Kiwano: Vypěstujte si pichlavou okurku s chutí melounu
Objevte pro svůj balkon či zahradu rostlinu, která vám poskytne nejen radost z pěstování, ale i úplně nový chuťový zážitek. Ostnaté kiwano nemá sice nic společného s kiwi, jak by název mohl napovídat, ale chutná sladce, tak trochu jako banán nebo meloun.
Kiwano (Cucumis metuliferus)
Kiwano je příbuzné snaší okurkou a celá rostlina na první pohled i stejně vypadá. Asi 10 cm dlouhé plody jsou ve stadiu zralosti žlutooranžové, pokryté výraznými výstupky sostny. Po rozkrojení najdete uvnitř plodu světle zelenou dužinu plnou drobných semínek, která má ovocnou chuť. Navzdory chuti se však kiwano řadí mezi zeleninu.
Kiwano: Vypěstujte si pichlavou okurku 2 Zdroj: iStock
Na druhou stranu se používá do ovocných salátů společně spomeranči, melounem nebo vkombinaci sjahodami. Plody se konzumují oloupané nebo se vydlabávají ze slupky, jako zmisky.
Kiwano: Vypěstujte si pichlavou okurku 5 Zdroj: iStock
Plody kiwana jsou velmi zdravé, mají vysoký obsah vitaminů, hlavně C a A. Obsahují také draslík, železo a hořčík i spoustu vlákniny.
Kiwano se nejlépe pěstuje ve skleníku, ale pokud mu vyberete závětrné stanoviště, orientované na jih a plně osluněné, můžete je zkusit pěstovat i na zahradě. Vyžaduje lehkou, úrodnou půdu a střední zálivku.
Kiwano: Vypěstujte si pichlavou okurku 3 Zdroj: iStock