Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

BEDLA: Podívejte se, co z ní připravit. Pozor si dejte na druh rostoucí v zahradách a parcích

Bedly rostou! A řízky z klobouků jsou vynikající záležitostí. U houbařu jsou velmi populární zejména díky své chuti a velikosti. Kdykoliv však houby sbíráme, měli bychom se přesvědčit, že si domu neseme opravdu to správné a jedlé. Dokonce i bedly se dají zaměnit za druhy prudce jedovaté, které často rostou na našich zahradách.
Vydáno: 29.08.2019
Bedla vysoká je nejčastěji sbíraná bedla u nás.
Autor: istock.com Bedla vysoká je nejčastěji sbíraná bedla u nás.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Snad každý z nás někdy potkal při procházce v lese bedlu, dovolíme si tvrdit, že ne jen jednou. Striktní odmítače hub asi nenadchneme, ale ti ostatní, kteří houby milují, mají z pěkně vysoké bedly určitě vždy upřímnou radost. Co takhle zkusit nadívané klobouky?

Popis bedly vysoké:

Klobouk: Mladé bedly mají klobouky uzavřené připomínající vajíčko, postupem času se zvětšují a otevírají. Jsou ploché nebo kuželovité. V lesích je možné nalézt klobouky o velikosti 10–40 cm. Špička je tmavě hnědá a hladká, na celé ploše klobouku najdeme hnědé šupiny.

Noha: Třeň bedly je do tvaru válce. Vnitřek je zpravidla dutý, ale u mladších kousků může být vatovitý.

Vůně a chuť: Jemná a oříšková.

Prsten: Je často pohyblivý.

Z bedel jsou skvělé řízky.
Autor: istock.com Z bedel jsou skvělé řízky.

Záměna za jedovatou bedlu zahradní

Pokud se řekne bedla, většina nezkušených houbařů si představí jen právě popisovaný druh bedly vysoké, která je synonymem kulinářské pochoutky. Musíme být se sběrem však vždy velmi opatrní, protože i v našich luzích a hájích se najdou jedovaté druhy, které se lehce zamění za jedlé. Proto je velmi důležitá správná identifikace, a to u každé jednotlivé houby. Nejlepší pomůcka, jak rozpoznat bedlu vysokou od té zahradní, je to, že bedla vysoká po odříznutí nikdy nečervená.

Bedla zahradní je kloboukem velmi podobná bedle vysoké.
Autor: Yohaness/ohoubach.cz Bedla zahradní je kloboukem velmi podobná bedle vysoké.

Bedla zahradní

Druhů bedel je samozřejmě velké množství. Ta nejnebezpečnější, kterou lze zaměnit za bedlu vysokou, se jmenuje bedla zahradní, a jak její název napovídá, našli bychom ji na lidmi ovlivněné půdě. Roste na zahradách, v parcích a velmi se jí daří na kompostech. V zemi má tento druh zřetelnou mohutnou hlízu a často roste v trsech. Pokud nohu bedlu zahradní naříznete, nejprve zoranžoví, později zčervená a postupem času zhnědne.

Bedla zahradní roste v trsech.
Autor: Karel Tejkal/myko.cz Bedla zahradní roste v trsech.

Bedla červenající

Její sběr se nedoporučuje, protože může dojít velmi snadno k záměně za bedlu zahradní. Odborníci uvádějí, že i bedla červená může způsobit žaludeční problémy. Roste v lesích, ale i na loukách, zahradách a parcích.

Bedla červenající se nedoporučuje sbírat.
Autor: istock.com Bedla červenající se nedoporučuje sbírat.

Jak v kuchyni využít třeň? Připravte nádivku

V kuchyni se využívají především klobouky, ze kterých jsou perfektní řízky, ale nohy vyhazovat rozhodně nemusíte. Skvělá je z nich nádivka, kterou můžete naplnit maso nebo právě bedlové klobouky.

Ingredience na nádivku:

  1. šalotka
  2. olej
  3. česnek
  4. třeně bedel
  5. vejce
  6. strouhanka
  7. strouhaný tvrdý sýr
  8. čerstvá petržel

Postup:

Nejprve nadrobno nakrájíme šalotku, kterou osmažíme na oleji. Přidáme česnek, a na malé kousky nakrájené třeně bedel. Houby podusíme a necháme odpočinout.

Nohy dostatečně poduste, bvají tužší.
Autor: istock.com Nohy dostatečně poduste, bvají tužší.

V misce rozšleháme vejce, přidáme strouhanku tak, aby konzistence nebyla moc řídká, opepříme a osolíme. Přidáme směs hub z pánve a nastrouhaný tvrdý sýr. Podle chuti doladíme nasekanou petrželkou.

Hotovou směs nandáme do jednotlivých klobouků, které buď takto můžeme nechat nebo je přiklopíme ještě dalším kloboukem. Pečte v troubě 25–30 minut.

Odebírejte také newsletter Primy FRESH, díky kterému každý týden do mailu dostanete sezonní recepty a nápady na vaření.

Další články:

Pečárka zápašná neboli žampion zápašný (Agaricus xanthoderma)

Víte, že existují i jedovaté žampiony? Jak je rozlišit od těch pravých?

Hřib satan

Jak poznat hřib satan a další jedovaté hřiby

Článek je zařazen v: houby , houba , bedla vysoká , bedla zahradní , bedla červenající , záměna bedly , jak poznat jedlé bedly , bedla
Reklama