reklama

Udělejte na silvestrovský stůl rychlé grissini, plněné slané i sladké italské kroucené tyčinky

Lenka Valjentová
31. prosince 2020
Ke každému slavnostnímu, hlavně silvestrovskému pohoštění rozhodně patří křupavé dobroty, jako jsou třeba italské tyčinky grissini. Buď je můžeme koupit již hotové s různými příchutěmi, anebo si je sami upéct. Je to natolik jednoduché a rychlé, pokud zvolíme variantu z listového těsta, že to hravě zvládneme třeba i s dětmi. Kroucené tyčinky lze upéct bez náplně posypané mákem nebo hrubou solí nebo na slano s uzeninami, sýry a pestem či na sladko s povidly.
reklama

Plněné domácí grissini z listového těsta

Ingredience

  • listové těsto
  • vejce na potření

Ingedience na slanou variantu

  • italský speck, prosciutto crudo
  • strouhaný sýr Gran Moravia, nastrouhaný sýr provolone piccante
  • rajčatový protlak
  • různé měkčí sýry nakrájené na úzké plátky jako mozzarella, caciotta, furfante či scamorza
  • různá pesta, zejména pesto genovese

Ingredience na sladkou variantu

  • džem, marmeláda nebo povidla
  • med
  • nutela
  • sekané ořechy a mandle nebo mák na posypání

Příprava

1. Listové těsto vyválíme a nakrájíme ho na proužky široké 4 až 5 cm.

2. Na jednotlivé proužky rozložte náplň: část grissini můžete připravit s uzeninami, část s nastrouhaným sýrem, část můžete potřít rajčatovým protlakem a obložit plátky měkčích sýrů. Vynikající jsou grissini potřené pestem, které můžeme ještě posypat nadrobno nasekanými piniemi či vlašskými ořechy.

3. Potom každý proužek přeložíme podélně napůl a zatočíme do tvaru spirálek.Tyčinky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem.

4. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme přibližně 15 minut.

K čemukřupavé grissini přikusovat

Dlouhé kroucené tyčinky se dají přikusovat například k talíři s masovými kuličkami arajčatovou omáčkou, salámem, kostičkami sýra a sušenými rajčaty, salátem z luštěnin a cibule, grilovanou paprikou, s ricottou a černými olivami, šunkou prosciutto, krémem z ricotty a pečenými cibulkami, mozzarellou a ančovičkami, nakládanými rajčátky, olivami a kapary, nakládaným tuňákem, dipy, pomazánkami….

Mohlo by vás taky zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama