reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Rostou. Co s nimi? Vyzkoušejte 4 jednoduché a levné houbové recepty

bras , Vydáno: 14.09.2020
Čerstvé houby – skvělá surovina do každé kuchyně
Autor: Thinkstockphotos Čerstvé houby – skvělá surovina do každé kuchyně
Už vám doma nikdo nechce jíst houby? Možná to chce změnu. Vyměňte smaženici za mnohem chutnější rizoto nebo třeba vegetariánskou dršťkovku!

reklama

Poikud máte už dost klasických receptů, zamyslete se nad změnou. V první řadě popřemýšlejme nad tím, jestli smaženici skutečně smažíme (sůl a pepř se přidává až před dokončením, aby houby nepouštěly vodu a nedusily se). A jestli houbové řízky připravujeme tak, aby byly dostatečně křehoučké, tedy že před obalováním klobouky položíme lupeny vzhůru, posolíme a necháte je několik minut odpočívat, aby se vypotily.

Možná je ale s naším kuchařským uměním všechno v pořádku, jenom by to chtělo trochu obměnit repertoár – zařadit recept, na který jsme letos zatím úplně zapomněli, nebo zkusit něco nového. V každém případě ale nevymýšlejme žádné složitosti. Pro inspiraci přinášíme několik ověřených receptů – všechny jsou jednoduché, rychlé a levné.

Vegetariánská dršťkovka

Ingredience

  • kotrč
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sladkou papriku, pepř, sůl, majoránku
  • cibuli
  • česnek

Postup

Kotrč pečlivě očistíme od hlíny a jehličí, nakrájíme na větší plátky a asi půl hodiny povaříme. Mezitím si připravíme základ z másla, nakrájené cibule, česneku a sladké papriky a dáváme dobrý pozor, aby se koření nepřipálilo. Přisypeme a osmahneme mouku a nakonec ji rozmícháme s vývarem z kotrče a provaříme společně s kotrčem pokrájeným na nudličky připomínající dršťky. Nezapomeneme osolit, opepřit a přidat majoránku. Ne vždy máme kotrč k dispozici, ale tato polévka je výborná i z růžovek. Ty navíc není nutné předem vařit.

Houbový guláš pana Srny

Ingredience

  • talíř očištěných hub, nejlépe růžovek nebo bedel
  • olej nebo sádlo
  • 2 nakrájené cibule
  • 2 lžičky sladké papriky
  • lžička pálivé papriky
  • 1 feferonka nadrobno nakrájenou
  • stroužek česneku, sůl, kmín, bobkový list

Postup

Na rozehřátém tuku necháme zesklovatět cibulku, přidáme na větší kousky nakrájené houby a všechno koření kromě česneku a soli. Promícháme a necháme zhruba 20 minut podusit, až houby pustí vodu. Nakonec je asi 5 minut povaříme bez pokličky, přidáme sůl a rozmačkaný česnek a ještě tak 3 minutky necháme na plotně, nezapomeneme míchat. Tento gulášek je nejlepší s čerstvým chlebem.

Liškové rizoto s parmazánem

Budeme potřebovat

  • několik čerstvých lišek
  • 1 hrnek rýže natural
  • cibule
  • stroužek česneku
  • olivový olej
  • 2 hrnky zeleninového vývaru
  • sůl, pepř
  • 100 g hoblinek parmazánu
  • případně trocha bílého vína

Postup

Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku a česnek, po chvíli přihodíme překrájené, očištěné a oprané lišky, řádně propranou rýži a za stálého míchání ještě osmahneme. Zalijeme trochou bílého vína a nakonec přidáme horký zeleninový vývar, sůl a pepř. Pod pokličkou dusíme zhruba 30 minut, dokud není rýže měkká. Na talíři ozdobíme zelenou petrželkou a nastrouhaným parmazánem.

Karbanátky s ovesnými vločkami

Ingredience

  • porce nadrobno pokrájených hub
  • kmín
  • olej
  • 1 cibulka
  • hrnek jemných ovesných vloček
  • sůl, pepř
  • vajíčko
  • česnek a majoránku dle chuti
  • pohanku lámanku (případně strouhanku) na zahuštění

Postup

Houby podusíme se špetkou kmínu na troše oleje a cibulce, ovesné vločky mezitím zalijeme vodou. Podušené houby necháme vychladnout, přimícháme k nim vločky, lžičku soli, pepř, vajíčko, rozmačkaný česnek a majoránku a vypracujeme těsto, ze kterého půjdou dobře vytvarovat karbanátky. Konzistenci můžeme upravit buď troškou vody, nebo pohankou lámankou. Karbanátky smažíme z obou stran na rozpáleném oleji a podáváme s vařeným bramborem.

(bras)

Další zajímavé články o houbách:

Pečárka zápašná neboli žampion zápašný (Agaricus xanthoderma)

Víte, že existují i jedovaté žampiony? Jak je rozlišit od těch pravých?

Jak zpracovat a uskladnit houby na zimu

Jak houby zpracovat a skladovat? Máme pro vás 6 dobrých rad a tipů

Článek je zařazen v: vaření , liška , houby , recepty z hub , kotrč , růžovka , bedla

reklama

Přečtěte si také