Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

KDOULE: Jak pěstovat skoro už zapomenuté ovoce a udělat si kdoulový sýr

Na první pohled vypadají buď jako jablko, nebo jako hruška, ale kdoule jsou kdoule! Jde o aromatické plody kdouloně obecné, keře či stromu, který se dnes už bohužel tak často nepěstuje jako v dobách našich předků, kdy nechyběl snad v žádné zahradě. Za syrova jsou kdoule trochu problematické, jsou tvrdé a trpké, ale stačí je uvařit a rázem na jejich chuť změníme názor. Kdoulová marmeláda, kompot, sýr nebo koláč, to jsou dobroty! Navíc jsou opravdu moc zdravé. Kdoule obsahuje vitaminy C a B, spousty minerálních látek jako zinek, železo, draslík nebo vápník. Působí dobře na trávení, bolest v krku nebo špatný dech. Poradíme, jak si kdoule vypěstovat a prozradíme, jak je co nejchutněji zpracovat, abychom si tohle staré a skoro už zapomenuté ovoce opravdu s chutí užili.
Vydáno: 02.10.2019
Kdoule
Autor: istock.com Kdoule
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Kdoule, plod kdouloně obecné (Cydonia oblonga) je velmi zdravé ovoce, které má především vysoký obsah pektinů, tříslovin, silic, organických kyselin, vlákniny, vitaminů C a B, z minerálních látek obsahuje draslík, zinek, vápník, fosfor nebo mangan. Pektiny, kterých je kdoulí mnohem více než v jablku, regulují obsah vody v těle a spolu s vlákninou na sebe váží škodlivé látky a také je z těla vylučují ven, proto je kdoule ideální potravinou při detoxikaci a posilování imunity. Kdoule nám také mohou pomoci při trávicích potížích, doporučují se při problémech se žaludkem i při zánětech a žaludečních vředech, proti průjmům a střevním katarům. Ulevuje také při bolestech v krku, prospívá při revmatismu a dně, pomáhá při depresích a stresu. Za syrova je kdoule hořká, trpká, tvrdá a těžko stravitelná, proto se i jako lék konzumuje vařená nebo pečená - kdoule oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme kousky, dužinu krátce povaříme ve vodě nebo upečeme v troubě doměkka, necháme vychladnout. Vařené kdoule můžeme ve formě obkladu využívat pro zklidnění a hojení zanícených ran a vředů. Stejně tak se hodí i k ošetření citlivé kůže, např. kolem očí, na spáleniny, omrzliny, jizvy, či na léčení vysušené a popraskané pokožky. Jadérka obsahují  vysoké množství slizovitých léčivých látek. Tento sliz regeneruje pokožku a používá se zevně při spálení sluncem, dále na popraskanou kůži a rty, pomáhá i při zánětech očí. Pár semen zalijeme vroucí vodou a necháme 5-10 minut vyluhovat, scedíme. Po vychladnutí do nálevu namočíme vatu nebo hadřík a jako obklad přiložímena postižené místo. Sušená jadérka jsou vynikající léčebný prostředek proti kašli a zlepšují dech. Nesmí se ale rozkousnout, protože mají velmi intenzivní hořkou chuť.

Kdoule je za syrova hořká, trpká, tvrdá a těžko stravitelná proto se i jako lék konzumuje tepelně upravená
Autor: istock.com Kdoule je za syrova hořká, trpká, tvrdá a těžko stravitelná proto se i jako lék konzumuje tepelně upravená

Prima recept: elixír proti vráskám

Osvěžující elixír vyrobíme ze dvou kdoulí a asi 200 ml lékárenského lihu nebo vodky. Očištěné ovoce nakrájíme na plátky, dáme do sklenice a zalijeme alkoholem – plátky kdoule musí být ponořené. Uzavřeme a necháme 14 dnů macerovat v chladu a temnu. Občas opatrně protřepeme. Pak scedíme přes pláténko, nalijeme do lahvičky a uskladníme v ledničce. Kdoulová tinktura se používá na potírání pleti, dobře hydratuje a vyhlazuje vrásky. 

Kdoule, plod kdouloně obecné či podlouhlé (Cydonia oblonga) je velmi zdravé ovoc
Autor: istock.com Kdoule, plod kdouloně obecné či podlouhlé (Cydonia oblonga) je velmi zdravé ovoc

10 pravidel pěstování kdoulí

  1. Kdouloň obecná či podlouhlá (Cydonia oblonga) je keř nebo menší strom s rozložitou korunu. Kdouloň má tmavě zelené listy a ve druhé polovině května vykvétá voňavými bílými nebo narůžovělými květy.  Plody jsou žluté ochmýřené malvice podobající se hruškám nebo jablkům. Mají plstnatou slupku a pronikavé aroma. Světle žlutá dužina je šťavnatá, voňavá, ale v syrovém stavu se kdoule vůbec nekonzumují, protože chutnají trpce a jsou špatně stravitelné. Je nutné, aby prošly tepelnou úpravou.
  2. U nás se nejvíce pěstují kdouloň s hruškovitými plody (Cydonia oblonga subsp. Pyriformis) – plody mají protáhlejší tvar a měkčí dužinu, která je chuťově méně výrazná a  kdouloň s jablkovitými plody (Cydonia oblonga subsp. Maliformis) – plody mají kulatější tvar a tužší, více aromatickou dužinu.
  3. Kdouloň je poměrně nenáročná dřevina, nejlépe se jí daří v hluboké humózní půdě dobře zásobené živinami. Nesnáší však půdy s vysokým obsahem vápníku, trpí pak žloutnutím listů.
  4. Kdouloni se u nás dobře daří, je však citlivá na mráz. Vybíráme pro ni polohy slunné a chráněné. V mrazových kotlinách nepřežije tuhou zimu.
  5. Na vláhu není příliš náročná, dostatečné jsou pro ni srážky okolo 550 mm. Na suchých místech je nutná závlaha.
  6. Kdouloně obvykle rostou jako keře, ale štěpováním na podnož rostou jako stromy. Stromky vysazujeme nejlépe na podzim do vzdálenosti 4 až 5 metrů od sebe.
  7. Kdouloň bujně roste po vysazení, jakmile začne plodit, růst se zpomalí. V prvních letech je tak nutné ji řezat a založit kosterní větve. Později už korunu pouze prosvětlujeme. Výhony pokud možno nezkracujeme, protože kdouloň nejvíce plodí právě na koncích výhonů.
  8. Kořeny kdouloně jsou náchylné na namrznutí, proto k nim na podzim nahrneme zeminu nebo několikacentimetrovou vrstvu kompostu a překryjeme chvojím.
  9. Výhodou kdouloně je, že většinou netrpí žádnými běžnými chorobami ani škůdci.
  10. Známkou sklizňové zralosti kdoulí je pronikavá vůně. Pro kuchyňské účely se kdoule mají sklízet co nejpozději, v říjnu nebo i v listopadu před mrazy, v době, kdy první plody začínají padat. I v době zralosti jsou tvrdé.
Kdoule: známkou sklizňové zralosti kdoulí je pronikavá vůně
Autor: istock.com Kdoule: známkou sklizňové zralosti kdoulí je pronikavá vůně

Kdoule v kuchyni

Pro trpkou chuť a tuhost dužniny se u nás voňavé kdoule zpracovávají výhradně na kompoty, marmelády, džemy, pasty, želé, aromatické mošty, vína, pálenky a likéry. Vyniknou v ovocných koláčích a knedlících, vynikající jsou kdoule pečené s vlašskými ořechy a pistáciemi. Rozhodně se vyplatí vyzkoušet kdoulové chutney s cibulí a rozinkami. Podobně jako jablka a hrušky si dobře rozumí s hřebíčkem a skořicí. Často se z kdoulí připravují křížaly, které můžeme jíst jen tak, nebo je přidat do nejrůznějších pokrmů, které rázem získají velice osobitý charakter. Protože žlutá slupka je většinou pokryta šedavými chloupky, musí se před zpracováním v kuchyni důkladně odřít hrubou utěrkou.

Kdoule se u nás zpracovávají hlavně na kompoty, marmelády, džemy...
Autor: istock.com Kdoule se u nás zpracovávají hlavně na kompoty, marmelády, džemy...

Prima recept na proslulý kdoulový sýr

Ačkoliv kdoulový sýr nemá se sýrem téměř nic společného, skvěle se k sýrům hodí, ale tak k masu a uzeninám.Tohle lahodné želé, vyrobené z voňavých plodů kdouloně obecné, znaly už naše praprababičky. Zhruba 2 kg kdoulí (kdoule musí být úplně zralé, nejlépe několik týdnů odleželé)očistíme utěrkou od chloupků, nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou a dusíme doměkka. Uvařené kdoule pečlivě propasírujeme přes síto, přidáme asi 800 g cukru a šťávu a kůru ze 2 citronů. Promícháme. Hmotu dáme do kastrolu, a při mírné teplotě a za stálého míchání vaříme tzv. na kapku – lžičkou kápneme trochu rosolu na talířek, a když rychle ztuhne, máme dovařeno. Přidat můžeme nasekané vlašské nebo lískové ořechy, mandlové lupínky, konopné semínko, na malé kousky pokrájené sušené ovoce atd. Na plech dáme pečící papír, na něj rozprostřeme hmotu z kdoulí a sušíme v troubě při nízké teplotě. Výsledek by mělo být tužší želé, která se dá krájet.

Kdoule: zralé plody pronikavě voní i přes slupku
Autor: istock.com Kdoule: zralé plody pronikavě voní i přes slupku

Doporučené odrůdy kdouloní

Kdouloň Champion hruškovitého typu 

V zahradách se můžeme nejčastěji setkat s jemně ochmýřenou samosprašnou odrůdou Champion. Hrušce podobné plody se používají k výrobě džemů, kompotů, křížal apod. Potřebuje teplé místo chráněné před větrem. Vysazujeme ji do humózní a propustné půdy.

Kdouloň Ursynovská s plody ve tvaru jablka

Odrůda s bujnějším růstem a s výrazně aromatickými plody ve tvaru jablka, dozrávají do žluté barvy na konci října. Ovoce je výborné až po tepelném zpracování. Jde o samosprašný druh, vytváří tedy plody i bez oplození.

Kdoule odrůdy: kdouloň Champion hruškovitého typu a kdouloň Ursynovská s plody ve tvaru jablka
Autor: istock.com Kdoule odrůdy: kdouloň Champion hruškovitého typu a kdouloň Ursynovská s plody ve tvaru jablka

Prima tip: kdoule jako přírodní osvěžovač vzduchu

Kdoulové aroma tak trochu připomíná vůni hrušek a jablek dohromady, prostě je nezaměnitelné. Zralé plody pronikavě voní i přes slupku, a proto se kdysi dávaly na dno do skříní a šatníků, aby provoněly prádlo. Kdoule postupně vysychají a přitom dodávají oblečení nevtíravou vůni. A navíc dokonale odpuzují šatní moly. Ale pozor – kdoule k vysychání potřebují kolem sebe vzduch, takže je nesmíme dát přímo do prádla, to by začaly hnít! Kdouli můžeme použít taky jako přírodní osvěžovač vzduchu. Položíme ji na nábytek v místnosti nebo ji nakrájíme na tenká kolečka a volně zavěsíme jako dekoraci – spolehlivě provoní byt stejně jako aromatická svíčka. 

Článek je zařazen v: kdoule , kdouloň obecná (Cydonia oblonga) , kdoule pěstování , kdoule pro zdraví , kdoule recepty , kdoulový sýr
Speciály: Receptář pro milenialy
Reklama