9. srpna 2019 05:25
Jana Brass5 jednoduchých jídel z cukety: Musíte je vyzkoušet
Cuketa patří k typicky letní zelenině. Někdy se jí urodí tolik, že si s ní nevíme rady. V článku najdete několik rychlých a jednoduchých receptů, které nasytí celou rodinu. vybrali jsme jak zdravou omeletu, tak cuketové chipsy nebo cuketu zapečenou s masem, kterou můžete připravit k nedělnímu obědu. Cuketa je skvělá zelenina, která si zaslouží místo v české kuchyni.
Cuketu řadíme k těm super potravinám, které si bez větších problémů a zkušeností můžeme vypěstovat na zahrádce. Má jemnou chuť, vysoký obsah cenných látek a větší obsah vody, takže po ní určitě nepřiberete. Je to ideální zelenina pro lidi, které trápí nadváha, dna či otoky končetin. Ke konzumaci jsou nejlepší mladé, nepřerostlé cukety, které se nemusí vydlabávat ani loupat. Ale určitě nezatracujte ani větší plody, které jste nestihli včas sklidit – ty jsou výborné třeba na cuketovou variantu bramboráku nebo jako zdravá ingredience sladkých moučníků. Dejte ale pozor na moc přezrálé cukety, objevily se totiž případy otravou.
Vybrali jsme několik jednoduchých, ale přitom velice chutných receptů:
Krémová cuketová polévka s koprem
Suroviny:
- větší vydlabaná cuketa
- litr zeleninového vývaru
- lžícemásla
- 3 brambory
- 4 stroužky česneku
- šálek sladké smetany
- svazek čerstvého kopru
- sůl, pepř a ocet dle chuti
Postup:
Na másle velice opatrně opečeme na plátky nakrájený česnek, přidáme na malé kostky nakrájenou cuketu a brambory. Zalijeme horkým vývarem, osolíme, opepříme a vaříme do změknutí zeleniny. Polévku rozmixujeme, část kostek cukety a brambor můžeme nechat v celku, vrátíme na plamen, dochutíme octem, zalijeme smetanou a přisypeme nasekaný kopr. Ještě chvilku prohřejeme a můžeme podávat.
Rychlé špagety s cuketou
Suroviny:
- balení špaget
- 2 malé cuketky
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- hrst čerstvé bazalky
- 100 g nahrubo nastrouhaného parmazánu
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
Cukety nastrouhejte na hrubém struhadle a nechte okapat v cedníku. Česnek nakrájejte na malé kousky a opatrně orestujte na rozehřátém oleji. Přidejte okapanou cuketu, osolte, opepřete a nechte za stálého míchání na pánvi, dokud nebudete mít uvařené a slité špagety. V servírovací míse smíchejte těstoviny, orestovanou cuketu a natrhané lístky bazalky. Na talířích posypte parmazánem.
Cuketové chipsy pro mlsouny
Suroviny:
- cuketu
- olivový olej
- sůl a koření dle chuti, případně nastrouhaný parmazán
Postup:
Cuketu nakrájejte na co nejtenčí plátky (nejlíp to půjde na struhadle nebo škrabkou), v misce pokropte olivovým olejem a přidejte sůl a koření dle vlastní chuti a fantazie. Kolečka rozložte na plech s pečicím papírem, případně ještě posypte nastrouhaným parmazánem a pod dohledem pečte v troubě rozehřáté na pouhých 110 ºC.
Zapečené cuketové lodičky
Suroviny:
- 2 středně velké cukety
- 400 g mletého hovězího masa
- cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 rajčata
- 3lžíce olivového oleje
- čerstvé bylinky
- sůl, pepř
- parmazán na posypání
Postup:
Na oleji orestujeme nakrájenou cibulku a česnek, přidáme mleté maso, osolíme, opepříme a čekáme, až se maso dostatečně propeče. Na závěr přidáme ještě nadrobno pokrájená rajčata a čerstvé bylinky (například oregano, petrželku nebo bazalku). Směsí naplníme podélně rozkrojené a vydlabané cukety a dáme do středně vyhřáté trouby na plechu vyloženém pečicím papírem. Pečeme zhruba 40 minut, 10 minut před koncem pečení lodičky posypeme strouhaným parmazánem.
Omeleta s cuketou a bylinkami
Suroviny:
- 3 až 4 vejce
- menší cuketa
- jarní cibulka
- velkáhrst čerstvých bylinek
- pepř a sůl dle chuti
- máslo nebo olivový olej na pánev
Postup:
Na pánvi rozehřejte lžíci tuku a pak do ní nalijte vejce rozšlehaná se solí a pepřem. Když začnou vejce tuhnout, přisypte na ně nastrouhanou a okapanou cuketu smíchanou s nasekanými bylinkami a nakrájenou cibulkou, dopečte a ihned podávejte.
(bras)