reklama

KOTRČ je chuťově skvělá houba. Co z ní uvařit a jak nám může zdravotně pomoct?

Markéta Kašková Hana Ferynová
Aktualizováno: 1. listopadu 2022 Aktualizováno
Již od konce července se vyplatí v lesích hledat celkem vzácný, ale chuťově výborný kotrč kadeřavý, kterého mnoho houbařů považuje za mercedes mezi houbami. Jeho hlavní výhodou je velikost, nezaměnitelnost s žádnou jedovatou houbou a léčivé účinky. Co z něj připravit a kde ho hledat?
reklama

Kotrč kadeřavý se řadí mezi chorošovité houby, které parazitují zejména na kořenech lesních borovic. Nalézt ho však můžeme i na pařezech. Keříčkovitý vzhled i velikost nápadně připomínají mořskou houbu a nelze jej zaměnit za žádný jedovatý druh. Proto je jeho sběr nepředstavuje žádné riziko.

Popis kotrče

Kotrč je chuťově výborná houba a její nález se považuje za velký úspěch. Nelze zaměnit za jedovatou houbu, doporučuje se však sbírat mladé kusy, které jsou světlé – mají pískové zbarvení. Pokud nám štěstí přeje, můžeme najít vzácný kotrč Němcův, rostoucí na kořenech smrků a jedlí, nebo kotrč štěrbákový, rostoucí na kořenech dubů a buků. Tyto druhy jsou ohroženy a je potřeba je chránit.

Nejčastěji se jedná o průměrně 10–25 cm velkou kadeřavou houbu připomínající květák, která parazituje u kořenů borovic. Ojediněle se dají najít i mnohem větší kousky, které pak váží i několik kilogramů. Kotrč kadeřavý lze nalézt od července až do října. Zbarvení je vmládí světlé, postupně žloutne až hnědne.

Plodnice vyrůstá na tlustém třeni, který je hluboko zakořeněný. Viditelná část houby se pak od třeně přímo u země rozvětvuje na mnoho větví, které se dále opakovaně větví až na malé ploché větévky na povrchu plodnice. Větvičky svou strukturou připomínají chrupavku.

„Kotrče kadeřavého můžete najít klidně 20 plodnic, pokud má dobré podmínky k růstu a vy najdete ten ideální (borový) les. Jednou jsme takhle jeli točit s televizí, jak houby nerostou. Skutečně jsme našli pouhých pár tzv. prašivek, ale pak jsme objevili kotrč, po něm další a další. Shodli jsme se, že tolik – bylo jich 16, jich nikdo v jeden den ještě nepotkal.“ uvádí Tereza Tejklová, kurátorka fondu mykologie z Muzea východních Čech z Hradce Králové

Léčivé účinky kotrče

Kotrč má antibakteriální účinky, které příznivě působí na pleť, a pomáhá shojením ran. Najdeme vněm i látku betaglukan 1,3 – D (SCG) s protirakovinnými účinky.

Jak kotrč připravit?

Kotrč je nejenom zajímavá houba vzhledem, ale i svojí výtečnou chutí. Jeho výhodou je, že nehnije, ale zasychá. Takže je vhodný pro všechny způsoby úpravy a konzervace, včetně sušení. Pokud kotrč nechcete zpracovat hned, je možné ho uskladnit v tmavé místnosti v misce s vodou.

Jeho jediná nevýhoda je pracnost při očištění.

Houbu je před tepelnou úpravou důležité pečlivě umýt, protože mezi jednotlivými větévkami se obvykle skrývá jehličí, hlína, písek nebo hmyz. Kotrč je tedy dobré rozdělit na několik kusů a ty postupně zkontrolovat, zda neobsahují nečistoty.

„Chuťově je rozhodně nejlepší kotrč kadeřavý. Kdo občas najde kotrč Němcův (což je dnessynonymum kotrče štěrbákového), tak ví, že nikdy nevoní tak příjemně, jako kadeřavý. Plodnice jsou pak údajně dost tuhé, spíše trochu gumovité než křehké. Já jsem Němcův vždycky raději nechala v lese, případně vzala kousek do herbáře, k jídlu mě neláká.“ doplňuje mykoložka.

Většina houbařů, když nalezne kotrč, udělá falešnou držkovou, která je vskutku výborná. Ale vyzkoušet můžete i úpravu jako na květákový mozeček nebo smažený kotrč v těstíčku, kde využijete i menší odlámané kousky. Výtečný bude i nakrájený na silnější plátky a obalený v klasickém trojobalu jako řízek. Délka vaření kotrče závisí na zvolené úpravě, není nutné ho vařit tak dlouho, jako např. hřiby kováře či koloděje.

„Mám ho ráda ve směsi, nebo třeba dušený s vajíčkem je moc dobrý. Výtečný je také v sušené směsi, které dodá velmi příjemnou vůni.“ doporučuje paní Tejklová možné úpravy.

Dršťkovka z kotrče

Pokud byste si chtěli dopřát dršťkovou polévku, ale nesnesete pravé dršťky, dopřejte si ji vnemasové variantě – zkotrče.

  1. jeden kotrč
  2. 1,25 litru kuřecího vývaru
  3. 100 gramů cibule
  4. jíška
  5. 1 lžíce sádla
  6. 2 čajové lžičky papriky mleté
  7. 1 stroužek česneku
  8. petrželka
  9. sůl, pepř, majoránka, kmín

Nakrájenou cibuli orestujte v hrnci dorůžova na sádle, osolte, přidejte trochu mletého kmínu a dvě celé čajové lžičky mleté papriky. Po chvilce zalijte vývarem, přiveďte kvaru a zahustěte jíškou. 5 minut vařte. Poté přidejte nakrájený a opraný kotrč a vařte 8–10 minut doměkka. Nakonec dochuťte pepřem, solí, majoránkou, česnekem a čerstvou petrželkou.

Smažený kotrč vtěstíčku

Potřebujete:

  1. kotrč
  2. 2–3 vejce
  3. sůl, pepř
  4. hladká mouka (podle velikosti kotrče)
  5. mléko (podle hustoty těstíčka)
  6. podle chuti můžete přidat i pivo a čerstvé bylinky
  7. olej na smažení
  8. zeleninový vývar

Vmíse smíchejte mouku, vejce, sůl, pepř, a pokud chcete, tak i pivo a bylinky. Vymytý kotrč nakrájejte na menší kousky, asi tak jako když se smaží květák, a nechejte ho15 minut povařit v zeleninovém vývaru. Poté vychladlé kusy vtěstíčku obalte a hned je vložte do většího množství rozpáleného oleje. Smažte dozlatova. Poté kousky hub vyndejte na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk. Můžete hned podávat.

Zajímavosti

„Kotrč Němcův může narůst do mnohem větších rozměrů než kotrč kadeřavý. V jednom pralese jsem viděla plodnici, která měla téměř metr v průměru. To je dáno tím, že parazituje na mohutných jedlích a také jeho strukturou – je mnohem pevnější. Pro mykologa je nález kotrče Němcova vždy jednak radostí, protože se jedná o houbu méně běžnou, zařazenou v Červeném seznamu, ale i bolestí, protože jedle, u níž roste, to má de facto spočítané.“ uvádí zajímavosti mykoložka Tejklová.

Lidově se mu u nás říká hned několika názvy, např. strapáč, třapáč, beranice, beraní kule, diviš či vořešník. S oblibou tuto houbu sbírají i naši němečtí sousedé, kde se jí říká krause glucke nebo fette henne. Ve Francii Sparassis crépe. Ale nalézt jej můžete i v Africe, v Asii, dokonce i v Severní Americe.

Podle platné vyhlášky ČR je kotrč zařazen do seznamu hub určený na prodej. Jeho výkupní cena se může pohybovat od 400 do 1800 korun za 1 kg.

Kotrč má také i léčivé a antibakteriální účinky, které pomáhají s hojením ran. Obsahuje i látku betaglukan s protirakovinnými účinky.

Možná záměna

Všechny druhy kotrče, které u nás rostou jsou jedlé. Každý „jen parazituje“ na jiném druhu stromu. Kotrč kadeřavý roste na borovici, kotrč Němcův na smrcích a jedlích a kotrč štěrbákový na dubech a bucích. Němcův a šterbákový jsou ale ohrožené druhy, a proto je lepší je chránit a nesbírat.

Existují však i houby kotrči velmi podobné. Společné mají to, že připomínají tvar mořské houby či korálu, nemají lupeny a ani rourky. A také rostou parazitně na stromech či hnijícím dřevě.

Nejznámější jsou kuřátka, kterých se u nás vyskytuje přibližně kolem 40 druhů, jedlých i nejedlých. Velmi těžko se mezi sebou určují, proto je nedoporučujeme trhat nezkušeným houbařům. Navíc v našich lesích naleznete mnohem chutnější a zajímavější druhy ke konzumaci.

Dále kuřátečka, které jsou podobné kuřátkům, jen méně rozvětvená. Kuřince, které jsou velmi drobné a pestře zbarvené. Různé druhy krásnorůžka, které jsou v mládí slizské.

„Čas od času se setkám s lidmi, kteří tvrdí, že kotrč kadeřavý v minulosti našli, ale že jim vlastně vůbec nechutnal. Když mi pak houbu popíšou, tak zjistíme, že vlastně snědli korunokyjku svícnovitou, což je houba trochu připomínající mořský korál a která tady na východě Čech ráda vyrůstá z borových pařezů podobně jako kotrč kadeřavý.“ doplňuje možnou záměnu mykoložka.

Pěstování doma

I kotrč za vhodných podmínek můžete vypěstovat doma. Přesněji řečeno na zahradě nebo ve vlastním lese. Potřebujete na to totiž starší rostoucí borovici nebo její čerstvě pokácený pařez, do kterého ke kořenům, po odhrnutí zeminy, vysadíte sadbu a opět zakryjete. Sadbu je třeba pravidelně zalévat, aby místo bylo v suchých dnech stále vlhké. Kotrč roste také velmi pomalu, může to trvat dokonce i několik let. Proto vám můžeme jenom doporučit hledání v lese. Kotrč na stejném místě roste mnoho let po sobě. Takže pokud ho naleznete, můžete tam chodit pravidelně každý rok.

Odebírejte také newsletter Primy FRESH, díky kterému každý týden do mailu dostanete sezonní recepty a nápady na vaření.

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
Štítky: leshoubyhoubaření
reklama