Balkón a terasa

28. srpna 2018 06:00

Tereza Javorová

Srpnová sklizeň levandule: Pozvěte ji do svého bytu! Je voňavá i praktická

Málokterá květina se stala tak oblíbenou, že expandovala od bytových dekorací, přes koupelnu až do světa kuchyně, jako levandule. Její fialová krása, neopakovatelná vůně a všemožné využití graduje právě nyní!

Když se řekne levandule, vybaví se nám buď babiččino mýdlo, nebo dechberoucí fialové lány na jihu Francie. Právě tam, v srdci Provence, má tato vonná bylina svůj kult. Sušená, čerstvá, nakládaná, zpracovaná do mýdel, voňavek, svíček, vyšitá na ubrusy, prostírání… prostě provensálský styl je bez fialové krásky nemyslitelný. Pozvěte i vy levanduli do svého bytu a naučte se využívat všechny její talenty….

Levandule dekorativní

Levandule je nádherná dekorace zejména do rustikálního nebo středomořsky laděného interiéru. V sezoně ji klidně natrhejte do vázy čerstvou, ale středoevropský našinec ji nejspíš ocení usušenou, kdy vydrží krásná po celou dlouhou zimu. V tomto případě netroškařte a pořiďte si opravdu úctyhodný trs, který se bude skutečně vyjímat v keramické váze. Sušená levandule neztratí nic ze své krásy a příjemně provoní okolí. Pokud se dostanete do srdce Provence, pořiďte si zde některý z vyšívaných ubrusů nebo povlečení. Naladí vás i vaše hosty na léto a venkovskou idylu.

Levandule praktická

Komáři, ale taky mouchy, blechy, můry, moli a další nežádoucí otravové její vůni nesnášejí. Chybu neuděláte, když po vzoru našich babiček, rozmístíte pytlíčky se sušenou levandulí do všech prádelníků a také mezi kabáty uložené na zimu. Moli se raději přestěhují k sousedům. Levandulová sůl nebo odvar v koupeli zase perfektně povzbudí krevní oběh a oživí organismus.

Levandule pro zdraví

Z bylinky si udělejte čaj. Ztiší bolest hlavy, nervy v kýblu, utiší stres a pokud nemůžete usnout, pošle vás do sladkého limbu. Skvělá je levandule i jako inhalace při zánětech průdušek, angíně a můžete ji použít dokonce jako kloktadlo v podobě silného odvaru při aftech a zánětech v ústech. Stejně jako při užívání jiných bylinných drog platí, všeho s mírou a rozumem.

Levandule v kuchyni

Musíte dát pozor na dávkování, protože hranice mezi lahůdkou a chutí mýdla je tenká, stojí však za to! S levandulí se dají v kuchyni podnikat nečekaná dobrodružství. Nasekané květy levandule přidejte do rýže nebo do jehněčího a králičího masa. Dobře se kombinuje s majoránkou, dobromyslí, petrželkou, rozmarýnem, saturejkou a tymiánem. Celou květinu můžete ponořit do letní domácí citronády. Čerstvé okvětní lístky nasekejte nadrobno a přidejte do sorbetu, domácí vanilkové zmrzliny nebo do nadýchaných muffinů. Levandulové květy se používají také do voňavých džemů a vyrábí se z nich levandulový ocet. Cukr s levandulí zvládne každý: do dózy dejte pískový cukr a pár snítek bylinky, ovoněný cukr se používá při pečení a do dezertů.

(ku)


Přečtěte si také