Zahrada

2. června 2016 06:30

Markéta Zídková

Tip na výlet: Vydejte se s námi na levandulovou farmu na Moravu

Levandule roste i na Moravě.

Voňavá bylinka s drobnými fialovými kvítky má své nezaměnitelné aroma. Její využití je velmi široké – vyrábějí se z ní dekorace, vkládá se mezi oblečení do šatníku a uplatňuje se i v kuchyni, například je součástí provensálského koření.

Tradiční oblastí pěstování levandule je jihovýchodní Francie, konkrétně Provence, ale dnes už tahle aromatická bylinka zdobí nejednu českou zahrádku. U nás však najdete i levandulové pole. Na rodinném statku v Bezděkově, v malé vesničce mezi Mohelnicí a Zábřehem na Moravě, ji na svém Levandulovém statku pěstují Veronika Pejšová a Lukáš Drlík.

Výlet do Provence

A jak na levanduli přišli? „Přemýšleli jsme o nějaké výjimečné bylince. Rozhodli jsme se proto zajet do prosluněné Provence, abychom se na její pěstování podívali. „Objížděli jsme především malé levandulové farmy, na kterých jsme pozorovali opravdu pohádkový život a ještě více jsme se pro pěstování této úžasné bylinky nadchli,“ vypráví Veronika. Tamní usedlíci však anglicky nemluvili, takže potřebné informace nakonec získali u manželů Duškových z Výzkumného institutu v Olomouci, kterým jsou dodnes vděční za pomoc.

Potřebuje slunce

Rozhodli se zasázet levanduli pravou lékařskou, která má spoustu blahodárných účinků a je vhodná i do potravinářství. První rostlinky tu vysázeli před dvěma lety a bylo jich celkem pět set. Poté přisázeli dalších dva tisíce kusů a letos na podzim by chtěli dalších šest tisíc sazenic přidat. Ukázalo se totiž, že poptávka po levanduli je obrovská, dokonce o mnoho větší, než čekali. Levandule miluje slunce, je proto nutné pěstovat ji na slunném místě s propustnou půdou. „V jílovité půdě by neměla moc velké šance na přežití. Nejvíce péče potřebuje v prvních letech od zasazení semínka. Když zakošatí a je o ní dobře pečováno, vydrží plodit i 15 let, poté její výnosnost klesá,“ popisuje mladá farmářka.

Sušení a drhnutí

Po ručním sběru se levandule suší ve svazcích. „Několik svazků necháme pro zájemce usušených v kyticích a všechnu ostatní levanduli následně drhneme, abychom získali čisté květy, které dále zpracováváme především do dezertů, sirupů a ostatních potravinářských a dekorativních produktů,“ upřesňuje Veronika. Bezděkovští dnes už nepracují jen na Levandulovém statku, ale pečují také o dvě Levandulové kavárny, které založili. Jedna je v nedalekém Zábřehu a druhá na zámku Čechy pod Kosířem na Prostějovsku. Z levandule tu připravují nejrůznější dezerty, zmrzlinu, čaje, limonády a přidávají ji i do kávy a sušenek.

Máslo, sirup i bábovka

Věhlasné je také jejich levandulové máslo, které se připravuje v certifikované laboratoři. „Jeho základem je bambucké nerafinované máslo, které našleháme spolu s cennými olejíčky, například jojobovým, mandlovým a levandulovým. Podobně připravujeme i naše další kosmetické produkty – levandulové pero na nehty a levandulový olej. Vždy jde pouze o přírodní produkty,“ zdůrazňuje Veronika. Levandulové produkty z Bezděkova se prodávají nejen v Levandulových kavárnách, ale i na farmářských trzích. Nejvíce jdou na odbyt levandulové sušenky, levandulový sirup, levandulová kosmetika, sušené kytice levandule a sazeničky. V kavárně pak nejvíce chutná zákazníkům levandulová limonáda a bábovka.

Nápadů neubývá

Nápadů, jak s voňavou bylinkou dál naložit, má mladý pár stále dost. Kvůli velké poptávce po exkurzi na levandulovém poli se rozhodli vytvořit pro návštěvníky posezení přímo u rozkvetlého pole. Otevřené by mělo být na konci července 2016. Poté by se rádi pustili do obnovy místního nevyužívaného úřadu a předělali jej na malé muzeum levandule s prodejní galerií.

Text: -anř-

Foto: archiv Levandulového statku a kaváren

Mohlo by vás zajímat:


Přečtěte si také