27. května 2015 05:39
Klára BeščecováJak si vypěstovat báječná rajčata plus přehled nejlepších odrůd
Když se podíváte, co se dnes pěstuje na zahrádkách, zjistíte, že sortiment rostlin se velice změnil. Chybí zelenina na uskladnění, náročné druhy, jako je květák, jsou vzácností.
Celoroční dostupnost zeleniny vobchodech zcela změnila zvyklosti pěstitelů. Jedině rajčata zůstala jako stálice vsortimentu zahrádkářů.
Důvodem je široká škála odrůd a hybridů těchto červených a lahodných plodů. Někdo má rád rajčata klasická, kulatá, jiný dává přednost koktejlkám či třešňovým. A hlavně každý se těší na ta svá, která si může utrhnout přímo na keříku.
Odkud pocházejí
Za rajče, stejně jako za brambory, papriku, lilek či kukuřici vděčíme Střední Americe a indiánským kulturám, které je pěstovaly už dávno před španělskou invazí. Již vherbáři zroku 1544 jsou popsána rajčata, která se jedí vItálii se solí, olejem a pepřem. Říkalo se jim Pomi d´oro – žlutá jablíčka. Dá se proto předpokládat, že první rostliny dovezené do Evropy měly žluté a pravděpodobně drobné plody. Od 17. století jsou známé barevné formy rajčat – červené, žluté a oranžové.
Jaká jsou
Na zahrádkách se nejčastěji setkáváme se dvěmi druhy rajčat, a to keříčkovými a tyčkovými. Jsou to rostliny samosprašné, což znamená, že potomstvo si zachovává vlastnosti mateřské rostliny. Neplatí to však u hybridů.
Rajče 2 Zdroj: Thinkstockphotos
Kromě klasické červené barvy existují už rajčata oranžová, žlutá i fialová, dokonce zelená či pruhovaná. Tvarem jsou hladká i žebernatá, kulatá i podlouhlá, velikostí od třešňových až po půlkilogramové obry.
Proč hybridy?
Vposledních letech se mnohem více pěstují hybridy než klasické odrůdy. Důvodem jsou vyšší výnosy, větší odolnost vůči chorobám a škůdcům a výrazný efekt kvality. Když se totiž zkříží dvě homozygotní linie, vznikne hybrid, který vyniká tzv. heterozím efektem – je stoprocentně vyrovnaný a předčí rodiče téměř ve všech vlastnostech. Vyniká vysokým výnosem, vyrovnaností, raností, kvalitou plodů či odolností vůči nemocem.
Rajčata pro zdraví
Lykopen, červené karotenoidní barvivo rajčat, je vposledních letech pod drobnohledem lékařů. Podobně jako beta karoten, je i lykopen silný antioxydant vážící volné radikály vorganismu. Rajčata jsou jedním znejbohatších zdrojů této látky a mnohé lékařské studie potvrdily, že se u lidí konzumujících více rajčat a produktů znich snižuje riziko nádorových onemocnění.
Dostupnost antioxydantu lykopenu zrajčat pro organismus se zvyšuje tepelnou úpravou. Nebojte se proto kečupů, protlaků či rajčatového pyré. Zpracováním se sice ztrácí část vitaminů, tělo však získá více lykopenu.
Rajčata na balkoně
Co dělat, když nevlastníme půdu, ale máme zahrádkářské srdce? Nemusíme se vzdát úrody rajčat, stačí si vybrat tu správnou odrůdu a vysadit ji na balkon či terasu.
Rajče 3 Zdroj: Thinkstockphotos
Potřebujeme přiměřenou nádobu a vhodný substrát. Musíme umístit rostlinu na místo, které ji bude vyhovovat, a věnovat jí vprůběhu vegetace náležitou péči – zálivku, hnojení, ochranu proti chorobám a škůdcům. Rostliny ve volné přírodě jsou schopny samy se vypořádat snedostatky agrotechniky. Vláhu a živiny si dokážou získat zhlubších půdních vrstev. Rostlina vtruhlíku je maximálně závislá na tom, co jí pěstitel dá.
Naše doporučení
* Vyberte pro rajčata záhonek, kde jste je vminulých letech nepěstovaly. Nevhodnou předplodinou jsou brambory, baklažány nebo jiné lilkovité rostliny.
* Rajčata mají hluboký a silný kořenový systém, a proto jsou schopny opatřit si živiny a vláhu zvětší hloubky a zvětší plochy. Proto je zaléváme méně často, ale zato vydatněji.
* Při vysazování mladých rostlinek je sázíme „na vodu“. Vykopeme jamku, do ní šikmo položíme rajče a zahrneme do 2/3 zeminou. Pak nalijeme vodu a počkáme, až vsákne. Tento postup ještě několikrát opakujeme. Po vsáknutí vody zasypeme suchou zeminou a už nezaléváme. Vrchní suchá vrstva zeminy zabrání vypařování a rostliny, které mají kořeny ve vlhku se rychle ujmou.
* Na rostlinách tyčkových rajčat obvykle dozraje 6 až 8 vijanů plodů. Doba od kvetení do vyzrání plodu je přibližně dva měsíce. Zaštípněte proto rostlinu za 7 až 8 vijanem, rajčátka, která se vytvoří výše již vnašich podmínkách nedozrají.
* Odstraňte spodní listy až po první plody. Zajistíte tak prosvětlení rostliny.
* Při pěstování ve skleníku či fóliovníku mají rajčata, okurky a papriky rozdílné nároky. Rajčata vyžadují průvan a nižší teploty, paprika a okurky zase vlhké teplo. Jestli chcete pěstovat tyto plodiny společně, vysaďte rajčata do průvanu blíž ke vchodu, papriky nebo okurky doprostřed.
* Tyčková rajčata potřebují vprůběhu vegetace odstraňovat boční výhony. Vylamujte je rukou, když jsou křehké a mají velikost 5 až 10 cm. Při odřezávání nožem je vysoké riziko přenosu viróz zrostliny na rostlinu.
Rajče 4 Zdroj: Thinkstockphotos
Oblíbené odrůdy
Tyčková rajčata
Tornádo F1 – má výborné chuťové vlastnosti, plody jsou kulovité až ploše kulovité, hladké.
Bejbino F1 – koktejlové rajče, které vyniká mimořádnou chutí a vyváženým poměrem cukrů a kyselin a výrazným aroma.
Keříčková rajčata
Darinka F1 – velmi raný hybrid spevnými, téměř nepraskajícími plody. Je určena pro přímý konzum.
Karla – středně raná odrůda svelmi kompaktním keřem určená pro balkony a malé zahrádky. Plody jsou ploše kulovité a pevné.
Novinky
Tumbling Tom – převisle rostoucí rajče vhodné na balkony. Výrazně větví, drobné plody velikosti třešně jsou lahodné.
Beefmaster VFN F1 – biftekové maxi rajče satraktivními obřími plody, dorůstajícími hmotnosti až 400 g. Plody jsou kulovité, rovnoměrně probarvené.
Šejk – velmi raná odrůda keříčkového rajčete. Plody jsou velké a podlouhlé, výrazné červené barvy. Obsahuje velké množství lykopenu.
Mohlo by vás zajímat: