18. srpna 2022 10:05
redakce Prima LivingZrecyklovaná kavárna, vinařství i pálenice. Architekti navrhli originální stavby, kde se budete cítit dobře
Podzimní vyhlášení vítězů České ceny za architekturu se blíží. Představujeme vám tři projekty, které spojuje to, že si v nich můžete dát něco dobrého k pití – výborné víno, skvělou meruňkovici nebo vynikající kafe. A zároveň si užít originálního architektonického řešení všech těchto prostor.
V karlínské kavárně a pražírně
V pražské čtvrti Karlín vznikly nové prostory kavárny a současně pražírny pod názvem GROUNDS, které najdete ve vnitrobloku obytných a administrativních domů. Veškeré konstrukce a většina prvků a mobiliáře si majitelé a autoři přestavby vyrobili svépomocí, což vše výrazně zlevilo.
Bar s kavárnou Zdroj: KOGAA
Z 80 procent přitom šlo o zrecyklovaný materiál, například dřevěné konstrukce a další prvky pocházejí z brněnské likérky, kterou architekti ze studia KOGAA dříve rekonstruovali.
Čistému a světlému interiéru dominuje výrazná oranžová barva kovových prvků, vlnitý plech a množství pokojových rostlin. Horní prostor dvoupodlažní konstrukce vymezený vlnitým polykarbonátem využívají autoři jako kancelář své pražské pobočky.
Světlo přirozeně proniká do dvoupodlažního objektu shora a díky průsvitným stěnám se může šířit napříč jednotlivými částmi. Prostory umístěné dále od vchodu slouží vlastní výrobě kávy – od skladování syrových kávových zrn po procesy jejich čištění, pražení a balení.
Oddělená místnost za barem slouží k testování kávy a funguje zároveň jako showroom pro profesionální baristické stroje a prostor pro pořádání workshopů a různých soutěží. Přední část objektu při vstupu plní funkci kavárny a prodejny kávy koncovým zákazníkům.
U boční stěny je zavěšeno kovové schodiště v mandarinkově oranžové barvě vedoucí do horního pracovního prostoru, který vymezuje organicky tvarová stěna z vlnitého polykarbonátu. Organický půdorys vytváří zákoutí plná květin, které zároveň slouží jako přírodní čističe a zvlhčovače vzduchu, což napomáhá k udržování optimální vlhkosti potřebné pro kávové procesy.
V severočeské pálenici
„V roce 2017 jsme koupili sady na okraji Svijanského Újezdu. O rok později začali budovat palírnu, moštárnu a místo k žití. V srpnu 2020 jsme pro vás otevřeli moštárnu a pěstitelskou pálenici. Na podzim 2021 jsme získali licenci na lihovar a vyrobili první gin, sladový destilát a pivní pálenku,“ popisují svou cestu k vlastní pálenici Kateřina a Ondřej Dlabolovi.
V malebném kraji Českého Ráje koupili historickou usedlost se vzrostlými sady. Zdroj: OBJEKTOR ARCHITEKTI
V malebném kraji Českého Ráje koupili historickou usedlost se vzrostlými sady. Zdroj: OBJEKTOR ARCHITEKTI
Jejich pálenice je navíc architektonicky velmi povedená. Stojí za ní studio OBJEKTOR ARCHITEKTI. „Rozhodli jsme se pro zachování stávajícího a osvědčeného urbanistického řešení. Trojúhelníkové uspořádání půdorysných stop domů reaguje na potřeby provozu, orientaci ke světovým stranám a průhledy do krajiny,“ uvádějí o svém pojetí stavby.
Lihovar využívá konfigurace terénu pro technologický postup – přípravu ovoce v patře, nasávání a výpal kvasu v přízemí. Vysazení stromu ve středu dává vyniknout centrálnímu dvoru a dodává prostoru příjemnou energii. V přízemí architekti navrhli železobetonový monolit; v patře subtilní fošinkovou dřevostavbu.
Dnes, po dvou letech, Ondřej s Kateřinou pálí lahodné destiláty, chovají prasata a vyrábějí vlastní sýry. Je možné se zastavit na řízenou degustaci a celou palírnu si tak prohlédnout.
Ve valtickém vinařství
Návrh vinařství od studia AId team čerpá ze stejných tradic a vzorů, jako tomu bylo u tvůrců romantických objektů posazených ve volné krajině Lednicko-valtického areálu.
V areálu byla zachována většina vzrostlých stromů a příjezdová cesty k vinařství bude lemována nově vysazeným vinohradem. Zdroj: Aid team
V areálu byla zachována většina vzrostlých stromů a příjezdová cesty k vinařství bude lemována nově vysazeným vinohradem. Zdroj: Aid team
„V našem případě je to inspirace antických chrámkem přetransformovaná do téměř abstraktní podoby desky podepřené třemi řadami sloupů – takto vytvořený pavilon stojící na pevném soklu jemně doplňuje zelený horizont s vinicemi,“ doplňují autoři.
Objekt je rozčleněn na dvě základní zóny – zpracovatelský provoz vinařství v suterénních podlažích a reprezentační a společenské prostory v horním podlaží s prodejnou, sálem a degustací. Reprezentační, degustační a společenské prostory tvoří vizitku a jsou nositelé idejí celého vinařství.
Otevřený ochoz obtáčí cortenový pavilon s velkoplošným prosklením. Vizuálně i mentálně je objekt vinařství napojen na Valtice, Kolonádu (Reistnu) a na panorama Pálavy s vedutou Mikulova.
Zdroj: tiskové podklady České ceny za architekturu