Kiwano: Vypěstujte si pichlavou okurku s chutí melounu

Kiwano: Vypěstujte si pichlavou okurku 1 Zdroj: iStock
Kiwano (Cucumis metuliferus)
Kiwano je příbuzné snaší okurkou a celá rostlina na první pohled i stejně vypadá. Asi 10 cm dlouhé plody jsou ve stadiu zralosti žlutooranžové, pokryté výraznými výstupky sostny. Po rozkrojení najdete uvnitř plodu světle zelenou dužinu plnou drobných semínek, která má ovocnou chuť. Navzdory chuti se však kiwano řadí mezi zeleninu.

Kiwano: Vypěstujte si pichlavou okurku 2 Zdroj: iStock
Na druhou stranu se používá do ovocných salátů společně spomeranči, melounem nebo vkombinaci sjahodami. Plody se konzumují oloupané nebo se vydlabávají ze slupky, jako zmisky.

Kiwano: Vypěstujte si pichlavou okurku 5 Zdroj: iStock
Plody kiwana jsou velmi zdravé, mají vysoký obsah vitaminů, hlavně C a A. Obsahují také draslík, železo a hořčík i spoustu vlákniny.
Kiwano se nejlépe pěstuje ve skleníku, ale pokud mu vyberete závětrné stanoviště, orientované na jih a plně osluněné, můžete je zkusit pěstovat i na zahradě. Vyžaduje lehkou, úrodnou půdu a střední zálivku.

Kiwano: Vypěstujte si pichlavou okurku 3 Zdroj: iStock