reklama

Už staří Římané dostávali k chlebu cibuli. Víte, jak ji sklidit?

zidkovm
18. srpna 2014
Cibulí je množství druhů. Některé jsou jemné, sladké, jiné ostré jak břitva.
reklama

Pěstovat cibuli není nijak složité (jediné, co fakt vyžaduje, je propustná humózní půda, těžkou nemá ráda a neroste). Pokud vám pěkně roste na záhoně, zbývá jediné – správně ji sklidit a připravit na zimu.

Všechny druhy cibule obsahují cenné silice s antibiotickým účinkem. Tyto látky, nazývané též fytoncidy, jsou účinné proti bakteriím, plísním a virům. Látky obsažené v cibuli napomáhají dále pravidelnému trávení, regulují složení střevní mikroflóry, zvyšují chuť k jídlu. Cibule dále obsahuje karoten, vitamíny komplexu B, E a vitamin C, kterého má nejvíce zelená nať.

Při krájení cibule se uvolňuje dráždivá slzotvorná látka, těkavý propathial S-oxid, který vzniká enzymatickým rozkladem z s-I-propenylcysteinsulfoxidu. Tato látka pak ve styku s vodou (například v oku) hydrolyzuje na propanol, kyselinu sírovou a sirovodík. Při smažení je tato směs látek vnímána jako příjemné aroma. Zdroj: Wikipedia.Víte, kdy je nejvhodnější termín pro sklizeň cibule a jak postupujeme po sklizni?

* Cibule sklízíme tehdy, když alespoň 75 % rostlin „položilo nať“. Svědčí to o zatažení krčku těsně nad cibulí. Zpravidla v je to v druhé půli srpna.

* Když po deštích začínají vyrůstat nové bílé kořínky vedle těch starších, je to známka toho, že cibule začíná znovu růst a vhodný termín sklizně jsme již promeškali.

* Po sklizni sušíme cibuli na stinném a vzdušném místě, ne na záhonu.

* Cibuli hned po sklizni vytřídíme. Na zimní uskladnění necháme jen zcela zdravé, nepoškozené a dobře vyvinuté cibule.

* Nemocné vyhodíme, poškozené zařadíme do okamžité spotřeby.

(mw)

Další užitečné pěstitelské rady najdete v naší Encyklopedii.

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama