4 zeleninová jídla z vlastní zahrádky, po kterých nepřiberete

Jídla ze zahrádky, po kterých nepřiberete - Obrázek 5 Zdroj: Thinkstockphotos
Jak zpracovat zeleninu ze zahrádky? Připravte si jídla, po kterých nepřiberete!
Dopřávejte si dostatek čerstvého sezónního ovoce a zeleniny. Pokud zahradničíte nebo vás zásobují příbuzní, máte částečně vyhráno. Z toho, co máte k dispozici míchejte saláty podle vlastní fantazie a vařte polévky bez zahušťování moukou. Při grilování nikdy nezapomeňte na nějakou lehkou zeleninovou variantu.
Pokud vám dochází inspirace a nápady, jak zeleninu chutně a zdravě zpracovat, přinášíme několik tipů:
Grilovaná zelenina, Foto: Thinkstockphotos
Grilovaná zelenina
Vyzkoušejte zeleninu, kterou máte zrovna po ruce – ideální jsou papriky, cukety, cibulka, houby, ale i kukuřice, dýně nebo brambory. Kromě toho budete potřebovat: olivový olej, sůl, pepř a čerstvé bylinky.
Postup: Zeleninu omyjte a nakrájejte, potřete olejem smíchaným se solí, kořením a bylinkami a rychle opečte na rozpáleném grilu.
Polévka z čerstvých rajčat, Foto: Thinkstockphotos
Polévka z čerstvých rajčat
Budete potřebovat: 0,5 kg čerstvých rajčat, spařených a oloupaných, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibuli, sůl. pepř a bylinky dle chuti, 1 l zeleninového vývaru, smetanu na zjemnění
Postup: Rajčata nakrájejte na malé kousky a přidejte k cibulce, kterou jste osmahli na olivovém oleji. Zalijte horkým vývarem a zakryté vařte asi půl hodiny. Nezapomeňte osolit, opepřit a přidat tymián nebo bazalku. Hotovou polévku úplně nebo částečně rozmixujte, vraťte na oheň a ještě chvíli zahřívejte s přidanou smetanou.
Papriky zapečené s kuskusem, Foto: Thinkstockphotos
Papriky zapečené s kuskusem
Budete potřebovat: 4 větší papriky, 200 g kuskusu, 2 rajčata, hrst čerstvé bazalky, 100 g parmazánu, sůl. pepř, olivový olej
Postup: Kuskus připravte podle návodu na obalu, přidejte do něj nadrobno nakrájená rajčata, bazalku a strouhaný parmazán, vše dochuťte solí a pepřem. Papriky podélně rozkrojte, odstraňte jádřince, omyjte, osušte a potřete zvenku i zevnitř olivovým olejem. Naplňte kuskusem a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 ºC zhruba na 20 minut.
Zelenina s jogurtovým dipem, Foto: Thinkstockphotos
Zelenina s jogurtovým dipem
Budete potřebovat: 1 velký kelímek bílého jogurtu, sůl, pepř, čerstvé bylinky a česnek dle chuti, salátovou okurku, papriky, mrkev
Postup: Zeleninu očistěte a nakrájejte na úhledné hranolky Do jogurtu vmíchejte rozmačkaný česnek, sůl, pepř a hrst čerstvých bylinek.
(bras)
Mohlo by vás zajímat: