návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Pýchavku obecnou připravte na sladko, radí mykolog. Cukr ji promění v delikatesu

Lenka Valjentová , Vydáno: 29.08.2021
Pýchavka obecná je výtečná jedlá houba, přesto ji houbaři často přehlížejí a málo sbírají
Autor: iStock Pýchavka obecná je výtečná jedlá houba, přesto ji houbaři často přehlížejí a málo sbírají
Bílé paličky pýchavky obecné jsou dost nápadné a takřka všudypřítomné, přesto houbaři pýchavky přehlížejí a málo sbírají. A přitom je to v mládí výborná jedlá houba s lahodnou chutí. Pojďme si říct, jak tuhle pýchavku bezpečně poznáme, kde ji můžeme najít, jestli se dá zaměnit s jedovatými houbami, proč do starší pýchavky není radno kopat a taky, jak tuhle výtečnou houbu využít v kuchyni. Možná vás zaujme, že pýchavku obecnou, jako údajně jedinou houbu vůbec, můžeme upravit na sladko – a my pro vás máme sladký recept od mykologa Jaroslava Vanči.

reklama

„Bílá barva je charakteristická pro některé druhy břichatkovitých hub neboli gasteromycetů. Nejznámějšími jsou pýchavky, z nich je u nás nejrozšířenější pýchavka obecná (Lycoperdon perlatum),“ objasňuje mykolog Jaroslav Vanča a dodává: „Plodnice pýchavky obecné jsou dost proměnlivé, a to jak velikostí, tak tvarem i utvářením povrchu. Mohou být 2 až 8 centimetrů vysoké, až 5 centimetrů široké, obvykle palicovité, ale i kyjovité či hruškovité. Bílý povrch plodnice je pokrytý drobnými kuželovitými ostny.“

Bílá pýchavka obecná (Lycoperdon perlatum) roste jednotlivě i ve skupinách obvykle ze země, někdy i na zetlelém dřevě
Autor: iStock Bílá pýchavka obecná (Lycoperdon perlatum) roste jednotlivě i ve skupinách obvykle ze země, někdy i na zetlelém dřevě

Kde pýchavka obecná roste

Pýchavka obecná roste jednotlivě i ve skupinách obvykle ze země, někdy i na zetlelém dřevě od nížin až po hory od června až do konce října. Narazit na ni můžeme v sadech, zahradách, na mezích, pastvinách a v jehličnatých i listnatých lesích lesích, často u cest a ve městě na okrajích chodníků.

Pýchavka obecná je výtečná jedlá houba: sbíráme jen mladé, tedy tužší a na průřezu tvarohovitě bílé plodničky, protože později uvnitř měknou, žloutnou až hnědnou a již nejsou poživatelné
Autor: iStock Pýchavka obecná je výtečná jedlá houba: sbíráme jen mladé, tedy tužší a na průřezu tvarohovitě bílé plodničky, protože později uvnitř měknou, žloutnou až hnědnou a již nejsou poživatelné

Proč do starší pýchavky nekopeme

Sbíráme jenom mladé, tedy tužší a na průřezu tvarohovitě bílé plodničky. Později uvnitř měknou, žloutnou až hnědnou, a takto již přirozeně nejsou poživatelné. „Jejich kulovité vrcholky, tzv. teřichy jsou v tomto stavu připraveny k pozvolnému rozprašování výtrusů okrouhlým otvorem na temeni. A právě kvůli nim není zrovna vhodné do starších pýchavek kopat nebo na ně šlapat, neboť drobný výtrusný prach může citlivějším lidem nepříjemně podráždit oční spojivky, nebo dokonce i plíce a vyvolat i silný kašel,“ říká mykolog.

Hnojník obecný je dobrá a léčivá, i když poněkud zvláštní houba

Hnojník je houba dobrá a léčivá, ale musí se ihned spotřebovat

Houby zlepšují celkovou obranyschopnost organismu a pomáhají i při léčbě rakoviny

Houby zlepšují imunitu a pomáhají i při léčbě rakoviny. Nejlepší jsou žampiony a shiitake

Jak poznat pýchavku obecnou

Pýchavku obecnou prakticky nelze zaměnit s žádnou jedovatou houbou. A když si ji spleteme s podobnou pýchavkou hruškovitou (Lycoperdon pyriforme), nic se nestane.Od pýchavky obecné se liší jakoby moukou poprášeným povrchem a roste hlavně na trouchnivějících pařezech, často v hustých trsech. Mladé plodnice jsou jedlé a dobré stejně jako u pýchavky obecné.

Pýchavka hruškovitá (Lycoperdon pyriforme) má jakoby moukou poprášený povrch a roste na trouchnivějících pařezech, často v hustých trsech,
Autor: iStock Pýchavka hruškovitá (Lycoperdon pyriforme) má jakoby moukou poprášený povrch a roste na trouchnivějících pařezech, často v hustých trsech,

Pýchavka obecná využití

Pýchavky se dají připravit na různé způsoby, dobré jsou třeba opečené na špízu se slaninou a cibulí stejně jako s vajíčkem na způsob mozečku nebo připravené jako guláš. „Podušené a rozmixované vytvoří základ výborné krémové houbové polévky. Snadno a dobře se suší, mladičké jsou vynikají naložené v octě,“ uvádí Jaroslav Vanča a pokračuje: „Anebo dokonce – jako snad jediné houby vůbec – je můžeme upravit na sladko. A tady je můj recept:“

Sladká pýchavka

Ingredience

  • mladé pýchavky obecné
  • máslo
  • moučkový cukr se špetkou skořice na posypání

Příprava

Očištěné pýchavky nakrájíme na plátky a osmažíme na rozpuštěném másle dorůžova. Vyjmeme, dáme na síto krátce okapat a pak bohatě posypeme moučkovým cukrem se špetkou skořice.

O houbách by vás ještě mohlo zajímat:

Houby na kyselo zavařujte v troubě nebo je naložte s česnekem a cibulí

Houby na kyselo zavařujte v troubě nebo je naložte s česnekem a cibulí

Krkonošské kyselo se smetanou: jako všechna regionální jídla, i kyselo má spoustu variant,

Jak uvařit krkonošské kyselo, polévku s nezaměnitelnou chutí a vůní? Potřebujeme chlebový kvásek a sušené houby

Jak zpracovat a uskladnit houby na zimu

Jak houby zpracovat a skladovat? Máme pro vás 6 dobrých rad a tipů

Sušení hub

Víte, jak nasušit houby za 2 dny? Jednoduše v soli

Představujeme nejznámější jedlé houby našich lesů

Nejznámější jedlé houby našich lesů aneb co Čech, to houbař

Je babka jedovatá houba a způsobuje rakovinu?

Je babka jedovatá houba? Není, ale pozor dejte na nepravou otravu!

reklama

Článek je zařazen v: pýchavka , pýchavka obecná , Pýchavka obecná (Lycoperdon perlatum) , pýchavka hruškovitá , pýchavka využití , pýchavka záměna , pýchavka na sladko , pýchavka recept

reklama

Přečtěte si také