10. září 2016 05:25
Jana BrassZkuste rychlá švestková povidla – bez míchání a připálených hrnců
Lahodná povidla do buchet jsme zvládli připravit za necelé dvě hodinky.
V domácnostech našich babiček to bývala jedna z mála možností, jak právě dozrávající ovoce uchovat na řadu měsíců. A tak se vařilo nebo peklo; bez přidávání cukru a to tak dlouho, dokud povidla nebyla dostatečně hustá a sladká. Vařila se z jablek, hrušek, ale nejčastěji ze švestek a právě švestková povidla jsou nezbytností při přípravě klasických sladkých českých receptů, jako jsou buchty nebo kynuté knedlíky. Ale mohou se hodit třeba i při přípravě omáček, čatní, brownies nebo muffinů.
Švestky jsou úžasným zdrojem řady vitamínů a minerálních látek, Foto: Thinskstock
Dobrá švestková povidla by tedy ani dnes ve špajzce neměla chybět. A doma připravená jsou nesrovnatelně lepší než koupená v supermarketu. A protože se nám nechtělo několik hodin pobíhat s vařečkou kolem plotny, vyzkoušeli jsme tento recept:
Rychlá pečená švestková povidla
Budete potřebovat: 2 kg švestek, 50 dkg cukru, 2 lžíce octa, 4 lžíce rumu, půl lžičky mleté skořice, špetka tlučeného hřebíčku
Postup: Švestky omyjeme, odstraníme z nich pecky, případně je můžeme překrájet na menší kousky. Poté je přesypeme na hlubší plech nebo do pekáče a podlijeme octem. Troubu necháme rozehřát na 200 až 250 °C, švestky do ní vložíme a po 25 minutách rovnoměrně posypeme polovinou připraveného cukru. Pečeme dalších 20 minut, teprve potom přisypeme zbytek cukru a vrátíme do trouby znovu na dalších 20 minut. Švestky na plechu nemícháme! Upečené švestky přesuneme opatrně do vyšší nádoby, přimícháme k nim rum a koření, vše zpracujeme tyčovým mixerem, nalijeme do připravených skleniček, obrátíme dnem vzhůru a necháme vystydnout.
(bras)
Mohlo by vás zajímat: