Víte, jak nasušit houby za 2 dny? Jednoduše v soli
Jeden ze způsobů, jak houby zachovat pro období, kdy neporostou, je jejich sušení v soli. Je to proces, který trvá pouhé dva dny, proto je ideální pro chalupáře, kteří nemají sušičku a po víkendu se musí vrátit do svých městských bytů.
Také se vaše víkendové pobyty na chatě nebo chalupě točí v posledních dnech hlavně kolem hub a jejich dalšího zpracování? Přemýšleli jste o sušení, ale během víkendu houby nestihnou doschnout a vy se bojíte se, že by do vašeho dalšího příjezdu zplesnivěly? My jsme vyzkoušeli sušení v soli. Je to jednoduchá a nenáročná metoda, jak houby usušit během krátkého víkendu. Přinášíme postup krok za krokem, podle něj to zvládnete také.
1. Vyberte správné houby
Připravte si pekáček nebo vyšší plech, dostatečné množství soli a houby, které chcete nasušit. Ideální jsou čerstvé kousky s pevnými plodnicemi, například hřiby nebo suchohřiby. Houby očistěte, příčně nakrájejte na kousky silné zhruba dva až tři milimetry a rozložte je na dno pekáče. Jak vidíte na obrázku, houby se nemusíte bát vrstvit.
Sušení hub v soli - Obrázek 1 Zdroj: Jana Brass
2. Houby zasypte solí
Budete jí potřebovat opravdu hodně!
Sušení hub v soli - Obrázek 2 Zdroj: Jana Brass
3. Vychytejte poměr soli a hub
Obecně platí, že soli by mělo být o trochu více než hub, my jsme na dvě vrstvy hub ve středně velkém pekáčku spotřebovali kilový pytlík.
Sušení hub v soli - Obrázek 3 Zdroj: Jana Brass
4. Sušení pomůže sporák
Pekáček postavte na okraj kuchyňských kamen, na místo, kde je plotna teplá, ale ne rozpálená. Houby občas promíchejte. Už za chvilku začne sůl vlhnout, nelekejte se, v první fázi sušení bude pekáč obsahovat spíše kaši ze soli a hub. Jste na dobré cestě, stále míchejte, třeba pokaždé, když půjdete do kamen přiložit. Nemáte-li kamna, dejte houby do trouby na nízkou teplotu a troubu nechte pootevřenou (třeba strčte do dvířek vařečku). Sušit můžete i na sluníčku, jen to bude trvat déle.
Sušení hub v soli - Obrázek 4 Zdroj: Jana Brass
5. Jak poznat, že jsou houby usušené
Sůl postupně vysychá a vrací se jí její sypká konzistence. Koncem druhého dne jsou houby nasušené – lámou se a při míchání „chrastí“. Pokud si nejste jistí, že máte skutečně nasušeno, můžete houby nechat v soli a v klidu odjet domů, dosušíte je následující víkend. Sůl houby zakonzervuje.
Sušení hub v soli - Obrázek 5 Zdroj: Jana Brass
6. Oddělte nasušené houby
Nasušené houby oddělte od soli tak, že směs prosejete přes řidší síto nebo jednotlivé kousky hub ze soli prostě vyndáte. Houby uložte do sklenic s pevným uzávěrem. Do jiné sklenice můžete přesypat i sůl – po sušení je hnědá a krásně provoněná, určitě najdete způsob, jak ji v kuchyni dál využít. Před dalším kuchyňským zpracováním houby namočte. Nabobtnají a odplaví se sůl, která na nich zůstala.
Tak hodně štěstí v lese na houbách i při sušení, případně zamrazování či nakládání. Nebo máte ještě jiný ověřený způsob, jak houby uchovat?
(Text a foto v textu: bras)
Mohlo by vás zajímat: