Trendy

6. srpna 2024 14:00

redakce Prima Living

Proč je letos už teď tolik vos? Pozor, pro alergiky může být vosí bodnutí smrtelné

Především vosám se letos neobyčejně daří, mají mnoho silných hnízd a útočí dříve než v předešlých letech. Vosí bodnutí může způsobit i těžké alergické reakce, které mohou skončit i smrtí. Od začátku léta vyhledaly lékaře už stovky hmyzem pobodaných lidí. Jak vypadá alergie na hmyzí bodnutí a jaká je první pomoc?

Proč je letos tolik vos

Vosí hnízda jsou v letošním roce neobyčejně silná a početná. Podle mnohých odborníků je letos v přírodě více vos proto, že byla teplá zima, která je ideální pro přežití většího počtu přezimujících vosích královen. „Ty díky příznivému počasí mohly začít dříve než v minulých letech budovat hnízda. Zrovna tak začalo i dříve období, kdy jsou vosy agresivní. Už nyní odchovávají v řadě případů matky, což bylo běžné až ke konci srpna nebo na začátku září,“ uvedl pro web Novinky.cz Václav Krištůfek z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích. Situace by se měla uklidnit v září a v říjnu. To umírají dělnice i trubci a matky se připravují k zimnímu spánku.

NENECHTE SI UJÍT: Sršeň mandarínská vzbuzuje v lidech strach. Jsou tyto obavy v Česku oprávněné?

Pozor na vosí hnízda

Lidé by měli být u vosích a sršních hnízd obzvláště opatrní. „Hnízda mají takzvané strážce a reagují třeba i na dupání. Zásadní je tedy nedělat v blízkosti hluk a také rychlé pohyby. Dobré je sklonit hlavu a rychle odejít. V žádném případě nemáchat rukama,“ vysvětlil entomolog Krištůfek s tím, že vosy v úlu mohou reagovat například i na zvuk sekačky a kosy. Bodavý hmyz láká například i lidský pot.

Vosy letos útočí dřív

Zdravotničtí a horští záchranáři i nemocnice po celém Česku aktuálně zaznamenávají narůstající počet lidí s komplikacemi po bodnutí blanokřídlým hmyzem. Od začátku léta vyhledaly lékaře už stovky hmyzem pobodaných lidí.

„Takový počet výjezdů kvůli alergickým reakcím na vosí bodnutí nepamatuji. Jen u nás na jihu Čech už máme přes sto zásahů, ale je to celorepubliková záležitost,“ sdělil Novinkám ředitel jihočeských zdravotnických záchranářů Marek Slabý. Alergické reakce jsou i velmi silné a v některých případech jde i o život.

INSPIRUJTE SE: Přilákejte do zahrady hady. Vyženou hlodavce, slimáky a hmyz. Potřebují však hadník

Opravdu velký nárůst zásahů i hnízd bodavého hmyzu pak zaznamenali také jihočeští hasiči: „Letos jsme od 1. června do dnešního dne zasahovali u 599 těchto událostí, vloni to bylo v tomto měsíci necelých 150 výjezdů. Denně tedy vyjíždíme k nebezpečnému hmyzu přibližně jedenáctkrát,“ upozornila mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

  • Lidé by se měli kvůli odstraňování hnízd obracet na odborníky, například na hasiče, kteří přijíždějí tam, kde je to nebezpečné, nebo k veřejným budovám. Pomohou také deratizační firmy nebo včelaři.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Co možná nevíte o včelách. Potřebujeme je hlavně k opylování rostlin, med je jen bonus

Počet alergických reakcí na žihadla roste

Na to, že lékařskou péči letos vyhledalo nezvykle mnoho lidí s alergickými reakcemi na žihadla, jsou podle entomologa z Biologického centra Akademie věd Aleše Bezděka dvě teorie. „Jedním z důvodů může být to, že je letos horké léto, kdy narůstá aktivita hmyzu a jeho snaha najít vodu. Blanokřídlý hmyz a lidé se tak více setkávají na stejných místech, například u vody či stánků s občerstvením, takže dochází častěji k vzájemné interakci. Většina lidí dostane jedno žihadlo, a pokud nejsou alergici, nic se neděje. V některých případech se ale nešťastně dostanou příliš blízko k hnízdu, a pokud vosy rozdráždí, tak zaútočí,“ pro iDnes.cz  Aleš Bezděk.

  • Když vosy pobodají člověka, je to vždy v situaci, kdy brání své hnízdo nebo se samy cítí ohrožené, například když na ně šlápneme, oženeme se po nich nebo si nevšimneme, že jsou v jídle, které dáváme do úst.

Druhá teorie souvisí s tím, že podle lékařů v posledních desetiletích na celém světě včetně Česka přibývá alergiků. „Aktivita vos, včel či sršní i jejich jed zůstávají stejné. Ale jestliže stoupá počet alergiků, lidská populace se stává na spoustu alergenů včetně jedu blanokřídlého hmyzu citlivější,“ dodal entomolog.

Co dělat, když vás bodne vosa nebo včela

  • Při bodnutí včelou je důležité místo vpichu prohlédnout, zda v něm není žihadlo. V případě, že v ráně zůstalo žihadlo, odstraňte jej tak, abyste nevymačkali další jed do rány – nechytáme ho mezi prsty, spíše odškrábneme nehtem.
  • Jed vstříknutý při bodnutí vosou vede v místě vpichu k bolestivému zarudnutí a otoku, jehož průměr většinou nepřesahuje 10 cm, a který víceméně odezní během jednoho dne.
  • Postižené místo je vhodné omýt studenou vodou a nadále chladit, čímž se omezí bolest a otok. Lze použít gely či další přípravky určené k ošetření po bodnutí hmyzem, které jsou volně dostupné v lékárnách.
  • V případě větších potíží se mají použít antihistaminika, a pokud nezaberou, vyhledat lékařskou pomoc.
  • Záchranku 155 je nutné volat hned, pokud se objeví celková alergická reakce, tedy zejména silně svědivá vyrážka, otoky v oblasti hlavy a krku, průjmy, zvracení, bušení srdce, ztížené dýchání, závratě či ztráta vědomí. V těchto případech totiž může dojít i k selhání krevního oběhu až anafylaktickému šoku, který může způsobit i smrt.

PŘEČTĚTE SI: Zápřednice jedovatá dál rozšiřuje svůj domov. Čas nebezpečného pavouka je za dveřmi

Jak vypadá alergie na hmyzí bodnutí

  • Na hmyzí bodnutí může vaše tělo reagovat celkovou alergickou reakcí. Ta může vypadat různě. Důležité je vědět, že se projevuje jinde na těle než v místě bodnutí. Příznaky celkové alergické reakce se většinou ukážou velmi brzy po bodnutí, zhruba do 15 minut.
  • Pokud vám lékař diagnostikoval alergii na hmyzí jed, měli byste s sebou stále nosit tzv. pohotovostní balíček, jehož obsah jste předtím zkonzultovali se svým ošetřujícím lékařem.
  • . Jste-li alergik, použijte léky na alergii, které máte předepsané od svého lékaře. Ty většinou zajistí, že alergická reakce bude malá nebo žádná. Musíte si je vzít hned po bodnutí. Chvíli trvá, než začnou působit.
  • Můžete mít také tzv. adrenalinové pero, které se používá jako nejdůležitější pohotovostní lék v případě, že se reakce objeví i jinde než jen v bezprostředním okolí místa vpichu, ale také např. při otoku hrtanu, závrati, nevolnosti, pocitu tlaku na hrudi, dušnosti apod. Adrenalin je hormon, který pomůže tělu zvládnout alergickou reakci. Je potřeba si pravidelně opakovat, jak se adrenalinové pero používá.

Zdroje: novinky.cz, nzip.czidnes.cz


Přečtěte si také