1. října 2019 14:35
Tereza JavorováHokaido, máslová, špagetová: Která dýně se hodí na polévku a z jaké vyřezat halloweenskou dekoraci?
Není dýně jako dýně. Také vždy sáhnete po té sytě oranžové, poněvadž nemáte tušení, co si počít například s takovou dýní máslovou? Není se čeho bát, všechny chutnají skvěle, a pokud jim dáte šanci, rázem se váš jídelní rejstřík rozroste o zbrusu nové originální pokrmy!
Hokaido
Asi tou nejznámější na našem trhu je dýně hokaido. Použít ji můžete snad do všech dýňových jídel, na které si vzpomenete. Výborně chutná například pečená, popřípadě z ní můžete uvařit skvělou polévku, které vás zahřeje po sychravém podzimním dni. Další variantou je předpečenou dýni rozmixovat, dochutit kořením a uchovat jako pyré. To navíc můžete zamrazit a až na jaře dostanete chuť na dýňové rizoto, ingredience budete mít rychle po ruce!
Špagetová dýně
Říkáte si, jestli název této dýně nějak souvisí se skutečnými špagetami? Ano, skutečně v tom není žádný chyták, z upečené dýně totiž můžete získat zdravou alternativu k oblíbeným těstovinám. Stačí ji jen rozkrojit na půl, potřít trochou oleje, případně posypat bylinkami, a nechat péct, dokud nebude měkká. Pak už jen dužinu vidličkou vyškrábete a bezlepkové špagety jsou na světě!
Sweet Dumpling
Nenechte se zmást, tahle okrasně vypadající dýně je skutečně k jídlu! Jak už název napovídá, má krásně nasládlou chuť, proto ji neváhejte použít například při pečení koláče! Jelikož jde ale o vskutku výstavní dýni, můžete ji obdivovat i na talíři! Odřízněte vršek, vydlabejte semínka a upečte do měkka. Vzniklou mističku pak můžete naplnit směsí dle vašeho gusta a jako dezert si pak dát dužinu dýňové nádoby!
Máslová dýně
Vypadá jako obří hruška, chutná po oříšcích. Máslová dýně, charakteristická světlým odstínem slupky, je ideální pro pečené pokrmy. Zkuste ji nařezat na hranolky, zakapat olejem a posypat kořením, popřípadě přidat trochu sezamových semínek. Další možností je ji jednoduše nasekat na kostky a po upečení přidat do salátu. Ať tak či onak, s máslovou dýní nemůžete šlápnout vedle!
Patizon
Ačkoli to tak na první pohled nemusí vypadat, i bílý placatý patizon patří do rodiny dýní. Pokud je plod ještě mladý, není potřeba ho loupat a i drobná semínka mohou zůstat. Máte-li ale veliký vyzrálý patizon, raději ho před úpravou zbavte tvrdé slupky. Pak už ho jen stačí nařezat na plátky, popřípadě zbavit velikých semen, a usmažit v trojobalu. Tyto modifikované řízky jsou skvělou vegetariánskou alternativou pro poctivý nedělní oběd!
Mexická dýně
Spíše než na pultech supermarketu ji seženete v obchodech zaměřených na zahradní vybavení. Mexická dýně se totiž na rozdíl od těch předchozích používá primárně pro dekorativní účely. Má tuhou slupku a dlouho vydrží, pokud si tedy chcete nazdobit balkon nebo i jídelní stůl, měla by být pro vás jasnou volbou. Právě ona se pak používá i při vyřezávání tradičních halloweenských lucerniček, které v posledních letech i v našich zeměpisných šířkách neodmyslitelně patří k podzimu!
Okrasné dýně
K dostání jsou i malé dýňky nejrůznějších tvarů a velikostí. Přestože některé jsou i jedlé, většina není chuťově nijak výjimečná. Proto se vyplatí použít je spíše jako dekoraci. Opět vám mohou vydržet relativně dlouho, speciálně pokud jim necháte delší stopku, která „zazátkuje“ potenciální vstupní otvor pro mikroby. Máte-li je na vlastní zahradě, doporučuje se nechat dýně několik dnů po utržení na slunném a suchém místě– plody se tak alespoň částečně vysuší a snížíte tak možnost, že by vám záhy zplesnivěly na stole.
(AZ)