Bydlení

20. března 2024 11:34

Josef Šťastna

Staré domy musí být do roku 2050 bez emisí. EU nastavila pravidla, na která zareaguje i Česko

Do roku 2050 by žádná budova na území Česka neměla produkovat emise. Vyplývá to ze směrnice o energetické náročnosti budov, kterou minulý týden schválil Evropský parlament. Výjimku mají jen historické budovy. Někteří Češi se obávají, co by se s jejich domovy stalo, kdyby jejich domy i po roce 2050 dál produkovaly emise.

Všechny státní budovy postavené od začátku roku 2027 budou muset fungovat bezemisně. Od roku 2030 se tatáž povinnost dotkne všech ostatních nových budov včetně rodinných domů. A do roku 2050 by žádná budova na území Česka neměla produkovat emise. Pouze historické budovy dostanou výjimku. Na novou směrnici, kterou schválil Evropský parlament, upozornil web iDNES.cz.

Během následujících dvou let členské státy Evropské unie budou směrnici zavádět do místní legislativy. Některé body směrnice může členský stát upravit po svém.

Češi se obávají, že velké problémy budou zejména s modernizací starých budov. Kde na to rodiny vezmou finance?

„Odmítání dělat sto let starý dům bezemisní není odmítání pokroku, ale vítězství zdravého rozumu. Ten dům byl nějak projektován a postaven z nějakých materiálů a nějakou technologií a prostě není možné ho udělat bezemisní jen pomocí razítka z Bruselu,“ rozčílil se v diskuzi pod článkem na webu iDNES.cz čtenář Petr Bartoš. Někteří Češi se v diskuzi obávají, že když dům nepřizpůsobí požadavkům EU, tak bude jejich nemovitost vyvlastněna a zlikvidována.

„Další privatizační vlna před spuštěním. Schválně, co se asi stane s těmi spousty domů na vesnicích, jejichž obyvatelé na toto prostě nebudou mít prostředky? Nu, je to jednoduché. Slavná EU je donutí svými předpisy tyto domy prodat nebo darovat. A to za symbolickou hodnotu, nebo nejlépe zdarma, či dokonce za to budou ještě muset zaplatit. Nejlépe nějaké nadnárodní korporaci nebo neziskovce, která už se postará – nejlépe tak, že to shrne bagrem na jednu hromadu,“ sepsal svůj názor do diskuze Bořivoj Rektořík.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nezávislá a soběstačná domácnost? Klíčem jsou úsporné technologie, radí odborník

Z analýzy organizace Zateplujeme Česko vyplývá, že rekonstrukci potřebuje většina bytového fondu postaveného před rokem 1980. Z celkového počtu 156 tisíc bytových domů má komplexní zateplení 40 procent, dalších 46 procent prošlo dílčím zateplením, nejčastěji výměnou oken. A 14 procent domů není zateplených vůbec. Rodinné domy postavené před začátkem 80. let jsou na tom ještě hůře. Komplexní zateplení absolvovala pouze čtvrtina z nich, takže přes 700 tisíc na rekonstrukci čeká. Tempo renovací bude potřeba zvýšit kvůli směrnici zhruba trojnásobně.

Podívejte se, jak v Česku zdražuje bydlení:

ZDROJ: iDNES.cz.


Přečtěte si také