26. července 2015 05:44
Klára BeščecováMáte rádi kukuřici? Zkuste si ji vypěstovat sami
Když Kryštof Kolumbus přistál u břehů Ameriky, zajímali ho exotické druhy živočichů a rostlin a hlavně zlato. Obyčejných, i když neznámých klasů, které mu darovali Indiáni z Karibské oblasti, si příliš nevšímal. Přesto roku 1493 přivezl do Evropy její zrní.
Nejstarší důkaz o pěstování kukuřice pochází zobdobí kolem roku pět tisíc před našim letopočtem. Skutečný původ této rostliny zůstává však pro botaniky záhadou. Většina znich se přiklání knázoru, že přímým předkem kukuřice je některý druh trávy rostoucí na území Mexika. Takže Indiáni se stali nejen prvními konzumenty kukuřice, ale rovněž jejími prvními šlechtiteli.
Kde se pěstuje
Dnes roste kukuřice ve více státech než jakákoliv jiná plodina. Největší pěstiteli jsou USA, Brazílie, Čína a země Evropské unie. Není divu, že je kukuřice tak rozšířená, protože málokterá plodina se dokáže přizpůsobit změněným podmínkám tak jako ona. Její původ je sice vtropických oblastech, ale dnes se súspěchem pěstuje jak vKanadě, tak vAndách či vAmazonii, dokonce i vpouštích na jihozápadě USA. Žádná jiná rostlina také neumí lépe využít sluneční svit. Některé odrůdy jsou zralé po necelých sto dnech, vteplejších oblastech i dříve.
Kukuřice - Obrázek 7 Zdroj: Thinkstockphotos
Není kukuřice jako kukuřice
Dnes existují různé druhy i odrůdy kukuřice. Použití určují jejich vlastnosti. Silážní kukuřice mají složení celé rostliny uzpůsobené pro optimální siláž, kukuřice na zrno je určena pro sklizeň zrna na krmné a potravinářské účely. A sladká a supersladká kukuřice pro sklizeň lahodného zrna nebo klasů na vaření. Právě tyto hybridní kukuřice jsou vhodné pro pěstování na zahrádkách.
Také rozdíl vchuti je velmi markantní. Pokud jíte nezralý klas zrnové kukuřice, je sice sladký, ale svelkým podílem škrobu a navíc hned přezrává. Schutí sladké se to nedá srovnat, je to minimálně stejný rozdíl jako konzumace polního hrachu a zahradního zeleného hrášku, nebo jako rozdíl mezi řepou cukrovou a krmnou.
Jak ji pěstujeme
Semena kukuřice neklíčí při teplotách pod 10°C. Proto semena vysévejte přímo na stanoviště po posledních „zmrzlých mužích“. Na zahrádkách sejte do hloubky 2,5 cm hluboko na vzdálenost 7 cm a do řádků vzdálených 30 cm. Po vzejití rostliny vyjednoťte.
Při pěstování na zahrádkách je vhodné rostliny cukrové kukuřice okopávat. Rostlina má totiž mělký kořenový systém a tak ke stéblům nahrnujte vrstvu zeminy, aby se zvýšila stabilita rostliny. Voblastech sobvyklými úhrny srážek, kukuřice závlahu nepotřebuje dokud nezačne kvést. Vobdobí nalévání zrna kukuřici zalévejte.
Kukuřice - Obrázek 8 Zdroj: Thinkstockphotos
Palice kukuřice sklízejte ve voskově mléčné zralosti. Jakmile zhnědnou blizny vyčnívající zpalic (vlasy), rozbalte listeny kryjící palici a do zrna zatlačte nehtem. Pokud se objeví mléčná tekutina, je zrno zralé. U nezralé kukuřice je obsah zrna vodnatý, naopak přezrálá zrna mají vdůsledku vyššího obsahu škrobu těstovitou konzistenci.
Kukuřice cukrová je určena pro přímou spotřebu, dá se však také dobře zmrazovat. Přímo můžete kukuřice konzumovat vařené nebo vmladém stavu i syrové. Pokud palice kukuřice nezamrazíte, lze je uchovávat jen krátký čas, kukuřičný cukr se totiž při vyšších teplotách rychle proměňuje na škrob a zrna moučnatí.
Proč pěstovat kukuřici
Zrna kukuřice obsahují velké množství vitamínů skupiny B, zejména B1 (thiamin), B3 (biotin), B5 (kyselina pantotenová) a B9 (kyselina listová). Zminerálních látek jsou vkukuřici zastoupeny železo, hořčík, selen, zinek a mangan. Zrna kukuřice jsou bohatým zdrojem vlákniny, bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Kukuřici je proto vhodné konzumovat při stresu a vsituacích, kdy potřebujete rychle dodat energii mozku. Zrna kukuřice jsou velmi sytná a jejich příznivé účinky se dostavují velmi rychle. Kromě pozitivního vlivu na nervovou soustavu a vitalitu pomáhá kukuřice posilovat srdce, podporuje krvetvorbu, udržuje hormonální rovnováhu, má pozitivní vliv na plodnost, zvyšuje pohlavní výkonnost a podporuje látkovou výměnu. Odedávná se věří také vomlazující účinky kukuřičných klasů.
Ideální hybridy pro konzum
A zjakých odrůd si můžete vybírat?
Nejranější ze sladkých kukuřic je ADIKA F1. Rostlina je vysoká dva metry, tvoří 1 až 2 silné klasy svysokým podílem zrna Palice sklízíme už 77 dní po výsevu. Tento hybrid je vhodný i pro postupné výsevy pro pozdější sklizeň.
O 5 až 10 dní pozdější je AFRODITA F1. Je to velmi výnosný hybrid cukrové kukuřice. Odrůda má vysokou odolnost vůči sněti kukuřičné, prašné sněti kukuřičné i spále kukuřičné. Pomalé dozrávání prodlužuje dobu sběru.
A extrémně ranou supersladkou kukuřicí je ARANKA F1. Vytváří jeden, maximálně dva klasy. Mezi její přednosti patří dobrý zdravotní stav, vysoký výnos a perfektně uzavřený klas.
A jednu specialitu nakonec – „baby“ kukuřička MULTINA F1. Je to velmi raná odrůda. Zkvětnových výsevů se vzáří sklízí kukuřičky vmléčné zralosti a konzervují se vsladkokyselém nálevu. Odrůda se vyznačuje pomalým dozráváním a vzrůstem až 3 metry.
Tip na velmi ranou sklizeň
Moc se o tom neví, ale cukrová kukuřice dobře snáší přesazování. Toho můžete využít pro dosažení nejranější sklizně na přímý konzum. Semena vysejte vdruhé polovině března do skleníku či folníku, nejlépe do sadbovače. Vypěstování sadby trvá přibližně 4 až 5 týdnů. Jeden týden otužujte a tuto otuženou sadbu můžete vysazovat vdobě, kdy teplota půdy stoupne na 13°C ve sponu 75x25 cm nebo 80x20 cm. Předpěstováním zkrátíte dobu sklizně palic přibližně o tři týdny.
Marta Pawlicová
Mohlo by vás zajímat: