Zahrada

30. srpna 2024 15:25

Lenka Valjentová

Poprvé v Evropě se objevila kolonie divokých včel z Asie. Tuzemským včelám hrozí problémy

První evropskou kolonii divokých včel květných (Apis florea) objevili vědci na Maltě. Drobná invazní včela pochází z Asie a její nález v Evropě vyvolal poplach především mezi místními včelaři, kteří se obávají ničivého dopadu na své včely i životní prostředí. Našim včelám zatím žádné nebezpečí nehrozí, v budoucnu se ale může situace změnit.

První evropský roj divokých včel květných objevili vědci na Maltě. Objev této drobné včely s latinským názvem Apis florea vyvolal paniku a obavy mezi místními včelaři a ochránci přírody, kteří se obávají, že by tahle drobná invazní včela mohla mít potenciálně zničující dopad na populaci původních druhů včel, informoval zpravodajský server The Guardian.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Agresivní sršeň asijská už je v Česku. Likviduje včely, útočí i na lidi

Když byla na Maltě na větvi stromu objevena kolonie více než 2000 dospělých včel, provedli vědci testy DNA, aby mohli určit druh. Jakmile potvrdili, že se jedná o včely druhu Apis florea, úl odstranili a zničili. Vědci, kteří o svém objevu informovali v odborném časopise Journal of Apicultural Research, si myslí, že skupina včel květných ještě před zničením roj opustila, aby založila novou kolonii.

Včela květná může zničit místní včelstva

Je to znepokojující, že se Apis florea objevila na Maltě," řekl  pro The Guardian Dave Goulson, profesor biologie na univerzitě v Sussexu. „Včela květná může konkurovat původním druhům opylovačů, což je skupina hmyzu, která už je tak jako tak na ústupu," dodal. Zároveň je podle něj pravděpodobné, že včely z Asie budou přenášet různé choroby, vůči nimž mohou být evropské medonosné včely málo odolné, a tak je úplně zničit.

NENECHTE SI UJÍT: Co možná nevíte o včelách. Potřebujeme je hlavně k opylování rostlin, med je jen bonus

Divoké včely se dostaly do Evropy na lodi

Podle dřívějších zpráv včela květná pomalu rozšiřuje své teritorium z Asie na Blízký východ a do severovýchodní Afriky. Až dosud ale nebyl nikdy zaznamenán její výskyt v Evropě. Blízkost nálezu u přístavu Birżebbuġa, který je hlavním dopravním centrem Malty, naznačuje, že divoké včely mohly na ostrov připlout na některé z obchodních lodí.

Vědci se domnívají, že mírné zimy na Maltě a v dalších jihoevropských zemích mohou umožnit přežití tohoto invazního druhu. Včela květná se vyskytuje i v Izraeli. „A pokud může žít v Izraeli, troufám si tvrdit, že se jí bude dařit i na Maltě," řekl Francis Ratnieks, britský entomolog a emeritní profesor včelařství na univerzitě v Sussexu.

Kdy můžeme čekat nebezpečnou včelu na pevnině

Juliana Rangelová, profesorka včelařství na Texas A&M University, přišla s varováním, že by mohlo být otázkou několika let, než se tento druh rozšíří na další místa.

Vzhledem k velkému počtu ostrovů ve Středomoří, které jsou relativně blízko sebe, a také s ohledem na to, že je tak blízko i kontinentální pevnina, je velmi pravděpodobné, že v budoucnu nastanou další invaze, které ohrozí biologickou rozmanitost způsobem, kterému možná ještě ani nerozumíme,"  uvedla Rangelová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sršeň mandarínská vzbuzuje v lidech strach. Jsou tyto obavy v Česku oprávněné?

Jediné, co můžeme udělat, je být ostražití, hlásit každé pozorování jednotlivých včel nebo rojů, které se zdají být odlišné nebo nové, odstranit je, jakmile jsou pozitivně identifikovány, prohledat okolí kvůli dalším možným výskytům a pokračovat v monitorování, zejména pak v okolí přístavů, kam mohou roje přicestovat na lodích," dodala profesorka včelařství.

Největší sršeň světa je nelítostnou vražedkyní. Podívejte se, jak ji vytrestají včelí bojovnice:

Zdroje: theguardian.comresearchgate.net


Přečtěte si také