Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Zahrada

Ačokča je paprikookurka. Víte, jak ji pěstovat a zpracovat?

Z ačokči můžete zkonzumovat jak plody, tak i listy.
Vydáno: 10.08.2014
Ačokča/Cyclanthera pedata - detail

Možná už jste se s ní setkali: jdete někde kolem zahrady a u plotu vidíte popínavou rostlinu, která má plody připomínající lusk, který roste nahoru. Tak to je ačokča.

Název paprikookurka či papriková okurka, jak se jí také říká, by mohl naznačovat, že se jedná zas o nějaký nový "vynález" neboli křížence mezi okurkou a paprikou. Podobně jako josta je kříženec černého rybízu a srstky angreštu. Nicméně v tomto případě je to omyl. Ačokča neboli cyklantera (Cyclanthera pedata), lidově také zvaná korila, je liána z Jižní a Střední Ameriky.

Další zajímavé rostliny najdete v naší Encyklopedii.Jak ji pěstovat?

Můžeme ji pěstovat i u nás, a to podobně, jako bychom pěstovali melouny, okurky či tykve, neboť ačokča patří do čeledi tykvovitých rostlin. Je to jednoletá bylina, která dorůstá až pěti metrů (pokud její stonek dokonale natáhnete a dáte mu dokonalou oporu, dosáhne až do této výšky).

Ačokča paprikookurka
Ačokča paprikookurka
Thinkstock

Ačokča potřebuje vlhko a teplo, proto si ji předpěstujte na okně, dále pak pěstujte ve skleníku či uvnitř a ven ji dejte až po třech zmrzlých mužích, tedy po 15. květnu (respektive až nebudou hrozit přízemní mrazíky). Musíte ji hodně zalévat a hnojit, jinak bude mizerně plodit. Plodit začíná právě v srpnu a pokračuje ještě i v září.

Bohužel bez chemie to nejde

Napadla vaše rajčata šedá plíseň? Poradíme, jak s ní zatočit

Jak ji konzumovat?

Sklízejí se ještě nezralé plody, které za syrova připomínají hrášek. Můžete je naložit do sladkokyselého nálevu jako okurky – budou pak tak i chutnat. To ke slovu přijde jejich okurková duše. Chcete-li jimi nahradit papriku, naplňte je masem, jako se plní paprikové lusky. Můžete je nakrájet a přidat všude tam, kam byste přidali papriku –- do leča, pod maso, ale i do salátu.

Listy můžete spařit, nasekat a použít na špenát.

Ačokča je velmi zdravá. Jaké obsahuje minerální látky a vitáminy? Čtěte ZDE.

Mohlo by vás zajímat:

Jaké máte nejraději

Zavařujeme zeleninu. Osvědčené tipy, jak na okurky, rajčata a papriku

Zavařené potraviny si uchovávají řadu cenných látek

Zamrazit, nebo zavařit? Co je lepší?

Usušit a pak dát do oleje a máte středomořskou pochoutku

5 rad, jak vybrat sušičku na ovoce a zeleninu

Reklama
Článek je zařazen v:
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama