Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Chřestová sezona je v plném proudu. Jak pěstovat, skladovat a vařit oblíbenou zeleninu?

Chřest neodmyslitelně patří na naše talíře nejenom od dubna do konce června, když roste. Rádi si ho dopřejeme v jakékoliv podobě po celý rok. Za poslední léta se stal velmi oblíbenou zdravou pochoutkou, která se hodí do salátů, ale i jako příloha k masu. Víte, jak si ho vypěstovat na zahradě?
Vydáno: 14.04.2019
Chřestová sezóna
Chřestová sezóna Autor: istock.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Chřest je malý zelený zázrak, který má v sobě nespočet našemu tělu prospěšných látek. Pomáhá nám čistit ledviny, močové cesty a poradí si i při poruchách funkcí jater a žlučníku. Dokonce vám uleví od bolení zad a posílí srdce.

Chřest je plný vitamínů
Chřest je plný vitamínů
istock.com

Chřest pomáhá zdraví

Tato chutná zelenina dobře funguje jako prevence proti nádorům. Je plný vlákniny a velmi dobře se tráví. Je známo kolem 300 druhů chřestu, jen některé jsou však jedlé. U nás se nejčastěji konzumuje chřest lékařský.

Chřest je vitamínová bomba.
Chřest je vitamínová bomba.
istock.com

Proč je chřest tak drahý?

Chřest bývá velmi drahým zbožím. Je tomu proto, že jeho pěstování a sklizeň není jednoduchou záležitostí. Vše se dělá ručně a sklizeň zabere několik hodin práce. Proto se neprodává lacino.

Hlavní období sklizně je květen. Pokud se rozhodnete sami chřest pěstovat, první úrody se dočkáte až tak za čtyři roky. Tato rostlina si dává pěkně načas. Na druhou stranu vám pak na tom samém místě poroste klidně i dalších dvacet let.

Je to práce na několik hodin.
Je to práce na několik hodin.

Rozdíl mezi bílým a zeleným chřestem

Bílý chřest je ze všech nejjemnější. Pěstuje se bez přítomnosti světla, tedy s přihrnutím zeminy a má silnější vláknitou slupku. Bílý chřest vždy oloupejte po celé délce stonku.

Zelený má silnější chuť, méně vláken a více vitamínů C. Je vhodný do jarních salátů.

Zelený je výraznější. Bílý se musí loupat.
Zelený je výraznější. Bílý se musí loupat.
istock.com

Rady při přípravě chřestu

  1. U chřestu rozhodují hodiny. Nejlepší je, když chřest zpracujete hned v den sklizně, protože je jeho struktura nejjemnější. Nejpozději pak do dvou dnů. Necháte-li chřest doma déle, můžete ho rovnou vyhodit.
  2. Chřest můžete zamrazit.
  3. Do doby, než ho budete chtít připravit k jídlu, ho nechejte ve vodě. Ponechá si tak jemnější strukturu.
  4. Skladujte ho v chladu do 4 stupňů.
  5. V lednici ho přikryjte utěrkou, aby nevysychal.
  6. Stonky vařte déle než hlavičky. Vyrobte tedy z chřestu svazek provázkem. Vařte stonkem dolů a hlavičkou nahoru. Tak docílíte ideálního uvaření.
Chřest je nejlepší hned po sklizni.
Chřest je nejlepší hned po sklizni.
istock.com

Jak chřest pěstovat?

Chřest se vysazuje na jaře. Na pěstování budeme potřebovat písčitohlinitou půdu a dostatek sluníčka. U chřestu je dobré, že vydrží dlouho bez zalévání, proto ho nebudete muset kropit každý den. Skvěle si vystačí s občasným deštěm. Odolává dobře velkému horku a suchu.

Chřest si užijete až 4 roky po vysazení.
Chřest si užijete až 4 roky po vysazení.
istock.com

Budete potřebovat vykopat 60 cm hlubokou díru, která bude půl metru široká. Do jámy nandáte hnůj z kompostu nebo jiné hnojivo. Poté přidejte písčitohlinitou zeminu (cca 5 cm). Poté začněte chřest sázet do připravené půdy. Zeminu přitlačte ke kořenům. Zalévejte jen občas. Chřest má rád sucho. Čas od času vytrhejte plevel kolem sazenic.

Markéta Kašková

Přečtěte si také:

Chřest nejlépe uvaříte v malých svazcích převázaných nití, ve vysokém hrnci na stojato, v osolené vodě s trochou cukru a másla

Čas lahodného chřestu přichází. Máme pro vás 3 jednoduché recepty

Křehká sláva českého chřestu

Křehká sláva českého chřestu se vrací! Už jste ho ochutnali?

Článek je zařazen v: chřest , asparagus , esparagus , zdravá zelenina , jak pěstovat chřest , zánět močového měchýře , čištění ledvin , vaření s chřestem , chřest recepty , jak na chřest , bílý chřest , zelený chřest , fialový chřest , zahrada , užitková zahrada , pěstování , jarní pěstování
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama