Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

KOTRČ je chuťově skvělá houba. Co z ní uvařit a jak nám může zdravotně pomoct?

Již od konce července se vyplatí v lesích hledat celkem vzácný, ale chuťově výborný kotrč kadeřavý, kterého mnoho houbařů považuje za Mercedes mezi houbami. Jeho hlavní výhodou je velikost, nezaměnitelnost s žádnou jedovatou houbou a léčivé účinky. Co z něj připravit a kde ho hledat?
Vydáno: 21.08.2019
Kotrč kadeřavý
Autor: istock.com Kotrč kadeřavý
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Kotrč kadeřavý se řadí mezi chorošovité houby, které parazitují zejména na kořenech lesních borovic. Nalézt ho však můžeme i na pařezech. Keříčkovitý vzhled i velikost nápadně připomínají mořskou houbu a nelze jej zaměnit za žádný jedovatý druh. Proto je jeho sběr nepředstavuje žádné riziko.

Kotrč roste u kořenů borovic.
Autor: istock.com Kotrč roste u kořenů borovic.

Popis kotrče

Kotrč je chuťově výborná houba a její nález se považuje za velký úspěch. Nelze zaměnit za jedovatou houbu, doporučuje se však sbírat mladé kusy, které jsou světlé – mají pískové zbarvení. Pokud nám štěstí přeje, můžeme najít vzácný kotrč Němcův, rostoucí na kořenech smrků a jedlí, nebo kotrč štěrbákový, rostoucí na kořenech dubů a buků. Tyto druhy jsou ohroženy a je potřeba je chránit.

Kotrče jsou nejlepší světlé.
Autor: istock.com Kotrče jsou nejlepší světlé.

Nejčastěji se jedná o průměrně 10–25 cm velkou kadeřavou houbu připomínající květák, která parazituje u kořenů borovic. Ojediněle se dají najít i mnohem větší kousky, které pak váží i několik kilogramů. Kotrč kadeřavý lze nalézt od července až do října. Zbarvení je v mládí světlé, postupně žloutne až hnědne.

Lze je připravit na mnoho způsobů.
Autor: istock.com Lze je připravit na mnoho způsobů.

Plodnice vyrůstá na tlustém třeni, který je hluboko zakořeněný. Viditelná část houby se pak od třeně přímo u země rozvětvuje na mnoho větví, které se dále opakovaně větví až na malé ploché větévky na povrchu plodnice. Větvičky svou strukturou připomínají chrupavku.

Léčivé účinky kotrče

Kotrč má antibakteriální účinky, které příznivě působí na pleť, a pomáhá s hojením ran. Najdeme v něm i látku betaglukan 1,3 – D (SCG) s protirakovinnými účinky.

Kotrč má příznivé účinky i na pleť.
Autor: istock.com Kotrč má příznivé účinky i na pleť.

Jak kotrč připravit?

Houbu je před tepelnou úpravou důležité pečlivě umýt, protože mezi jednotlivými větévkami se obvykle skrývá jehličí, hlína, písek nebo hmyz. Kotrč je tedy dobré rozdělit na několik kusů a ty postupně zkontrolovat, zda neobsahují nečistoty.

Houbu je potřeba dobře umýt.
Autor: istock.com Houbu je potřeba dobře umýt.

Dršťkovka z kotrče

Pokud byste si chtěli dopřát dršťkovou polévku, ale nesnesete pravé dršťky, dopřejte si ji v nemasové variantě – z kotrče.

  1. jeden kotrč
  2. 1,25 litru kuřecího vývaru
  3. 100 gramů cibule
  4. jíška
  5. 1 lžíce sádla
  6. 2 čajové lžičky papriky mleté
  7. 1 stroužek česneku
  8. petrželka
  9. sůl, pepř, majoránka, kmín
Dršťková je z kotrče skvělá.
Autor: istock.com Dršťková je z kotrče skvělá.

Nakrájenou cibuli orestujte v hrnci dorůžova na sádle, osolte, přidejte trochu mletého kmínu a dvě celé čajové lžičky mleté papriky. Po chvilce zalijte vývarem, přiveďte k varu a zahustěte jíškou. 5 minut vařte. Poté přidejte nakrájený a opraný kotrč a vařte 8–10 minut doměkka. Nakonec dochuťte pepřem, solí, majoránkou, česnekem a čerstvou petrželkou.

Pokud nesnesete zápach z drštěk, je kotrč dobrá volba.
Autor: istock.com Pokud nesnesete zápach z drštěk, je kotrč dobrá volba.

Smažený kotrč v těstíčku

Potřebujete:

  1. Kotrč
  2. 2-3 vejce
  3. Sůl, pepř
  4. Hladká mouka (podle velikosti kotrče)
  5. Mléko (podle hustoty těstíčka)
  6. Podle chuti můžete přidat i pivo a čerstvé bylinky
  7. Olej na smažení
  8. Zeleninový vývar

V míse smíchejte mouku, vejce, sůl, pepř, a pokud chcete, tak i pivo a bylinky. Vymytý kotrč nakrájejte na menší kousky, asi tak, jako když se smaží květák a nechejte ho 15 minut povařit v zeleninovém vývaru. Poté vychladlé kusy v těstíčku obalte a hned je vložte do většího množství rozpáleného oleje. Smažte dozlatova. Poté kousky hub vyndejte na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk. Můžeme hned podávat.

Odebírejte také newsletter Primy FRESH, díky kterému každý týden do mailu dostanete sezónní recepty a nápady na vaření.

Další články:

Zajímavosti o houbách

8 zajímavostí o houbách, o kterých jste neměli tušení. Proč by se neměly kombinovat s vínem?

Čerstvé houby – skvělá surovina do každé kuchyně

Rostou. Co s nimi? Jednoduché a levné houbové recepty

Článek je zařazen v: Kotč , kotrč kadeřavý , houba houby , dršťková polévka , dršťková polévka z kotrče , kotrč v těstíčku , nejlepší houby , choroš
Reklama