šmrc zeleninovým salátům (dobře ladí s kozlíčkem polníčkem, ledovým salátem, rukolou, pampeliškovými listy či medvědím česnekem) a tvarohovým a sýrovým pomazánkám, jako ozdoba se uplatní na chlebíčkách a toustech.

Kdo moc nemusí čerstvé ředkvičky kvůli jejich palčivosti, může štiplavost zmírnit krátkým ponořením do studené vody nebo odstraněním slupky či mírným posolením.

2 tipy, jak uchovat ředkvičky svěží

Nevýhodou ředkviček je, že se nedají dlouho skladovat, brzy po sklizni jsou povadlé. Jak na to, aby vydržely déle svěží?

  1. Povadlé a svrklé bulvičky (několik dnů po sklizni) oživíme, když ořízneme listy i kořínky a bulvičky namočíme do studené vody, dokud se nezakulatí. Jsou pak sice vodnatější, ale svěží a méně pálivé.
  2. Ředkvičky vydrží svěží i několik dní, když je dáme do sklenice s vodou natí dolů a kořínky nahoru. I když listy zežloutnou, ředkvičky zůstanou křehké.

Pomazánka s ředkvičkami

Ingredience

  • asi 200 g ředkviček
  • 150 až 200 eidamu
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g žervé nebo tvarohu
  • sůl
  • pepř
  • ředkvičky, řeřicha a sedmikrásky apod. na ozdobení

Příprava

Ředkvičky a eidam nastrouháme najemno, česnek utřeme se solí a pepřem. Vše smícháme s žervé nebo tvarohem, ještě můžeme podle chuti osolit a opepřit. Pomazánkou potřeme plátky pečiva (ideálně domácího chleba) a ozdobíme na plátky nakrájenými ředkvičkami, řeřichou a kvítky sedmikrásek.

Ředkvičky tepelně upravené

Ředkvičky, hlavně ty přerostlé, povadlé a příliš pálivé, jsou skvělé tepelně upravené v polévkách, dušené na cibulce, pečené nebo zapékané, jsou vynikající přílohou k masu. Skvělá je smaženice z ředkviček. I když se tepelnou úpravou připravíte o část vitaminů, pořád v nich dost živin zůstane.

Pečené ředkvičky s mátou a tymiánem

Ingredience

  • 300 g ředkviček
  • 1 citron
  • 50 ml olivového oleje
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • čerstvé lístky máty peprné podle chuti
  • sůl
  • pepř

Příprava

Ředkvičky rozkrojíme na poloviny a rozložíme je do pekáče vyloženého pečicím papírem. Pokapeme citronovou šťávou a olivovým olejem, podle chuti osolíme a opepříme. Dobře promícháme a posypeme lístky tymiánu. Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme 10 až 15 minut. Nakonec ředkvičky posypeme čerstvě nasekanou mátou.

Ředkvičkovou nať nevyhazujte

Neměli bychom zapomínat ani na ředkvičkovou nať. Mnohé z živin, které jsou v bulvičkách, listy obsahují dokonce ve větším množství. Používají se čerstvé, podobně jako pažitka nebo petržel naťová kadeřavá a hladkolistá petrželka do salátů, pomazánek, na ozdobení hotových jídel i jako součást šťáv. Vynikající je ředkvičkové pesto. Dají se dusit jako špenát, přidat do nádivek, omáček a polévek.

Ředkvičkové pesto

Ingredience

  • 50 až 60 g svěžích listů ředkviček nejlépe v BIO kvalitě nebo z vlastní úrody
  • 20 g najemno nastrouhaného parmazánu
  • 30 g piniových oříšků nebo vlašských ořechů, dýňových či slunečnicových semen
  • 5 až 6 lžic za studena lisovaného oleje, nejlépe olivového
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

Příprava

Omyté a osušené ředkvičkové listy dáme do mixéru, přidáme oříšky nebo semínka, lisovaný česnek, sýr a panenský olej. Rozmixujeme do konzistence, kterou máme rádi. V případě potřeby přilijeme více oleje nebo přidáme sýr. Nakonec dochutíme solí a pepřem. Pesto z ředkvičkové nati skladujeme v lednici v uzavřené sklenici a spotřebujeme do tří dnů.

Zdroje: bylinkyprovsechny.cz, akademiekvality.cz, cs.wikipedia.org

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama