27. června 2019 11:00
Klára BeščecováDopřejte si blumy: Obsahují mnoho důležitých látek a pomohou při hubnutí
Modré, fialové, růžové i žluté kouličky na pultech obchodů jsou k nakousnutí. Využijte sezony blum. Zůstávají ve stínu švestek, svých známějších sester, ale vaši pozornost si určitě zaslouží. Můžete je jíst syrové nebo s nimi ozdobit letní koláče.
Češi milují švesty, zvlášť na koláčích, v knedlících nebo ve formě povidel či slivovice. Často ale zapomínáme na blumy, příbuzné švestek, jejichž použití v kuchyni je stené, ne-li větší. navíc obsahují mnoho důležitých živin, které lidské tělo potřebuje. Oba výše zmíněné stromypatří do jedné skupiny – jsou to slivoně, kterých na světě roste přes 430 druhů. Mezi jejich příbuzné se řadí další peckovice jako třešně a meruňky. Plody slivoní jsou si podobné, pecku uprostřed obklopuje dužina, která je pokrytá slupkou.
Blumy - Obrázek 3 Zdroj: Thinkstockphotos
Plné zdraví
Blumy jsou bohaté na vitaminy i minerální látky. Za zmínku stojí zejména vitamin E, který je silným antioxidantem a chrání buňky před volnými radikály. Proto jsou blumy výbornou prevencí proti rakovině i předčasnému stárnutí. Dále obsahují vitaminy skupiny B, vitamin C a A, kterýpomáhá stimulovat imunitní systém a zbavuje organismus škodlivin. Vitaminy skupiny B podporují tvorbu krve a látkovou výměnu, působí preventivně proti vzniku srdečních chorob, podporují činnost mozku nebo se podílejí na regeneraci a správné funkci svalů. Vitamin C posiluje imunitu, působí proti nachlazení a dalším infekčním chorobám. Podílí se na prevenci vzniku nádorových onemocnění, podporuje zdravý vzhled pokožky, tkání asprávnou funkci sliznic.
Z minerálů zde pak najdete draslík, fosfor, železo či například vápník, minerály pomáhají snižovat vysoký krevní tlak, posilují srdce a krevní oběh, mají pozitivní vliv na správnou činnost svalů, kostí, zubů, ledvin, nervové soustavy i fungování celého metabolismu.
Ve slupkách jsou skryty mnohonásobně nenasycené mastné kyseliny, které brání pronikání bakterií do organismu a zlepšují imunitní systém.
bluma Zdroj: istock.com
Vhodné i pro hubnutí
Blumy jsou plné vody, mají jí až 80 procent. Sto gramů blum obsahuje jen 61 kalorií, takže jde o ovoce, které se výborně hodí při redukčních dietách. Stejně jako švestky obsahují také velké množství vlákniny, která způsobí, že je člověk dříve sytý a tato sytost mu déle vydrží.Vláknina též zlepšuje peristaltiku střev a slupky působí jako kartáč, který střevo čistí od nežádoucích usazených zbytků. Ač se o tom příliš nemluví, čistá střeva jsou velmi důležitá pro celkové zdraví člověka. Vážou na sebe tukové látky a pomáhají tak při hubnutí.
Poznáte je?
Ačkoliv druhů blum je několik desítek, běžně se prodává a pěstuje jen několik. Poznáte je?
Blumy - Obrázek 4 Zdroj: Thinkstockphotos
Slívy
Mohou být zelenožluté, červenofialové či modročerné, jsou kulovité až oválné a mají šťavnatou dužinu, která lze hůř oddělit od pecky. Zatímco slupka může být trpká, dužina je sladká a chutná.
Špendlíky
Vypadají trochu jako žluté třešně. Mají malou pecku, která lze snadno oddělit, a jsou slaďoučké.
Blumy
Mají žluté, zelené i fialovo-červené kulovité plody se žlutou dužinou. Na trh se běžně dostává okolo osmi druhů.
Mirabelky
Jsou drobné kulaté plody, které mají zlatožlutou barvu a jsou velmi aromatické. Slupka je pevná, dužina sladká a jde dobře od pecky.
Ringle
Jsou kulovité plody s tužší dužinou. Mají různé barvy – například zelenou, žlutou, červenou.
Všechny plody se hodí k jídlu za syrova, lze je přidávat například do ovocných salátů. Dužina blum se při vaření nebo pečení nerozpadá, takže se skvěle hodí do koláčů, nákypů a bublanin. Samozřejmě je lze také zavařit, dělají se z nich džemy i marmelády.
Nakupte zralé ovoce
Švestky a blumy se často sklízejí předčasně, aby vydržely transport k zákazníkovi. Jenomže takto utržené plody většinou už nedozrají. I když změknou, zůstane jim trpká a nevýrazná chuť. Proto nakupujte ovoce, které je možné okamžitě konzumovat. Důležitý je současný stav plodu – slupka musí být svěžího vzhledu a barvy, nesmí být někde poškozená. Důležitým poznávacím znamením čerstvosti plodů, zejména švestek, je stříbřité ojínění. Plody by neměly být příliš tvrdé, ty akorát zralé by se měly poddávat jemnému stisku prstem.
Blumy - Obrázek 2 Zdroj: Thinkstockphotos
Nebo si vypěstujte vlastní
Slivoně se pěstují okolo 350 metrů nad mořem, protože špatně vzdorují mrazu. Sází se na jaře, nebona podzim. Slivoně potřebují hodně vody, zejména v období vzrůstu plodů. Stromy mohou růst dost rychle, v tom případě je nutné je přihnojovat, k čemuž se nejlépe hodí chlévská mrva. Nejlepší plody bývají u slivoní na 2 až 3letém dřevě a to zohledňujeme také při řezu.
(kor)