Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Zahrada

Co znamená svátek svatého Martina a kde se vzala tradice péct svatomartinskou husu?

Proč se se svatým Martinem pojí právě husa? A odkdy se vlastně v tuto dobu ocitá na pekáči? Legendy spojují husu a Martina už odpradávna.
Vydáno: 11.11.2016
Pečená husa se pojí se svatým Maritnem

Svátek svatého Martina už dnes není tak významný jako třeba Vánoce nebo Velikonoce, přesto asi všichni víme, že by v ten den měla na stole být pěkně vypečená husí pečínka. Naši předci ji doplňovali ještě sladkým pečivem –  martinskými rohlíky.

Svatého Martina s husami spojují hned dvě legendy, ta první praví, že "husy svatého Martina při kázání tolik rušily, že nyní pykají na svatomartinském pekáči. Druhá legenda praví, že se svatý Martin před svou volbou biskupem ze skromnosti skrýval v husníku, ale husy ho svým kdákáním prozradily." (Zdroj: České tradice).  Ať tak či onak, biskup Martin zemřel 8. listopadu, 11. pak byl pohřben, což spadá do období, kdy lidé dříve zabíjeli před zimou husy a dopřávali si tučnou pečínku. A tak se spojenectví Martina s husami utužilo. Svátek svatého Martina totiž předchází adventu, což dříve (a i dnes by mělo) bylo období půstu, takže na další pečeni si lidé museli počkat až do Vánoc.

Podle tradice se svatý Martin, biskup, který žil ve 4. století, rozdělil o svůj plášť se žebrákem Foto: Podle tradice se svatý Martin, biskup, který žil ve 4. století, rozdělil o svůj plášť se žebrákem; foto: Wikipedie

Na huse si vždy pochutnala celá domácnost a rozdělení jejího masa mělo přesná pravidla. "Nejnižší sluha dostával křídlo, aby prý při práci lítal, vyšší sluha stehno, hospodář sám si nechával zbytek. Kůže z husích nohou se dávala do střevíců pod nohy, aby se nepotily nebo mezi prsty, aby nerostla kuří oka." (Zdroj: České tradice).

Sladké svatomartinské pečivo se nazývalo v různých krajích různě: svatomartinské rohy, rohlíky nebo podkovy svatého Martina. Těmi dívky obdarovávaly své hochy.

Svátek svatého Martina představoval také zlom v hospodářském cyklu venkova: "Tento den také končívala čeledi služba, dostávala mzdu a hledala nového hospodáře, případně o rok prodlužovala dohodu. Konávaly se dobytčí či výroční trhy. V tento den se uzavíraly smlouvy mezi obcí a obecním pastýřem, ovčákem, ponocným a dalšími lidmi. Děti i hospodáři čekali na první sníh, neboť podle pranostiky Svatý Martin přijede na bílém koni. Lidé si odpozorovaný klimatický jev spojily se světcem, často zobrazovaným na koni, a tak vznikla tato poetická představa." (Zdroj: Wikipedie)

(web)

Mohlo by vás zajímat:

[[nid:]]

Jakou barvu bude mít váš vánoční stromek?

Krok za krokem: Vánoční stromek z dřevěných hranolů

Reklama
Článek je zařazen v: svatomartinská husa, Svatý Martin
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama