1. května 2016 04:57
Markéta Zídková3 jednoduché recepty z chřestu. Využijte chřestovou sezónu beze zbytku
Sezona chřestu netrvá dlouho, většinou končí v půlce června, takže ji rozhodně nepropásněte. Tato lahodná zelenina právem patřící mezi superpotraviny si vaši pozornost zaslouží.
Možná i vy patříte k těm, kteří chřest v dobré víře zkusili a prožili velké zklamání – měli jste pocit, že je chuťově mdlý a hlavně vám jeho konzumaci znepříjemnila příšerně tuhá vlákna. Ještě nad chřestem nelamte hůl, jen se pokuste pro následující týdny najít dodavatele, u kterého dostanete chřest vždy opravdu čerstvý (poznáte to tak, že bude křehký a jednoduše se zlomí) a zároveň se naučte chřest správně připravovat.
Za pokus to stojí, chřest totiž obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, některé zdroje o něm hovoří dokonce jako o afrodiziaku. Jeho konzumací prospějete zažívacímu i cévnímu systému, zlepšíte si řadu kožních problémů a také posílíte nervy i spánek. A dopřávat si ho můžete dokonce bez obav o udržení štíhlé linie – energetická hodnota 100 gramů chřestu je totiž pouhých 84 kJ. Porovnejme to například s brokolicí, u které je to 153 kJ/100g.
Jak využít chřest beze zbytku?
Před přípravou chřestu určitě nezapomeňte odřezat spodní dřevnaté konce. U zeleného chřestu by to většinou mělo stačit, bílý je potřeba ještě oloupat. Klidně škrabkou na brambory, ale nejlepší je začínat u hlavičky, přesněji zhruba 2 centimetry pod ní. Odřezky rozhodně nevyhazujte, získáte z nich výborný a zdravý vývar.
Základní návod, jak uvařit zelený i bílý chřest
Chřest nejlépe uvaříte v malých svazcích převázaných nití ve vysokém hrnci na stojato v osolené vodě s trochou cukru a másla. Špičky chřestu nechte vykukovat z vody ven, k jejich změknutí postačí pára vycházející z vody. Pozor na převaření! Zelený chřest vařte 2 až 5 minut, bílý zhruba 7až 9 minut.
Chřest je výborný s holandskou omáčkou, v polévce, v salátech, v rizotu nebo s těstovinami. My přinášíme 3 jednoduché, ale chutné recepty, které určitě stojí za vyzkoušení.
Chřest zapečený s parmazánem
Budete potřebovat:
- svazek zeleného chřestu
- lžíci másla
- 100 g parmazánu
Jak na to:
Čerstvý chřest očistěte a uvařte podle základního návodu. Po uvaření zchlaďte studenou vodou a osušte. Potom naskládejte do zapékací misky, polijte rozpuštěným máslem a rovnoměrně zasypte nahrubo nastrouhaným sýrem. Pečte několik minut v troubě předehřáté na 180 ºC. Podávejte s čerstvým pečivem.
Penne se smetanou a chřestem
Budete potřebovat:
- svazek zeleného chřestu
- 1 balení kvalitních těstovin penne
- lžíci másla
- 1 sladkou smetanu
- 30 ml suchého bílého vína
- 100 g parmazánu
- hrst čerstvých bylin (oregáno, majoránku, bazalku nebo kerblík)
- sůl
- pepř
Jak na to:
Chřest očistíme a nakrájíme šikmo na kousky stejně veliké jako těstoviny. Hlavičky necháme stranou. Ve vroucí osolené vodě chřest povaříme 2 minuty, hlavičky pouhou minutu. Poté zchladíme studenou vodou a necháme okapat. Dáme vařit těstoviny a zároveň ve velké pánvi začneme mírně vařit smetanu a máslo, nezapomeneme je osolit a opepřit. Po zhoustnutí smetany přidáme chřest, část nastrouhaného parmazánu a víno a mírně ohříváme, než se dovaří těstoviny. Ty nakonec slijeme a smícháme s omáčkou na pánvi, Přisypeme bylinky a na talířích ještě přidáme zbytek parmazánu.
Chřestový krém
Budete potřebovat:
- svazek bílého nebo zeleného chřestu
- pepř
- sůl
- lžíci másla a lžíci hladké mouky
- 1 sladkou smetanu na zjemnění
Jak na to:
Čerstvý chřest očistěte a odřezky povařte asi 15 minut v litru vodu. Získáte tak vynikající vývar. Očištěný chřest nakrájejte na špalíčky, hlavičky nechte stranou. V hrnci rozpusťte máslo, orestujte v něm kousky chřestu a nakonec zasypte hladkou moukou. Nechte ještě chvilku restovat a dříve, než mouka začne hnědnout, zalijte připraveným vývarem. Zamíchejte, osolte, opepřete a vařte zhruba 20 minut. Poté rozmixujte, přidejte sladkou smetanu a chřestové hlavičky a ještě krátce povařte.
Další články o chřestu: