návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Co s úrodou ředkviček? Upečte je nebo udělejte pesto z ředkvičkových listů

Lenka Odstrčilová , Vydáno: 25.04.2021
Jak naložit s jarní úrodou ředkviček
Autor: iStock Jak naložit s jarní úrodou ředkviček
Ředkvičky jsou typicky jarní zeleninou. Jejich křehkosti a šťavnatosti se na jaře hned tak něco nevyrovná, zvláště těm vlastnoručně vypěstovaným na zahrádce nebo na balkoně. Proč bychom měli jíst příjemně štiplavé ředkvičky? Kromě obsahu řady vitaminů E, D, C, a B, sodíku, železa, draslíku, vápníku, hořčičných olejů a vlákniny působí proti nadýmání a žaludečním obtížím, působí preventivně proti infekcím, posilují nervy a taky podporují hubnutí. Ale hlavně si na ředkvičkách pochutnáme! Nejlepší je chroupat je jen tak nebo si z nich připravit salát či pomazánku, upéct je s bylinkami nebo podusit na cibulce, a kdo ještě nevyzkoušel pesto z ředkvičkové nati, tak by to měl co nejdříve napravit. A taky poradíme, jak uchovat ředkvičky svěží nebo jak zmírnit jejich palčivost.

reklama

Ředkvička setá letní (Raphanus sativus) je vynikající brukvovitá zelenina. Červené, vínové, bílé i žluté bulvičky mohou být kulaté, oválné i podlouhlé. I když dnes díky novým moderním odrůdám, které jsou odolné k vybíhání do květu, můžeme ředkvičky pěstovat takřka celoročně, k jaru stejně nejvíc patří. Ředkvičky se dají snadno pěstovat v zahradě nebo v nádobách na balkoně. Tuto jemně štiplavou zeleninu můžeme sklízet už po čtyřech až šesti týdnech od vysetí.

Vypěstujte si křehké ředkvičky 1

Vypěstujte si křehké ředkvičky: Drobná zelenina s jemně palčivou chutí patří k nejlepším jarním pochoutkám

Jak pěstovat ředkvičky pro podzimní sklizeň

Vysejte ředkvičky v srpnu nebo září. Na podzim vás čeká sklizeň křupavé zeleniny

Proč jíst ředkvičky

Ředkvičky jsou plné vitaminů (E, D, C, kyselina listová, betakaroten aj.), minerálů (sodík, železo, vápník, selen, draslík, mangan aj.) a vlákniny.

Jak naložit s jarní úrodou ředkviček: ředkvičky jsou plné vitaminů (E, D, C, kyselina listová, betakaroten aj.), minerálů (sodík, železo, vápník, selen, draslík, mangan aj.) a vlákniny
Autor: iStock Jak naložit s jarní úrodou ředkviček: ředkvičky jsou plné vitaminů (E, D, C, kyselina listová, betakaroten aj.), minerálů (sodík, železo, vápník, selen, draslík, mangan aj.) a vlákniny

Za její typickou štiplavě palčivou chutí stojí jedinečné hořčičné silice, které si ředkvičky produkují na svou ochranu proti škůdcům a nebezpečným mikroorganismům. Podobně působí i v našem organismu – zabíjejí škodlivé bakterie a plísně. Tyto éterické oleje uklidňují překyselený žaludek, řeší problémy s pálením žáhy a nadýmáním, působí preventivně proti infekcím, pomáhají při nachlazení i žlučových a močových kamenech.

Jak se zbavit pálení žáhy? Vezměte si na pomoc byliny

Jak zchladit pálení žáhy? Vezměte si na pomoc léčivé rostliny, jablečný ocet i med

Nejlepší byliny pro jarní detox sbíráme v dubnu: medvědí česnek, pampeliška a fialka

Byliny pro jarní detox sbíráme v dubnu. Využijte sílu medvědího česneku nebo fialek

Ředkvičky přirozeně podporují imunitu, chrání buňky před volnými radikály, pomáhají jarní  detoxikaci, snižují cholesterol, posilují nervy a podporují plodnost mužů. Mají málo kalorií (40 kJ na 50 g), díky vláknině dokážou udržet dlouho pocit sytosti a éterické oleje brzdí chuť k jídlu.

Jak naložit s úrodou ředkviček: červené, vínové, bílé i žluté bulvičky mohou být kulaté, oválné i podlouhlé (raná odrůda Kvarta)
Autor: SEMO Jak naložit s úrodou ředkviček: červené, vínové, bílé i žluté bulvičky mohou být kulaté, oválné i podlouhlé (raná odrůda Kvarta)

Čerstvé ředkvičky

Ředkvičky je vůbec nejlepší jíst čerstvé, pouze důkladně omyté tekoucí vodou. Na čerstvém pečivu potřeném máslem a posypaném plátky ředkviček si určitě pochutnáme! Jejich štiplavá chuť dodá šmrc zeleninovým salátům (dobře ladí s kozlíčkem polníčkem, ledovým salátem, rukolou, pampeliškovými listy či medvědím česnekem) a tvarohovým a sýrovým pomazánkám, jako ozdoba se uplatní na chlebíčkách a toustech.

Kdo moc nemusí čerstvé ředkvičky kvůli jejich palčivosti, může štiplavost zmírnit krátkým ponořením do studené vody nebo odstraněním slupky či mírným posolením.

Jak naložit s jarní úrodou ředkviček: ředkvičky je vůbec nejlepší jíst čerstvé, pouze důkladně omyté tekoucí vodou
Autor: iStock Jak naložit s jarní úrodou ředkviček: ředkvičky je vůbec nejlepší jíst čerstvé, pouze důkladně omyté tekoucí vodou

2 tipy, jak uchovat ředkvičky svěží

  1. Nevýhodou ředkviček je, že se nedají dlouho skladovat, Povadlé a scvrklé bulvičky (několik dnů po sklizni) oživíme, když ořízneme listy i kořínky a bulvičky namočíme do studené vody, dokud se nezakulatí. Jsou pak sice vodnatější, ale svěží a méně pálivé.
  2. Ředkvičky vydrží svěží i několik dní, když je dáme do sklenice s vodou natí dolů a kořínky nahoru. I když listy zežloutnou, ředkvičky zůstanou křehké.
Jak naložit s jarní úrodou ředkviček: recept na jarní sýrovou pomazánku s ředkvičkami
Autor: Pixabay Jak naložit s jarní úrodou ředkviček: recept na jarní sýrovou pomazánku s ředkvičkami

Jarní pomazánka s ředkvičkami

Ingredience

  • asi 200 g ředkviček
  • 150 až 200 eidamu
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g žervé nebo tvarohu
  • sůl
  • pepř
  • ředkvičky, řeřicha a sedmikrásky apod. na ozdobení

Příprava

Ředkvičky a eidam nastrouháme najemno, česnek utřeme se solí a pepřem. Vše smícháme s žervé nebo tvarohem, ještě můžeme podle chuti osolit a opepřit. Pomazánkou potřeme plátky pečiva (ideálně domácího chleba) a ozdobíme na plátky nakrájenými ředkvičkami, řeřichou a kvítky sedmikrásek.

Sedmikráska chudobka pro zdraví: Utrhněte a snězte každý den sedm květů po dobu sedmi týdnů

Sedmikráska pro zdraví: Utrhněte a snězte každý den sedm květů po dobu sedmi týdnů

Řeřicha

ŘEŘICHA: Nejzdravější zelenina na světě? Vypěstujete si ji sami doma

Ředkvičky tepelně upravené

Ředkvičky, hlavně ty přerostlé, povadlé a příliš pálivé, jsou skvělé tepelně upravené v polévkách, dušené na cibulce, pečené nebo zapékané, jsou vynikající přílohou k masu. Skvělá je smaženice z ředkviček. I když se tepelnou úpravou připravíte o část vitaminů, pořád v nich dost živin zůstane. 

Jak naložit s jarní úrodou ředkviček: recept na pečené ředkvičky s mátou a tymiánem
Autor: Akademie kvality Jak naložit s jarní úrodou ředkviček: recept na pečené ředkvičky s mátou a tymiánem

Pečené ředkvičky s mátou a tymiánem

Ingredience

  • 300 g ředkviček
  • 1 citron
  • 50 ml olivového oleje
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • čerstvé lístky máty peprné podle chuti
  • sůl
  • pepř

Příprava

Ředkvičky rozkrojíme na poloviny a rozložíme je do pekáče vyloženého pečicím papírem. Pokapeme citronovou šťávou a olivovým olejem, podle chuti osolíme a opepříme. Dobře promícháme a posypeme lístky tymiánu. Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme 10 až15 minut. Nakonec ředkvičky posypeme čerstvě nasekanou mátou.

Jak naložit s jarní úrodou ředkviček: při konzumaci bychom neměli bychom zapomínat ani na ředkvičkovou nať
Autor: Pixabay Jak naložit s jarní úrodou ředkviček: při konzumaci bychom neměli bychom zapomínat ani na ředkvičkovou nať

Ředkvičkovou nať nevyhazujte

Neměli bychom zapomínat ani na ředkvičkovou nať. Mnohé z živin, které jsou v bulvičkách, listy obsahují dokonce ve větším množství. Používají se čerstvé, podobně jako pažitka nebo petržel naťová kadeřavá a hladkolistá petrželka do salátů, pomazánek, na ozdobení hotových jídel i jako součást šťáv. Vynikající je ředkvičkové pesto. Dají se dusit jako špenát, přidat do nádivek, omáček a polévek.  

Jak naložit s jarní úrodou ředkviček: recept na pesto z ředkvičkové nati
Autor: Pixabay Jak naložit s jarní úrodou ředkviček: recept na pesto z ředkvičkové nati

Ředkvičkové pesto

Ingredience

  • 50 až 60 g svěžích listů ředkviček nejlépe v BIO kvalitě nebo z vlastní úrody
  • 20 g najemno nastrouhaného sýru Gran Moravia  nebo parmazánu
  • 30 g piniových oříšků nebo vlašských ořechů, dýňových či slunečnicových semen
  • 5 až 6 lžic za studena lisovaného oleje, nejlépe olivového
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

Příprava

Omyté a osušené ředkvičkové listy dáme do mixéru, přidáme oříšky nebo semínka, lisovaný česnek, sýr a panenský olej. Rozmixujeme do konzistence, kterou máme rádi. V případě potřeby přilijeme více oleje nebo přidáme sýr. Nakonec dochutíme solí a pepřem. Pesto z ředkvičkové nati skladujeme v lednici v uzavřené sklenici a spotřebujeme do tří dnů.

O jarní zelenině by vás ještě mohlo zajímat:

Jak vypěstovat a sníst: Hrách setý

HRÁCH SETÝ: Jak správně pěstovat zelený hrášek a udělat si hummus

Cibule zimní sečka: Jak vypěstovat jarní cibulku

Cibuli zimní sečka: Jak vypěstovat jarní cibulku kdykoliv a kdekoliv

Kozlíček polníček: Jak pěstovat křehký salát s oříškovou chutí a posilovat si imunitu

Kozlíček polníček: Jak pěstovat salát s oříškovou chutí, a posilovat si tak imunitu

ŠPENÁT: Vypěstujte si křehké zelené lístky a objevte jejich kouzlo

Jak pěstovat špenát? Pochutnejte si na křehkých listech a upečte slaný koláč


 

reklama

Článek je zařazen v: ředkvičky , jarní ředkvičky , jarní zelenina , ředkvičky recepty , ředkvičky zdraví , ředkvičkové pesto , pečené ředkvičky s mátou a tymiánem , ředkvičková pomazánka , ředkvičkvá nať , jak uchovat ředkvičky svěží

reklama

Přečtěte si také