reklama

4 zeleninová jídla z vlastní zahrádky, po kterých nepřiberete

bras
18. srpna 2016
Máme pro vás několik tipů, jak odlehčit letní jídelníček.
reklama

Jak zpracovat zeleninu ze zahrádky? Připravte si jídla, po kterých nepřiberete!

Dopřávejte si dostatek čerstvého sezónního ovoce a zeleniny. Pokud zahradničíte nebo vás zásobují příbuzní, máte částečně vyhráno. Z toho, co máte k dispozici míchejte saláty podle vlastní fantazie a vařte polévky bez zahušťování moukou. Při grilování nikdy nezapomeňte na nějakou lehkou zeleninovou variantu.

Pokud vám dochází inspirace a nápady, jak zeleninu chutně a zdravě zpracovat, přinášíme několik tipů:

Grilovaná zelenina, Foto: Thinkstockphotos

Grilovaná zelenina

Vyzkoušejte zeleninu, kterou máte zrovna po ruce – ideální jsou papriky, cukety, cibulka, houby, ale i kukuřice, dýně nebo brambory. Kromě toho budete potřebovat: olivový olej, sůl, pepř a čerstvé bylinky.

Postup: Zeleninu omyjte a nakrájejte, potřete olejem smíchaným se solí, kořením a bylinkami a rychle opečte na rozpáleném grilu.

Polévka z čerstvých rajčat, Foto: Thinkstockphotos

Polévka z čerstvých rajčat

Budete potřebovat: 0,5 kg čerstvých rajčat, spařených a oloupaných, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibuli, sůl. pepř a bylinky dle chuti, 1 l zeleninového vývaru, smetanu na zjemnění

Postup: Rajčata nakrájejte na malé kousky a přidejte k cibulce, kterou jste osmahli na olivovém oleji. Zalijte horkým vývarem a zakryté vařte asi půl hodiny. Nezapomeňte osolit, opepřit a přidat tymián nebo bazalku. Hotovou polévku úplně nebo částečně rozmixujte, vraťte na oheň a ještě chvíli zahřívejte s přidanou smetanou.

Papriky zapečené s kuskusem, Foto: Thinkstockphotos

Papriky zapečené s kuskusem

Budete potřebovat: 4 větší papriky, 200 g kuskusu, 2 rajčata, hrst čerstvé bazalky, 100 g parmazánu, sůl. pepř, olivový olej

Postup: Kuskus připravte podle návodu na obalu, přidejte do něj nadrobno nakrájená rajčata, bazalku a strouhaný parmazán, vše dochuťte solí a pepřem. Papriky podélně rozkrojte, odstraňte jádřince, omyjte, osušte a potřete zvenku i zevnitř olivovým olejem. Naplňte kuskusem a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 ºC zhruba na 20 minut.

Zelenina s jogurtovým dipem, Foto: Thinkstockphotos

Zelenina s jogurtovým dipem

Budete potřebovat: 1 velký kelímek bílého jogurtu, sůl, pepř, čerstvé bylinky a česnek dle chuti, salátovou okurku, papriky, mrkev

Postup: Zeleninu očistěte a nakrájejte na úhledné hranolky Do jogurtu vmíchejte rozmačkaný česnek, sůl, pepř a hrst čerstvých bylinek.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama