Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Co znamená svátek svatého Martina a kde se vzala tradice péct svatomartinskou husu?

Proč se se svatým Martinem pojí právě husa? A odkdy se vlastně v tuto dobu ocitá na pekáči? Legendy spojují husu a Martina už odpradávna. Připomeňte si jednu z nejpříjemnějších českých tradic, díky které máme hezky plné břicho!
Vydáno: 30.10.2019
Pečená husa se pojí se svatým Maritnem
Autor: Svatý Martin a husa 1 Pečená husa se pojí se svatým Maritnem
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Svátek svatého Martina už dnes není tak významný jako třeba Vánoce nebo Velikonoce, přesto asi všichni víme, že by v ten den měla na stole být pěkně vypečená husí pečínka. Naši předci ji doplňovali ještě sladkým pečivem – martinskými rohlíky.

Husy a svatý Martin

Svatého Martina s husami spojují hned dvě legendy, ta první praví, že „husy svatého Martina při kázání tolik rušily, že nyní pykají na svatomartinském pekáči. Druhá legenda praví, že se svatý Martin před svou volbou biskupem ze skromnosti skrýval v husníku, ale husy ho svým kdákáním prozradily." Ať tak či onak, biskup Martin zemřel 8. listopadu, 11. byl pohřben, což spadá do období, kdy lidé dříve zabíjeli před zimou husy a dopřávali si tučnou pečínku. A tak se spojenectví Martina s husami utužilo. Svátek svatého Martina totiž předchází adventu, což dříve (a i dnes by mělo) bylo období půstu, takže na další pečeni si lidé museli počkat až do Vánoc.

Podle tradice se svatý Martin, biskup, který žil ve 4. století, rozdělil o svůj plášť se žebrákem
Autor: wikipedie Podle tradice se svatý Martin, biskup, který žil ve 4. století, rozdělil o svůj plášť se žebrákem

Jak rozporcovat husu

Na huse si vždy pochutnala celá domácnost a rozdělení jejího masa mělo přesná pravidla. „Nejnižší sluha dostával křídlo, aby prý při práci lítal, vyšší sluha stehno, hospodář sám si nechával zbytek. Kůže z husích nohou se dávala do střevíců pod nohy, aby se nepotily nebo mezi prsty, aby nerostla kuří oka." (Zdroj: České tradice).

Sladké svatomartinské pečivo se nazývalo v různých krajích různě: svatomartinské rohy, rohlíky nebo podkovy svatého Martina. Těmi dívky obdarovávaly své hochy.

První sníh a svatý Martin

Svátek svatého Martina představoval také zlom v hospodářském cyklu venkova: „Tento den také končívala čeledi služba, dostávala mzdu a hledala nového hospodáře, případně o rok prodlužovala dohodu. Konávaly se dobytčí či výroční trhy. V tento den se uzavíraly smlouvy mezi obcí a obecním pastýřem, ovčákem, ponocným a dalšími lidmi. Děti i hospodáři čekali na první sníh, neboť podle pranostiky Svatý Martin přijede na bílém koni. Lidé si odpozorovaný klimatický jev spojili se světcem, často zobrazovaným na koni, a tak vznikla tato poetická představa." (Zdroj: Wikipedie)

(web)

Mohlo by vás zajímat:

Lucie, noci upije a práci zakáže

Lucie noci upije a podle tradice také nesmíte uklízet

Dožínky

Jak se slavily dožínky? Pletly se věnce z obilí a pekly všelijaké dobroty

Článek je zařazen v: svatomartinská husa , Svatý Martin
Speciály: České tradice a svátky
Reklama