Hnojník je houba dobrá a léčivá, ale musí se ihned spotřebovat
Hnojník obecný (Coprinus comatus), lidověhník, běžně najdeme na loukách, polích, pastvinách, zahradách, kompostech, travnatých okrajích cest a světlých lesů. „Nejvíc roste na hnojených místech, od toho pochází jeho název“, vysvětluje mykolog Jaroslav Vanča. a pokračuje:„Hnojník obecný se objevuje nejčastěji v nepřehlédnutelných menších i velkých skupinách hlavně po vydatných deštích. Patří mezi tzv. houby hniložijné, tedy rostoucí např. ztlejícího dřeva pod půdním povrchem."

Hnojník obecný 2 Zdroj: iStock
Jak hnojník obecný poznat
- Hnojník obecný působí velmi křehce. Má bělavý šupinatý klobouk zhruba 10 cm vysoký, zprvu vejčitý, potom zvoncovitý a ve stáří deštníkovitý.
- Třeň je bílý, 10 až 25 cm vysoký, dole rozšířený do kyjovité hlízys posunovatelným prstenem.
- Dužina je v mládí bílá, příjemně chutná i voní.
- V mládí bílé lupeny postupně růžoví a černají, až se změní na mazlavou hmotu a roztečou se. Kde jsme hnojníky ještě včera viděli, dnes je možná už nenajdeme.
- Dozrávající plodnice hnojníkůcharakterizuje zvláštní sebedestruktivní proces jejich samovolného rozkladu, jemuž se říká autolýza neboli rozplývání lupenů a celých klobouků včernou kašovitou hmotu. Díky autolýze se hnojník množí, dokáže doslova odtéct na místo, kde se spory houby uchytí.
Hnojník obecný je dobrá jedlá houba
Hnojník obecný je lahodná jedlá houba. Výhradně mladé, tvrdé, nezčernalé a ještě uzavřené plodnice hnojníku obecného jsou chutné vjakékoli úpravě. Je jen nutné kuchyňsky zpracovat plodnice co možná nejmladší, a to jen několik hodin po jejich sběru, neboť i mladé houby se začnou brzy rozkládat.Problémem je proto hnojníky konzervovat; lze to učinit pouze rychlým vysušením vtroubě anebo stejně rychlým zamrazením.
Hnojník nekombinujte s alkoholem!
Jídlo připravené z hnojníku obecného se nedoporučuje zapíjet alkoholem.„V kombinaci s alkoholem totiž houba působí podobně jakoantabus, lék při léčbě alkoholismu. Může se to projevit bolestmi hlavy, červenými skvrnami v obličeji, problémy s dechem, návaly horka a nevolností až zvracením.Není to smrtelné, ale hodně špatně by nám mohlo být. Vzdáme-li se po jídle zhnojníku obecného sklenice piva, je téměř jisté, že si na něm pochutnáme. Je vynikající třeba ve smaženici stěstovinami anebo vkarbanátcích. Velmi mladé plodnice jsouvynikající obalené v trojobalu a osmažené na másle,"uvádí Jaroslav Vanča.

Hnojník obecný 3 Zdroj: iStock
Hnojník obecný léčivé účinky
Hnojník obecný patří ke stále oblíbenějším léčivým houbám, protože prospívázdraví celkově, včetně psychické pohody. Hnojník obecný obsahuje zejména důležité bílkoviny, dvacetdruhů aminokyselin a široké spektrum minerálních látek (draslík, měď, hořčík, vápník, železo či zinek) a vitaminů (zejména B1a B2 a C).
Vynikající výsledky si připisuje hnojník obecný především při...
- snižování hladiny cukru vkrvi, zlepšuje metabolismus cukrů apodporuje regeneraci slinivky, tím pádem je velmi prospěšný pro diabetiky
- podpoře aktivity imunitních buněk, pozitivně ovlivňuje celkovou obranyschopnost organismu
- úpravě a zlepšení činnosti trávicí soustavy, usnadňuje trávení
- snižování krevního tlaku
- úpravě hladiny cholesterolu v krvi
- bolestech kloubů a svalů, díky svým mírně analgetickým účinkům

Hnojník obecný 1 Zdroj: iStock
Domácí recept na hnojníkové kapky
Ingredience
- 1 díl najemno nasekaného hnojníku obecného
- 5 dílů kvalitního destilátu (min 50%)
Příprava
Houby zalijeme alkoholem, uzavřeme a necháme dva týdny macerovat na tmavém a chladném místě. Každý den protřepeme. Pak scedíme přes kávový filtr.
Užívání
Domácí hnojníkovou tinkturu užíváme dvakrát denně 20 až 25 kapek ve sklenici vody, a to po dobu tří týdnů.