návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Hnojník je houba dobrá a léčivá, ale musí se ihned spotřebovat

Lenka Valjentová a Jaroslav Vanča , Vydáno: 18.08.2021
Hnojník obecný je dobrá a léčivá, i když poněkud zvláštní houba
Autor: iStock Hnojník obecný je dobrá a léčivá, i když poněkud zvláštní houba
Hnojník obecný je mohutnější houba s příjemnou vůní, velmi chutná a také léčivá. I když nás může její nelibý název zarazit, hnojník obecný má jiný háček. Musíme spěchat se sběrem, než se klobouk rozevře, plodnice se začne rozkládat a celá houba zčerná a doslova se rozteče. Výhradně mladé, tvrdé a nezčernalé plodnice hnojníku obecného jsou výtečné v jakékoli úpravě, třeba jako řízky, karbanátky nebo ve smaženici. Co se týká léčivých účinků hnojníku obecného, výborné výsledky si připisuje především při snižování hladiny cukru v krvi, tím pádem je prospěšný pro diabetiky. Dále podporuje imunitu, snižuje krevní tlak nebo pomáhá při bolestech kloubů. Kdo by chtěl zkusit, máme recept na domácí hnojníkové kapky.

reklama

Hnojník obecný (Coprinus comatus), lidově hník, běžně najdeme na loukách, polích, pastvinách, zahradách, kompostech, travnatých okrajích cest a světlých lesů. „Nejvíc roste na hnojených místech, od toho pochází jeho název“, vysvětluje mykolog Jaroslav Vanča. a pokračuje: „Hnojník obecný se objevuje nejčastěji v nepřehlédnutelných menších i velkých skupinách hlavně po vydatných deštích. Patří mezi tzv. houby hniložijné, tedy rostoucí např. z tlejícího dřeva pod půdním povrchem."

Hnojník obecný (Coprinus comatus) lidově hník se objevuje nejčastěji v nepřehlédnutelných menších i velkých skupinách hlavně po vydatných deštích.
Autor: iStock Hnojník obecný (Coprinus comatus) lidově hník se objevuje nejčastěji v nepřehlédnutelných menších i velkých skupinách hlavně po vydatných deštích.

Jak hnojník obecný poznat

  • Hnojník obecný působí velmi křehce. Má bělavý šupinatý klobouk zhruba 10 cm vysoký, zprvu vejčitý, potom zvoncovitý a ve stáří deštníkovitý.
  • Třeň je bílý, 10 až 25 cm vysoký, dole rozšířený do kyjovité hlízy s posunovatelným prstenem.
  • Dužina je v mládí bílá, příjemně chutná i voní. 
  • V mládí bílé lupeny postupně růžoví a černají, až se změní na mazlavou hmotu a roztečou se. Kde jsme hnojníky ještě včera viděli, dnes je možná už nenajdeme.
  • Dozrávající plodnice hnojníků charakterizuje zvláštní sebedestruktivní proces jejich samovolného rozkladu, jemuž se říká autolýza neboli rozplývání lupenů a celých klobouků v černou kašovitou hmotu. Díky autolýze se hnojník množí, dokáže doslova odtéct na místo, kde se spory houby uchytí. 

Hnojník obecný je dobrá jedlá houba

Hnojník obecný je lahodná jedlá houba. Výhradně mladé, tvrdé, nezčernalé a ještě uzavřené plodnice hnojníku obecného jsou chutné v jakékoli úpravě. Je jen nutné kuchyňsky zpracovat plodnice co možná nejmladší, a to jen několik hodin po jejich sběru, neboť i mladé houby se začnou brzy rozkládat. Problémem je proto hnojníky konzervovat; lze to učinit pouze rychlým vysušením v troubě anebo stejně rychlým zamrazením. 

Je babka jedovatá houba a způsobuje rakovinu?

Je babka jedovatá houba? Není, ale pozor dejte na nepravou otravu!

Jak doma bezpečně zmrazit houby

Jak zamrazit houby, aby zůstaly zdravé a plné chuti?

Hnojník nekombinujte s alkoholem!

Jídlo připravené z hnojníku obecného se nedoporučuje zapíjet alkoholem. „V kombinaci s alkoholem totiž houba působí podobně jako antabus, lék při léčbě alkoholismu. Může se to projevit bolestmi hlavy, červenými skvrnami v obličeji, problémy s dechem, návaly horka a nevolností až zvracením. Není to smrtelné, ale hodně špatně by nám mohlo být. Vzdáme-li se po jídle z hnojníku obecného sklenice piva, je téměř jisté, že si na něm pochutnáme. Je vynikající třeba ve smaženici s těstovinami anebo v karbanátcích. Velmi mladé plodnice jsou vynikající obalené v trojobalu a osmažené na másle," uvádí Jaroslav Vanča.

Dozrávající plodnice hnojníků charakterizuje zvláštní sebedestruktivní proces jejich samovolného rozkladu, jemuž se říká autolýza neboli rozplývání lupenů a celých klobouků v černou kašovitou hmotu
Autor: iStock Dozrávající plodnice hnojníků charakterizuje zvláštní sebedestruktivní proces jejich samovolného rozkladu, jemuž se říká autolýza neboli rozplývání lupenů a celých klobouků v černou kašovitou hmotu

Hnojník obecný léčivé účinky

Hnojník obecný patří ke stále oblíbenějším léčivým houbám, protože prospívá zdraví celkově, včetně psychické pohody. Hnojník obecný obsahuje zejména důležité bílkoviny, dvacet druhů aminokyselin a široké spektrum minerálních látek (draslík, měď, hořčík, vápník, železo či zinek) a vitaminů (zejména B1a B2 a C).

Houby zlepšují celkovou obranyschopnost organismu a pomáhají i při léčbě rakoviny

Houby zlepšují imunitu a pomáhají i při léčbě rakoviny. Nejlepší jsou žampiony a shiitake

Ucho Jidášovo je výborná houba a léčivka. Když budete pít léčivý čaj z Jidášova ucha, žádný vir si na vás netroufne!

Jidášovo ucho má léčivé účinky. Houbový čaj posiluje imunitu a bojuje s viry

Vynikající výsledky si připisuje hnojník obecný především při...

  • snižování hladiny cukru v krvi, zlepšuje metabolismus cukrů a podporuje regeneraci slinivky, tím pádem je velmi prospěšný pro diabetiky
  • podpoře aktivity imunitních buněk, pozitivně ovlivňuje celkovou obranyschopnost organismu
  • úpravě a zlepšení činnosti trávicí soustavy, usnadňuje trávení
  • snižování krevního tlaku
  • úpravě hladiny cholesterolu v krvi 
  • bolestech kloubů a svalů, díky svým mírně analgetickým účinkům
Hnojník obecný je dobrá a léčivá, i když poněkud zvláštní houba
Autor: iStock Hnojník obecný je dobrá a léčivá, i když poněkud zvláštní houba

Domácí recept na hnojníkové kapky

Ingredience

  • 1 díl najemno nasekaného hnojníku obecného
  • 5 dílů kvalitního destilátu (min 50%)

Příprava

Houby zalijeme alkoholem, uzavřeme a necháme dva týdny macerovat na tmavém a chladném místě. Každý den protřepeme. Pak scedíme přes kávový filtr.

Užívání

Domácí hnojníkovou tinkturu užíváme dvakrát denně 20 až 25 kapek ve sklenici vody, a to po dobu tří týdnů.

O houbách by vás ještě mohlo zajímat:

Představujeme nejznámější jedlé houby našich lesů

Nejznámější jedlé houby našich lesů aneb co Čech, to houbař

Hřib žlutomasý (Xerocomus chrysenteron) nebo babka: nejoblíbenější jedlá houba a nejsbíranější hřib u nás

Hřib žlutomasý neboli babka je nejoblíbenější jedlá houba

Hřib kovář

Je hřib kovář jedlý, nebo nejedlý?

Hořký hřib kříšť si můžeme splést s jedlými hřiby kovářem a kolodějem, ale i jedovatým hřibem satanem

Hořký hřib kříšť si můžeme splést s jedlými hřiby kovářem a kolodějem i jedovatým satanem

Hřib satan

Jak poznat hřib satan a další jedovaté hřiby

Krásný hřib žlučník neboli hořčák není jedlý, ale je léčivý

Krásný hřib žlučník neboli hořčák se nedá jíst, ale může léčit

reklama

Článek je zařazen v: hnojník , hnojník obecný (Coprinus comatus) , hnojník recept kapky , hnojník léčivé účinky , hnojník autolýza , hnojník kde roste , hnojník jedlá houba , houby

reklama

Přečtěte si také