Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Švestková povidla bez míchání a připálených hrnců připravíte během chvíle

Lahodná povidla do buchet jsme zvládli připravit za necelé dvě hodinky. Povidla jsme nevařili, ale pekli. Vyhnuli jsme se tak připáleným hrncům a výsledek byl stejně voňavý a lákavý. Vyzkoušejte recept na jednoduchá pečená povidla!
Vydáno: 27.06.2019
Švestková povidla se hodí do koláčů, ale skvělé jsou i v omáčkách
Autor: Thinskstock Švestková povidla se hodí do koláčů, ale skvělé jsou i v omáčkách
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

V domácnostech našich babiček to bývala jedna z mála možností, jak právě dozrávající ovoce uchovat na řadu měsíců. A tak se vařilo nebo peklo; bez přidávání cukru a to tak dlouho, dokud povidla nebyla dostatečně hustá a sladká. Vařila se z jablek, hrušek, ale nejčastěji ze švestek a právě švestková povidla jsou nezbytností při přípravě klasických sladkých českých receptů, jako jsou buchty nebo kynuté knedlíky. Ale mohou se hodit třeba i při přípravě omáček, čatní, brownies nebo muffinů.

Švestky jsou úžasným zdrojem řady vitamínů a minerálních látek
Autor: Thinskstock Švestky jsou úžasným zdrojem řady vitamínů a minerálních látek

Dobrá švestková povidla by tedy ani dnes ve špajzce neměla chybět. A doma připravená jsou nesrovnatelně lepší než koupená v supermarketu. A protože se nám nechtělo několik hodin pobíhat s vařečkou kolem plotny, vyzkoušeli jsme tento recept:

Rychlá pečená švestková povidla

Suroviny

  1. 2 kg švestek
  2. 50 dkg cukru
  3. 2 lžíce octa
  4. 4 lžíce rumu
  5. půl lžičky mleté skořice
  6. špetka tlučeného hřebíčku

Postup

Švestky omyjeme, odstraníme z nich pecky, případně je můžeme překrájet na menší kousky. Poté je přesypeme na hlubší plech nebo do pekáče a podlijeme octem. Troubu necháme rozehřát na 200 až 250 °C, švestky do ní vložíme a po 25 minutách rovnoměrně posypeme polovinou připraveného cukru. Pečeme dalších 20 minut, teprve potom přisypeme zbytek cukru a vrátíme do trouby znovu na dalších 20 minut. Švestky na plechu nemícháme! Upečené švestky přesuneme opatrně do vyšší nádoby, přimícháme k nim rum a koření, vše zpracujeme tyčovým mixerem, nalijeme do připravených skleniček, obrátíme dnem vzhůru a necháme vystydnout.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Pro většinu z nás je červený rybíz dost kyselý, ale jako základ do marmelády nebo sirupu je skvělý

4 tipy, jak zpracovat úrodu rybízu: Udělejte si jednoduchou marmeládu nebo rybíz à la brusinky

Ovoce i zelenina jsou zdravé všechny, při dietě si ale vybírejte

10 druhů ovoce a zeleniny, díky kterým zůstanete štíhlí

Článek je zařazen v: recepty , zavařování , švestky , povidla
Reklama