Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Čas lahodného chřestu přichází. Máme pro vás 3 jednoduché recepty

Sezona chřestu začíná a nepotrvá dlouho, většinou končí v půlce června, takže ji rozhodně nepropásněte. Tato lahodná zelenina právem patřící mezi superpotraviny si vaši pozornost zaslouží.
Vydáno: 01.05.2016
Chřest nejlépe uvaříte v malých svazcích převázaných nití, ve vysokém hrnci na stojato, v osolené vodě s trochou cukru a másla
Chřest nejlépe uvaříte v malých svazcích převázaných nití, ve vysokém hrnci na stojato, v osolené vodě s trochou cukru a másla Autor: Thinkstock
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Možná i vy patříte k těm, kteří chřest v dobré víře zkusili a prožili velké zklamání – měli jste pocit, že je chuťově mdlý a hlavně vám jeho konzumaci znepříjemnila příšerně tuhá vlákna. Ještě nad chřestem nelamte hůl, jen se pokuste pro následující týdny najít dodavatele, u kterého dostanete chřest vždy opravdu čerstvý (poznáte to tak, že bude křehký a jednoduše se zlomí) a zároveň se naučte chřest správně připravovat. Za pokus to stojí, chřest totiž obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, některé zdroje o něm hovoří dokonce jako o afrodiziaku. Jeho konzumací prospějete zažívacímu i cévnímu systému, zlepšíte si řadu kožních problémů a také posílíte nervy i spánek. A dopřávat si ho můžete dokonce bez obav o udržení štíhlé linieenergetická hodnota 100 gramů chřestu je totiž pouhých 84 kJ. Porovnejme to například s brokolicí, u které je to 153 kJ/100g.

Energetická hodnota 100 gramů chřestu je pouhých 84 kJ
Energetická hodnota 100 gramů chřestu je pouhých 84 kJ
Thinkstock

Využijte každý jeho kousek

Před přípravou chřestu určitě nezapomeňte odřezat spodní dřevnaté konce. U zeleného chřestu by to většinou mělo stačit, bílý je potřeba ještě oloupat. Klidně škrabkou na brambory, ale nejlepší je začínat u hlavičky, přesněji zhruba 2 centimetry pod ní. Odřezky rozhodně nevyhazujte, získáte z nich výborný a zdravý vývar. Chřest nejlépe uvaříte v malých svazcích převázaných nití ve vysokém hrnci na stojato v osolené vodě s trochou cukru a másla. Špičky chřestu nechte vykukovat z vody ven, k jejich změknutí postačí pára vycházející z vody. Pozor na převaření! Zelený chřest vařte 2 až 5 minut, bílý o pár minut déle. Chřest je výborný s holandskou omáčkou, v polévce, v salátech, v rizotu nebo s těstovinami. My přinášíme 3 jednoduché, ale chutné recepty, které určitě stojí za vyzkoušení.

Chřest zapečený s parmazánem

Budete potřebovat:
svazek zeleného chřestu
lžíci másla
100 g parmazánu

Jak na to: Čerstvý chřest očistěte a uvařte podle základního návodu. Po uvaření zchlaďte studenou vodou a osušte. Potom naskládejte do zapékací misky, polijte rozpuštěným máslem a rovnoměrně zasypte nahrubo nastrouhaným sýrem. Pečte několik minut v troubě předehřáté na 180 ºC. Podávejte s čerstvým pečivem.

Penne se smetanou a chřestem (převzato z Ceskychrest.cz)

Budete potřebovat:
svazek zeleného chřestu
1 balení kvalitních těstovin penne
lžíci másla
1 sladkou smetanu
30 ml suchého bílého vína
100 g parmazánu
hrst čerstvých bylin (oregáno, majoránku, bazalku nebo kerblík)
sůl
pepř

Jak na to: Chřest očistíme a nakrájíme šikmo na kousky stejně veliké jako těstoviny. Hlavičky necháme stranou. Ve vroucí osolené vodě chřest povaříme 2 minuty, hlavičky pouhou minutu. Poté zchladíme studenou vodou a necháme okapat. Dáme vařit těstoviny a zároveň ve velké pánvi začneme mírně vařit smetanu a máslo, nezapomeneme je osolit a opepřit. Po zhoustnutí smetany přidáme chřest, část nastrouhaného parmazánu a víno a mírně ohříváme, než se dovaří těstoviny. Ty nakonec slijeme a smícháme s omáčkou na pánvi, Přisypeme bylinky a na talířích ještě přidáme zbytek parmazánu.

Chřestový krém

 V hrnci rozpusťte máslo, orestujte v něm kousky chřestu a na konec zasypte hladkou moukou Foto: Budete potřebovat:
svazek bílého nebo zeleného chřestu
pepř
sůl
lžíci másla a lžíci hladké mouky
1 sladkou smetanu na zjemnění

Jak na to: Čerstvý chřest očistěte a odřezky povařte asi 15 minut v litru vodu. Získáte tak vynikající vývar. Očištěný chřest nakrájejte na špalíčky, hlavičky nechte stranou. V hrnci rozpusťte máslo, orestujte v něm kousky chřestu a nakonec zasypte hladkou moukou. Nechte ještě chvilku restovat a dříve, než mouka začne hnědnout, zalijte připraveným vývarem. Zamíchejte, osolte, opepřete a vařte zhruba 20 minut. Poté rozmixujte, přidejte sladkou smetanu a chřestové hlavičky a ještě krátce povařte.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Chia semínka jsou zázrak

Chia semínka jsou lepší než energy drinky. Nabijou vás energií

Jahody a ananas jsou skvělá kombinace i při hubnutí

Vyrobte si zdravé nanuky z jahod a ananasu. Snadno a rychle

Článek je zařazen v: recepty , chřest , afrodiziakum
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama